NAKA zadržala bývalých príslušníkov SIS Forischa, Žiarana a Feranca

15.10.2019 | 13:08
  23
Bývalí siskári Pavol Forisch a Stanislav Žiaran boli v pondelok večer hosťami relácie Informačná Vojna.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry mali v utorok zadržať tri osoby v súvislosti s násilnou, drogovou trestnou činnosťou a nedovoleným ozbrojovaním. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Podľa portálu TV Noviny polícia zadržala v utorok pre nedovolené ozbrojovanie troch bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby Pavla Forischa, Jána Feranca a Stanislava Žiarana.

"Policajti NAKA PZ zasahujú v Bratislave a okolí v súvislosti s násilnou, drogovou trestnou činnosťou a nedovoleným ozbrojovaním," uviedla polícia na sociálnej sieti, ktorá potvrdila, že došlo k zadržaniu troch osôb.

Úkony polície naďalej pokračujú a ďalšie informácie poskytnú hneď, ako to procesná situácia dovolí.

Zo zadržaných vzbudzuje pozornosť hlavne meno Pavol Forisch. Ide o bývalého príslušníka SIS. Podľa portálu glob.sk Forisch figuroval podľa výpisu z obchodného registra v dvoch spoločnostiach – Amna group, a.s. a MaRussia,a.s., kde s ním podnikal ďalší bývalý siskár Ján Feranc, ktorý má byť ďalším zo zadržaných.

Okrem iného sa mal Forisch stretnúť aj s bývalým členom SaS Jozefom Rajtárom, ktorý stretnutia s ním potvrdil nedávno na sociálnej sieti. "Moje stretnutia s P. F. boli stretnutia poslanca Národnej rady s informátorom a získané informácie majú výsledky, viedli k efektívnemu tlaku na orgány činné v trestnom konaní, aby konali voči Marianovi Kočnerovi a Ladislavovi Bašternákovi," napísal Rajtár ešte minulý týždeň.

Len pred šiestimi dňami poskytol Pavol Forisch rozhovor aj Denníku S v súvislosti s jeho údajným financovaním zo strany spolumajiteľa Esetu Antona Zajaca, ktoré malo prebiehať prostredníctvom Jozefa Rajtára.

Zajac im vraj ponúkol „lóve,“ no malo ísť o malú sumu a Forisch deklaroval, že sa „nenechá kúpiť.“ Anton Zajac tieto informácie pre naše médium poprel, s Forischom podľa vlastných slov nekomunikoval ani sprostredkovane a osoby z prostredia tajných služieb sú pre neho „apriori nedôvyryhodné.“

Rajtár na margo spolupráce s Forischom pre Denník S uviedol, že mu pomáhal v boji proti Kočnerovi. „Najpodstatnejšia vec je, že sa podaril historický prelom a nedotknuteľní sú dnes naozaj vyšetrovaní, pred súdom alebo odsúdení,“ skonštatoval Rajtár. Spoluprácu už bývalého siskára kritizoval napríklad predseda SaS Richard Sulík, ktorý Forischa označil za závadovú osobu.

Okrem toho z Forischových úst zaznelo, že Marian Kočner si u neho „chcel objednať diskreditáciu Sulíka, ale nezobral to“ novinári ho vraj väčšinou iba „dehonestujú“, rád bude spolupracovať s kýmkoľvek, kto „nevykonáva protištátnu činnosť“ a momentálne vraj pracuje na tom, aby položil finančnú skupinu Penta, pokiaľ na to bude „mať možnosti“ a v prípade, že to bude „legálne.“ Zmienil tiež kauzu mäsiarskeho gigantu Mecom patriaceho Pente, ktorý má vraj páchať „samé podvody“ týkajúce sa DPH.

Rajtár ďalší kontakt s Forischom vylúčil. "Naposledy sme sa stretli niekedy v roku 2018. Doniesol mi niektoré informácie, ktoré som posunul OČTK a ktoré boli cenné pre tieto orgány a tlačil som na vyšetrovanie trestných činov. Odovzdanie týchto vecí bolo užitočné pre spoločnosť," uviedol dnes Rajtár na margo zadržania Forischa.

Žiaran sa zas spomína v súvislosti s údajným výskytom baktérie listérie v jednom z mäsokombinátov, v prípade podľa TV Noviny figuroval ako autor podnetu na firmu.

Exsiskári chceli zničiť Kočnera

Forisch v SIS podľa vlastných slov skončil v roku 2008 a potom začal podnikať so Žiaranom, ktorý predtým tiež pracoval v SIS. Pri obchodoch vraj narazili na Kočnera. Dlhoval im vraj peniaze, potom sa s ním o ne súdili. Preto sa podľa Forischa v roku 2014 rozhodli, že Kočnera zničia.

Forisch so Žiaranom často odkazujú na odkryté Bašternákove a Kočnerove kauzy a prezentujú sa ako bojovníci s nespravodlivosťou. Založili občianske združenie a prosia ľudí o peniaze na svoje aktivity.

Forisch: Za vraždou Kuciaka je šéf Penty Haščák. Cieľom bol štátny prevrat, zmarenie vyšetrovania Gorily a s podporou USA dosadenie pravicovej vlády

Forisch sa koncom marca v InfoVojne vyjadrovali ku kauze Gorila a vražde novinára Kuciaka. Forischovo meno sa spomína pri viacerých kauzách. Mal stáť za podaním trestného oznámenia na organizátorov protestov Za slušné Slovensko. V podaní sa spomína, že organizovali štátny prevrat a platí ich finančník George Soros.

Spolu s ďalším bývalým príslušníkom SIS Stanislavom Žiaranom uviedli, že generálnej prokuratúre 27. marca adresovali list, v ktorom žiadajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o osobné stretnutie, kde mu chcú poskytnúť bližšie informácie v súvislosti s aktivitami Jaroslava Haščáka a Mariana Kočnera ohľadne vraždy novinára a jeho priateľky.

„Máme k dispozícii rozpracované a pripravené podklady, ktoré účinne a prakticky okamžite dokážu zasiahnuť objednávateľa a organizátora Penta Investments a v krátkej dobe aj vykonávateľov,“ uvádza sa v liste, ktorý Stanislav Žiaran a Pavol Forisch adresovali Čižnárovi.

Súčasťou svedectva má byť aj audiozáznam rozhovoru, kde väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner na jednom stretnutí v bratislavskom hoteli Albrecht požiadal Pavla Forischa o poskytnutie kompromitujúcich materiálov na už bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáša Kyselicu.

Exsiskári boli informátori zavraždeného Kuciaka

Forisch sa počas svojho pôsobenia v SIS venoval ekonomickej kriminalite. Tvrdí, že spolu so Stanislavom Žiaranom boli zároveň informátormi, ktorí zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi poskytli dôležité informácie ohľadne Mariana Kočnera, kauzy Mecom a finančnej skupiny Penta.

Proti Mecomu a Pente

Forisch, Feranc a Žiaran sa angažovali aj proti investičnej skupine Penta a jej mäsokombinátu Mecom, ktorý je najväčší na Slovensku. Od roku 2016 opakovane podávajú návrh na vyhlásenie bankrotu spoločnosti Mecom, čím chcú podnik donútiť, aby im vyplatil tri až štyri milióny eur.

Penta tvrdí, že peniaze vymáhajú neoprávnene a nemajú v rukách nijaký rozsudok, podľa ktorého by na ne mali nárok. Na skupinu okolo Forischa preto podala trestné oznámenia za vydieranie.

Forischova skupina dovedna podala štyri návrhy na vyhlásenie bankrotu, ktoré sú totožné. Tri doteraz zamietol Okresný súd Prešov aj odvolací Krajský súd v Prešove. Mecom je podľa súdov platobne schopný, dodávateľom platí načas a nepatrí do konkurzu. Štvrtý konkurzný návrh podala Forischova skupina iba koncom septembra a súd o ňom ešte nerozhodol, pojednávanie je vytýčené na 19. novembra.

Forisch poskytol na jar tohto roku InfoVojne dokument, v ktorom poslancov Národnej Rady Slovenskej republiky upozornil na nebezpečné konanie prezidenta Andreja Kisku a poslankyne parlamentu za SaS (toho času poslankyne Európskeho parlamentu) Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

Bývalí siskári Pavol Forisch a Stanislav Žiaran boli v pondelok 14. októbra večer hosťami relácie Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom, ktorej témou boli korupcia v štáte, kauza Gorila, Penta, Haščák, Trnka a Kočner:

 

Zdroj: hnonline.sk / topky.sksme.sk / denniks.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti