Na americkej vojenskej základni zatkli štyroch europoslancov vyzývajúcich na stiahnutie jadrových zbraní USA z Európy

20.02.2019 | 15:10
  0
Polícia poslancov zadržala na dráhe, z ktorej štartujú stíhačky F-16.

Štyroch poslancov Európskeho parlamentu (EP) z politickej skupiny Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) v stredu ráno zadržali na americkej leteckej základni Kleine Brogel nachádzajúcej sa na severovýchode Belgicka pri meste Peer. Stalo sa tak počas protestu za stiahnutie amerických jadrových zbraní z Európy, informovala parlamentná frakcia Zelených i agentúra Belga.

Zadržanými poslancami sú Molly Scottová Catová zo Spojeného kráľovstva, Michele Rivasiová z Francúzska, Tilly Metzová z Luxemburska a Thomas Waitz z Rakúska. Polícia ich zadržala na dráhe, z ktorej štartujú stíhačky F-16, spolu so štyrmi aktivistami hnutia "Konajme pre mier". Zadržaní poslanci a aktivisti mali so sebou pútače, prostredníctvom ktorých požadovali "bezjadrovú Európu" a stiahnutie amerických jadrových zbraní z Európy.

Agentúra APA neskôr oznámila, že Waitza prepustili.

EFA vo vyhlásení pre médiá uviedla, že jej členovia sa v čase, keď sa na medzinárodnej scéne opäť zvyšuje napätie v súvislosti s jadrovými zbraňami, rozhodli konať, aby upozornili verejnosť na túto závažnú problematiku.

Europoslankyňa Rivasiová v tejto súvislosti upozornila na skutočnosť, že v súčasnosti je vo svete ešte stále okolo 15.000 jadrových zbraní, pričom na vojenskej základni Kleine Brogel sa nachádza približne dvadsať jadrových hlavíc.

Poslankyňa Catová zdôraznila, že v 21. storočí, v ére "asymetrickej a kybernetickej vojny", sú jadrové zbrane zastarané a nemajú mať miesto v európskej obrannej politike. Podľa nej nastal čas, aby krajiny EÚ vlastniace jadrové zbrane, čiže Británia a Francúzsko, čo najskôr podpísali zmluvu o ich zákaze a spustili proces ich likvidácie.

Hovorkyňa hnutia "Konajme pre mier" Sarah Readerová pre agentúru Belga uviedla, že nijaký štát alebo medzinárodná organizácia nemá prostriedky na zvládnutie humanitárnych a environmentálnych následkov prípadnej jadrovej vojny. "Práve preto je nevyhnutné, aby Belgicko išlo príkladom a prikročilo od slov k činom a začalo s jadrovým odzbrojovaním," vyhlásila Readerová.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti