Najvyšší súd bude v apríli rozhodovať o rozpustení Kotlebovej ĽSNS

21.03.2019 | 16:31
  13
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal návrh na NS SR koncom mája 2017.

Správne kolégium Najvyššieho súdu (NS) SR vytýčilo termín zasadnutia vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej strany ĽSNS na 9. apríla. Návrh na rozpustenie strany podal na NS SR generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017.

"Generálna prokuratúra (GP) SR bola upovedomená, že NS SR vytýčil termín vo veci na 9. apríla," uviedla vo štvrtok pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. "Vzhľadom na procesné štádium veci, sa momentálne nebudeme vyjadrovať," povedala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Pre portál Aktuality.sk termín zasadnutia potvrdil aj podpredseda strany Milan Uhrík. "Áno, je to pravda. Čo je však zvláštne, že oznámenie o uskutočnení pojednávania nám bolo doručené len začiatkom tohto týždňa," povedal pre portál Uhrík.

"Päťčlenný senát NS SR momentálne skúma procesné podmienky konania, študuje mimoriadne rozsiahly a právne náročný spisový materiál. Senát sa zároveň oboznamuje s mimoriadnym množstvom navrhnutých dôkazov. Súčasťou spisu sú aj niekoľkohodinové audiovizuálne záznamy. Na rozhodnutie o žalobe v tejto veci zákon nestanovuje súdu žiadne lehoty," objasnila koncom minulého roka hovorkyňa Važanová. Podľa jej vtedajšieho vyjadrenia snahou senátu je rozhodnúť v čo najkratšom čase.

Generálny prokurátor Čižnár podal návrh na NS SR koncom mája 2017. "Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – ĽSNS ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v SR," ozrejmila vtedy pre TASR hovorkyňa GP SR Predajňová.

GP SR podľa jej slov týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať NS SR návrh na rozpustenie tejto strany. "Nové skutočnosti po podaní návrhu generálneho prokurátora boli zaslané NS SR, nové dokumenty sa týkajú aktuálneho postupu vyšetrovateľa a prokurátora v trestných veciach vedených proti predstaviteľom politickej strany Kotleba – ĽSNS," doplnila pred takmer dvoma rokmi Predajňová.

Zdroj: info.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti