Najpopulárnejšou stranou Talianska sa stala Salviniho Liga Severu

04.09.2018 | 17:55
  0
Najnovší prieskum verenej mienky hovorí o dvojnásobnom náraste popularity Ligy Severu v porovnaní s jej výsledkom v nedávnych parlamentných voľbách.

Krajne pravicová, protiimigrantská Liga Severu talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho sa stala najpopulárnejšou stranou v krajine. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Z dvoch prieskumov verejnej mienky zverejnených začiatkom tohto týždňa vyplýva, že Liga Severu už predstihla svojho koaličného partnera vo vláde, protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S).

V prieskume inštitútu SWG mala Liga Severu 32,2 percent oproti 28,3 percentám pre M5S. Inštitút Lorien prisúdil Lige Severu 31,7 a pre M5S 26,8 percent.

V prieskume z 2. augusta bola M5S podľa webovej stránky YouTrend stále tesne pred Salviniho stranou - pomerom 29,8 ku 29,1 percentám.

V marcových parlamentných voľbách získala M5S viac ako 32 percent hlasov, takmer dvakrát toľko ako Liga Severu (17,4).

DPA pripomína, že podpora Ligy Severu sa zvýšila v minulých mesiacoch, keď Salvini upútal pozornosť médií svoju tvrdou imigračnou politikou, útokmi na Európsku úniu, neustálym vedením kampane a aktivitou na sociálnych sieťach.

Hlavná opozičná strana, stredoľavicová Demokratická strana (PD), získala v marcových voľbách pod 19 percent a v prieskumoch verejnej mienky sa jej podpora pohybuje od 16 do 18 percent.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti