MUDr. Michal Piják: Dôkaz o efektívnosti očkovania papagájujú zapredanci farmafiriem

28.07.2021 | 10:50
  3
S tvrdeniem, že nižšia miera úmrtnosti variantu Delta je výsledkom očkovania a charakteristík neočkovanej populácie môžu súhlasiť len osoby so zakrpatenou schopnosťou kritického myslenia, píše vo svojom príspevku na sociálnej sieti MUDr. Michal Piják - Špecialista na internú medicínu, hepatológiu, reumatológiu, imunológiu a alergológiu.

Primitívne vysvetlenie, s ktorým môžu súhlasiť iba osoby so zakrpatenou schopnosťou kritického myslenia! Tak hodnotí MUDr. Piják tvrdenie, že neexistujú dôkazy o tom, že variant Delta Sars-CoV.2 má nižšiu mieri úmrtnosti, ako jeho predchodcovia. Ide podľa neho o zavádzajúce vysvetlenie, ktoré papagájujú všetci zapredanci farmafiriem, ako dôkaz efektívnosti očkovania.

Variant Delta SARS-CoV-2 sa podľa Health Feedbacka stal v Spojenom kráľovstve rozšíreným od mája 2021. MUDr. Piják vychádzajúc z textu uvádza, že tvrdenie, že miera úmrtnosti variantu Delta je nižšia kvôli výsledku očkovania a charakteristík neočkovanej populácie je zavádzajúce. A navyše sa stalo kousi mantrou pre farmafirmy, ktoré preferujú očkovanie.

Delta variant nie je virulentnejší, ako jeho predchodcovia, aj údaje ukazujú opak

V príspevku na sociálnej sieti poukazuje na to, že udalosti spojené s rozšírením delta variantu vo Veľkej Británii svedčia o opaku.

„Vo Veľkej Británii je podľa oficiálnych údajov takmer 100% prípadov spôsobených variantom Delta. Veľa sa špekulovalo v médiách o význame Delty a o tom, či okrem mierne vyššej prenosnosti môže byť aj virulentnejšia. Údaje zhromaždené vo Veľkej Británii od januára nielenže nepodporujú hypotézu, že Delta je virulentnejšia, ale naznačujú opak: zníženú virulenciu,“ píše MUDr. Piják.

Pri klesajúcom trende ide o výsledok kombinácie viacerých faktorov

„CFR pre COVID-19 v UK vykázal silný, klesajúci trend od januára 2021 a v súčasnosti je na historickom minime 0,186% k 10. júlu 2021. Táto veľmi nízka hodnota CFR môže byť výsledkom kombinácie viacerých faktorov,“ vysvetľuje MUDr. Piják.

„Môže ísť o zníženie letality variantu Delta, silne existujúcu imunitu v populácii získanej prirodzene – pred pandémiou alebo počas nej. Alebo očkovaním. Alebo tým, že mladší ľudia tvoria väčšiu časť populácie infikovanej touto vlnou, pretože staršia populácia vo Veľkej Británii už bola očkovaná,“ vysvetľuje ďalej.

Očkovanie sa zveličuje

Údaje o úlohe očkovania na znížení CFR sa podľa MUDr. Pijáka príliš zveličujú. Dodáva, že vyšší výskyt prípadov u mladých ľudí vôbec nemusí súvisieť s nižším očkovaním tejto skupiny. Môže ísť podľa neho o celý rad iných faktorov. Ako príklad uvádza častejšie spoločenské kontakty, alebo horšie dodržiavanie preventívnych opatrení (ROR) a pod.

„Zabúda sa tiež na možnosť vplyvu klimatických zmien. Aj minulý rok bolo málo mŕtvych a keďže sa netestovalo, tak bolo aj málo prípadov a to bol dôvod, prečo to na jeseň rozkvitlo v plnej paráde, k čomu prispelo výdatne aj celoplošné testovanie,“ dodáva v závere príspevku MUDr. Piják.

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti