Najvyšší súd v španielskej Andalúzii odmietol povinné covid pasy na návštevu nočných klubov

08.08.2021 | 09:45
  0
Pôvodne sa očakávalo, že opatrenie sa začne uplatňovať vo štvrtok. Avšak bolo pozastavené len deň po pôvodnom oznámení.

Kontroverzný návrh, aby boli covid pasy povinné na návštevu všetkých nočných klubov, bol odmietnutý najvyšším súdom v južnom pobrežnom regióne Španielska, informuje portál RT.

Andalúzsky najvyšší súd v piatok rozhodol proti iniciatíve, ktorú regionálna vláda oznámila začiatkom tohto týždňa. Preukázanie sa covido pasom pri návšteve nočných klubov bolo považované za diskriminačné a v rozpore s právami občanov na súkromie.

Plán oznámila predsedníčka regionálnej vlády Juanma Morenoová v pondelok. Podľa Morenovej na návštevu akéhokoľvek miesta v Andalúzii, kde sa odohráva nočný život, by mal byť potrebný certifikát EÚ o zaočkovaní, negatívny PCR test alebo preukázanie sa testom, že máte v sebe protilátky.

Pôvodne sa očakávalo, že opatrenie sa začne uplatňovať vo štvrtok. Avšak bolo pozastavené len deň po pôvodnom oznámení. Podľa Eliasa Bendoda, vedúceho asistenta predsedníctva, bolo ustanovenie predložené na preskúmanie najvyšším súdom s cieľom získať „maximálne právne zabezpečenie“.

V priebehu pandémie Španielsko zaregistrovalo celkovo 4,57 milióna prípadov Covid-19 a takmer 82 000 úmrtí. Miera nákazy však klesá, pretože sa zdá, že krajina prešla vrcholom nákazlivejšieho variantu delta.

Španielsky ústavný súd minulý mesiac rozhodol, že prísny príkaz na zablokovanie – vydaný ústrednou vládou počas prvej vlny pandémie v roku 2020 – je taktiež protiústavný.

Zdroj: rt.com
Preklad: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti