Na trhu s vakcínami začína byť tesno a pred farmafirmami sa otvárajú závratné vyhliadky

02.08.2021 | 11:32
  4
Celkový finančný výsledok celosvetovej očkovacej kampane za tento rok je 51,5 miliárd dolárov, a to je len začiatok, pripomína vo svojom článku profesor Valentin Jurijevič Katasonov z Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov.

Už som písal, že minulý rok aj napriek globálnej hospodárskej kríze, ktorú spôsobil COVID-19 sa mnohým odvetviam a trhom podarilo udržať si predkrízové ukazovatele a dokonca dosiahnuť rast.

Jedným z tých, ktorí profitovali  na vírusovo-hospodárskej kríze boli najväčšie IT spoločnosti. Obchodné úspechy amerických IT spoločností v  Silicon Valley sa prejavili najmä v raste ich trhovej kapitalizácie (celková hodnota akcií). V prvej fáze „pandémie“, od januára do polovice roku 2020, sa táto kapitalizácia zvýšila pre Amazon o 80%, Apple – o 66%, Microsoft – o 42%, Facebook – o 40%, Google – o 20%.

„Pandémia“ znamenala hostinu počas moru (šialeným rastom cenových ponúk) aj pre ďalšie odvetvie – farmaceutický priemysel.

Dopyt po množstve liekov, ktoré lekári začali používať na liečbu osôb infikovaných novým vírusom sa prudko zvýšil. Výroba prostriedkov na testovania bola vytvorená prakticky úplne od nuly. Z dôvodu obmedzení liečby plánovaných pacientov boli ľudia nútení k samoliečbe, čo sprevádzal nákup mnohých nepotrebných liekov (často nepomáhali, ale škodili). Nakoniec vznikol dopyt po vakcínach na ochranu ľudí pred novým vírusom.

Minulý rok nebol „vakcínový faktor“ významný pre finančné výsledky popredných farmaceutických spoločností, pretože samotné vakcíny ešte neboli k dispozícii. Všetko sa začalo odvíjať v aktuálnom roku.

Po prvé, veľa vlád sa rozhodlo podporiť vývoj vakcín súkromnými spoločnosťami.

Po druhé, vládne regulačné úrady pre zdravie umožnili farmaceutickým spoločnostiam drasticky znížiť časové rámce vývoja prostredníctvom testovania na zvieratách a ľuďoch. V skutočnosti dostali veľké farmaceutické spoločnosti odobrenie na vstup na trh s nevyskúšaným polotovarom.

Po tretie, do myslí lekárov a verejnosti sa postupne dostávala myšlienka, že očkovanie nemôže byť jednorazovou udalosťou. Vznikol názor, že očkovanie by malo byť pravidelné (povedzme raz za šesť mesiacov alebo rok). Pre spoločnosti sú rentabilné iba výrobky, po ktorých je neustály dopyt.

Po štvrté, znížili sa požiadavky na vakcíny a ich výrobcov. Predtým bola pre každú očkovaciu látku stanovená hranica možného porušenia zdravotného stavu očkovanej osoby. Indikátory sa merali v stotinách percenta. Dnes sa prijateľná miera komplikácií meria v percentách. Predtým bol za každý prípad komplikácie zodpovedný výrobca vakcíny (náhrada škody obeti alebo rodine zosnulého v hotovosti). Dnes sú výrobcovia z tejto zodpovednosti úplne alebo čiastočne oslobodení.

Pred farmaceutickými spoločnosťami sa otvárajú závratné vyhliadky. Už teraz existujú na svete dve desiatky vakcín, ktoré dostali povolenie na použitie. V rôznych fázach vývoja – asi o sto viac.

Globálny trh s vakcínami Covid-19 dosiahne  v roku 2021 tržby na úrovni 67 miliárd dolárov, uvádza sa v správe konzultačnej spoločnosti Morningstar . Spoločnosť Kelly Scientific poskytuje ešte dlhodobejšiu prognózu. Aj v roku 2026 bude podľa jej odhadov predaj vakcín  predstavovať 47 miliárd dolárov. Aj keď predpokladáme priemerný ročný predaj vakcín vo výške 50 miliárd dolárov (jednoznačne konzervatívny údaj), potom dostaneme, že od začiatku roka 2021 do konca roku 2026 dosiahne celkový predaj vakcín 300 miliárd dolárov.

Väčšinu globálneho trhu s vakcínami dobyli Američania – spoločnosti Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, Novavax uviedli, že sa im podarilo vyvinúť vakcíny proti COVIDu-19 v najkratšom možnom čase. V roku 2021 budú dve tretiny globálneho predaja vakcín pochádzať z dvoch ich vakcín: Pfizer-BioNTech a Moderna.

Zvyšnú tretinu svetového trhu rozdelí vakcína anglicko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca, vakcíny amerických farmaceutických spoločností Johnson & Johnson a Novavax a liek nemeckej spoločnosti CureVac . Ruská vakcína Sputnik V je na siedmom mieste. Potom nasledujú čínske a indické vakcíny.

Mnoho spoločností Big Pharma očakáva, že vďaka vakcínam zvýšia svoj predaj, zisky a kapitalizáciu na akciovom trhu. Napríklad, spoločnosť Pfizer, ktorá sa dlhé roky delila o prvé a druhé miesto so spoločnosťou Johnson & Johnson v ratingoch Big Pharma, v poslednej dobe vynaložila veľké výdavky v súvislosti so súdnymi spormi.

Na jej adresu boli zaslané žaloby za niekoľko miliárd dolárov v súvislosti s podvodmi, predražovaním, korupciou či dokonca vydieraním. Nastali hromadné úmrtia v súvislosti s užívaním opioidných liekov Pfizer. A teraz spoločnosť Pfizer očakáva zlepšenie svojich finančných záležitostí. Spoločnosť uviedla, že viac ako tretina jej tržieb (26 miliárd dolárov) bude v tomto roku pochádzať z novej vakcíny.

Očkovanie svetovej populácie sa ešte len začína a výsledky sú už viditeľné. Podľa verejnej organizácie The People’s Vaccine Alliance (PVA) očkovanie neprinesie potlačenie pandémie: vakcíny sú drahé a neprístupné pre stovky miliónov ľudí žijúcich v chudobných a najchudobnejších krajinách. PVA vyžaduje, aby spoločnosť Big Pharma zdieľala svoj vývoj vakcín so všetkými krajinami a spoločnosťami, ktoré chcú vyrábať lieky na pandémiu. Nech je to akokoľvek!

Tak o akých viditeľných výsledkoch očkovania hovoria  experti PVA ? Hovoria o nových miliardároch, ktorým sa za necelý rok podarilo preniknúť na zoznamy Forbes. V máji spoločnosť PVA informovala o  deviatich čerstvo upečených vakcínových miliardároch.

Autor: Valentin Jurijevič Katasonov - pôsobil ako konzultant pri OSN, poradca MMF a posledné roky ako profesor na Moskovskom inštitúte medzinárodných vzťahov MGIMO.

Zdroj: Fond strategickej kultúry
Preklad: hlavnydennik.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti