NAKA obvinila Martina Daňa za daňové podvody

04.12.2019 | 17:47
  13
Peter Tóth na súde v prípade falšovania zmeniek počas neverejnej výpovede podľa informácií Denníka N povedal aj to, že Kočner pravidelne Daňovi posielal peniaze.

Youtuber Martin Daňo si podľa polície ako konateľ viacerých spoločností uplatňoval neoprávnené vratky DPH za objednané služby bez reálneho plnenia. Služby sa mali týkať spracovania dát a poradenských služieb.

"Takýmto spôsobom si mal neoprávnene uplatniť nárok na vrátenie DPH v celkovej výške 187 822 eur," píše polícia na facebooku.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil preto Daňa zo spáchania daňového podvodu. Trestná sadzba pri daňovom podvode vo veľkom rozsahu sa pohybuje v rozpätí sedem až dvanásť rokov.

Daňove daňové podvody

Na Daňove podozrivé prevody upozornila v marci Nadácia zastavme korupciu v čase keď kandidoval za prezidenta. V rokoch 2011 a 2012 si jeho firmy takmer každý mesiac požiadali o vratky DPH za tisíce eur.

Bežne si vratky pýtajú firmy, ktoré nakupujú tovary a služby. V prípade Daňa však robili nákupy jeho firmy medzi sebou, napríklad si predávali program na vedenie účtovníctva, nastavenie e-mailových serverov, ale aj napríklad poradenské služby.

Daňo obvinenia označuje za účelové. "Na mňa bolo vedených desiatky trestných stíhaní za účelové veci," reagoval na otázky o vyšetrovaní Daňo v marci 2019, keď kandidoval za prezidenta.

Obvinenie raz zrušili

NAKA začala Daňa riešiť po podnete od daniarov prvýkrát na konci októbra 2014. Do troch týždňov ale prokurátorka generálnej prokuratúry konanie zrušila ako nezákonné.

Vyšetrovanie NAKA obnovila v lete 2015 a Daňa obvinili z daňového podvodu koncom roku 2017. Prokurátor bratislavskej okresnej prokuratúry Zdenko Čaniga obvinenie v marci 2019 zrušil. Prípad následne preskúmala Generálna prokuratúra a vyšetrovanie sa obnovilo.

Aj keď ide o zložitejší prípad pri ktorom polícia musela preskúmať množstvo účtovníctva vyšetrovanie sa podľa Zuzany Petkovej z nadácie naťahuje. "Rozhodne ide o neprimerane dlhé vyšetrovanie. Určite to neprináša právnu istotu a to ani pre obvineného," povedala Petková.

Daňo má dlhy

Mimovládka Transparency international nedávno upozornila aj na to, že dlhy Daňovych firiem voči daniarom, sociálnej a zdravotnej poisťovne sa k polovici novembra 2019 vyšplhali nad 826-tisíc eur. Dlhy pochádzajú z podnikania trinástich firiem, ktoré Daňo vlastní či vedie.

"Daňo porušuje zákon aj tým, že na rozdiel od drvivej väčšiny podnikateľov skrýva účtovné závierky svojich firiem," napísalo Transparency na svojom facebooku.

Daňo to pre Transparency vtedy odmietol vysvetliť s tým, že sa mu najprv musia ospravedlniť. Sťažoval sa, že mu nedali priestor vyjadriť sa k analýze o tom, ako Daňo pri svojej práci zneužíva myšlienku transparentnosti.

Napríklad Daňo podľa Tranasparency poslal daniarom viac ako päťtisíc infožiadostí na maličkých, ledva čitateľných papierikoch, s otázkami o majetku, zamestnancoch či rozhodnutiach daniarov.

Z Daňových vyjadrení vyplýva, že on uvedené dlhy neuznáva. "Je škoda, že v školách neučia deti, čo je dlh, ako môže vzniknúť, kto ho môže spôsobiť, čo je sporne či nesporné a tak ďalej," napísal vtedy Daňo na facebooku.

Transparency naopak tvrdí, že Daňo na ich otázky odpovedať nechcel.

Blízko ku Kočnerovi

Vzhľadom na dĺžku konania podľa Petkovej mohol Daňovi niekto pomáhať. Kamarát Mariana Kočnera Peter Tóth na súde v prípade falšovania zmeniek počas neverejnej výpovede podľa informácií Denníka N povedal aj to, že Kočner pravidelne Daňovi posielal peniaze. Daňo to na svojom Facebooku označil za lož.

V minulosti Daňa zastupoval advokát Michal Mandzák, ktorý zastupuje aj Kočnera v kauze falšovania zmeniek. Daňo vo svojich videách robil reklamu Mandzákovej firme Bella Tavola, ktorá predáva nože, a advokátovu firmu vedie ako jedného zo svojich sponzorov. Mandzák v minulosti potvrdil, že sa s Daňom pozná od detstva. V prípade Kočnera Daňo vyhlásil, že s ním nemá žiaden vzťah.

V komunikácii medzi Daňom a Kočnerom, ktorú zachytila polícia v rámci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, si písali najmä o tom, aký má úspech ich spoločný rozhovor krátko po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočner na hodinu dlhom videu z marca 2018, ktorý Vasky s Daňom zverejnili na youtube, kritizuje prácu novinárov, kým mu Daňo aj s Rudom Vaskym pritakávajú a smejú sa.

Keď Kočner spomínal na svoje začiatky v STV, Daňo zareagoval slovami: „No vidíš, tu je novinár.“

„Náš vzor,“ reagoval Vasky.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti