Najvyšší súd zamietol Kočnerovu sťažnosť proti predĺženiu a sprísneniu väzby

08.01.2019 | 16:28
  0
Sudca pre prípravné konanie doterajšie dôvody väzby rozšíril o tzv. kolúznu väzbu.

Najvyšší súd SR zamietol sťažnosť obvineného podnikateľa Mariana K. proti predĺženiu a sprísneniu väzby.

„Senát Najvyššieho súdu SR na dnešnom (utorňajšom, pozn. red.) neverejnom zasadnutí sťažnosť obvineného Mariana K. zamietol ako nedôvodnú,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Motáky z väzby

Sudca pre prípravné konanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici ešte v decembri vyhovel prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry a predĺžil väzbu pre Kočnera do 28. apríla budúceho roku. Zároveň doterajšie dôvody rozšíril o tzv. kolúznu väzbu. Obhajoba vtedy podala voči nemu sťažnosť.

Kolúzna väzba znamená, že obvinení sú v cele oddelene od ostatných obvinených, rovnako tak oddelene vykonávajú aj ďalšie aktivity. Či boli dôvodom na kolúznu väzbu tvz. motáky, ktoré Kočner posielal cez sprostredkovateľa vplyvným ľuďom, aby mu pomohli z väzby, prokurátorka Renáta Ontkovičová v decembri nepotvrdila.

Poznamenala, že prípravné konanie je neverejné, takže sa nebude vyjadrovať ku konkrétnym skutočnostiam, ktoré odôvodňovali túto obavu.

Kočner je vo väzbe pre zmenky
 
Kočner čelí obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ide o zmenky v hodnote 69 miliónov eur.

Kočner sa doteraz dva razy pokúšal dostať z väzby, ale súdy mu nevyhoveli. Rovnako nepochodil ani na Ústavnom súde SR, ktorý jeho sťažnosť proti väzbe v septembri zamietol ako neopodstatnenú.

Podnikateľa okrem prípadu zmeniek stíhajú aj za podvody okolo golfového areálu v Báči v okrese Dunajská Streda. Zodpovedá sa tiež za podvodný prevod bytov v bratislavskom komplexe Five Star Residence, za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného v súvislosti s prevodom nehnuteľností na Donovaloch a za podvod so spoločnosťou Gatex.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti