Možná a samozrejme čisto konšpiračná teória ohľadom Mariána Kočnera ...

02.09.2019 | 18:14
  3
Judita Laššáková o Marianovi Kočnerovi a (ne)motíve zavraždiť Jána Kuciaka.

Z vraždy Kuciaka a Kušnírovej polícia obvinila zatiaľ päť osôb. Kočnera, Zsuzsovú, Andruskóa, Szabóa a Marčeka. Prokurátori dohliadajúci na vyšetrovanie tohto prípadu na svojej ostatnej tlačovke uviedli, že v novembri budú obvinení pravdepodobne už aj obžalovaní. Zsuzsová, Andruskó, Szabó a Marček vraj určite. Kočner pravdepodobne tiež. 

Prečo pravdepodobne?

Pozornému divákovi nemohol signál neistoty prokurátorov pri priezvisku Kočner uniknúť. Pozoruhodné je to najmä v súvislosti s druhým prípadom, v ktorom malo ísť o prípravu vrážd dvoch prokurátorov a advokáta. Tu prokurátori Kočnera dokonca ani len nespomenuli.

Nie je mojím zámerom, ani náznakom obhajovať Kočnera. Ak je skutočný objednávateľ, nech spravodlivo pyká! No komunikácia prokurátorov vzbudzuje pochybnosti. A nielen ona. Dosiaľ zverejnené správy z Kočnerovho telefónu tiež vzbudzujú viac pochybností ako istoty o jeho vine. Zvláštne je tiež to, že politická opozícia, médiá hlavného prúdu i mimovládne organizácie napojené na zahraničné príjmy, v tom mali jasno ihneď. Už vo februári 2018! Aj teraz, keď je prokuratúra ešte veľmi opatrná a správy z Kočnerovho mobilu sú skôr vyviňujúce ako usvedčujúce Kočnera, tie isté skupiny majú opäť jasno a verejnosti tvrdia, že komunikácia cez správy v mobile bola účelová a jej aktéri rátali, že raz telefóny budú zaistené. Možno .... Kočner si však mal správy zálohovať, a to aj také, ktoré teraz ruinujú životy ľuďom, ktorí mu mohli byť po ruke. Po ruke predtým, ale najmä teraz ... Načo by to robil? Najmä, ak bol tak geniálne predvídavý. Kde je tu logika?

Logika chýba aj v prípade lustrovania novinárov, vrátane zavraždeného Kuciaka. Je potrebné sa aspoň trochu pokúsiť vžiť do role, ktorou prešiel Kočner. Teda objednal si lustrácie vo forme akýchsi vzťahových diagramov či schém k osobám, o ktoré sa zaujímal. Už vieme, že si to objednal u policajtov. Priamo, či cez Bödöra. Môžeme vylúčiť, že policajti vedeli, že jeden nimi lustrovaný novinár bude zavraždený. Inak by ich prokurátori spomínali v súvislosti s obžalobou a s blížiacim sa novembrom. Je Kočner taký hlúpy, aby dal zavraždiť vo fáze, kedy zopár policajtov vie, že sa zaujímal takou formou o novinárov, jedného z nich? Možno áno, ale vzhľadom na to, čo dosiaľ rozohral v biznis rovine i, povedzme, rovine spravodajskej, je to skôr nepravdepodobné. Kočner môže byť sociálne nevyzretý jedinec, ale až taký hlúpy byť nemôže. Nevraviac o tom, že média doslova chŕlili správy, že sa Kuciakovi pred vraždou mal Kočner vyhrážať. Kuciak mal v tejto súvislosti na Kočnera podať trestné oznámenie. Opäť o tom vedela polícia a aj Kočner vedel, že polícia o tom vie. A vedel by tiež, ak by skutočne vraždu objednával, a Kuciak by zomrel, že polícia okamžite svoje sústredenie zamieri naňho. Minimálne s jednou veľmi vierohodnou verziou.

Predpokladajme, že Kočner je skutočný objednávateľ. Objednávku, podľa doterajších zistení, mal dať Zsuzsovej. Ak je tak, predsa mu muselo záležať na tom, aby on ostal pred vykonávateľom vraždy utajený. A musel Zsuzsovej zdôrazňovať, aby to tak bolo. Inak by šiel za Andruskóom sám alebo by oslovil niekoho iného. No podľa uniknutých informácií z vyšetrovacieho spisu, Zsuzsová prišla za Andruskóom a vyklopila mu, že je to pre Kočnera. Žiadne zahmlievanie, dezinformovanie, či mlčanie. Pre Kočnera a hotovo! To je prinajmenšom tiež zvláštne. 

Kočner sa podľa všetkého rád obklopoval ženami. Bol bohatý a vcelku úspešný. No nikdy nebol, a ani nie je, (ako to povedať jemne) ... typom tzv. štramáka s tehličkami na bruchu. Skôr naopak. A tak v tomto smere, ak si chcel nakloniť priazeň atraktívnej ženy, nevyhnutne musel blafovať, predvádzať sa, hrať tie typické chlapské hry, na ktoré my ženy často a rady skočíme. To by vysvetľovalo obsah niektorých správ adresovaných Zsuzsovej, z ktorých sa teraz musia mnohí vplyvní vyviňovať. Logicky to museli byť vplyvní, lebo bežnými vzťahmi by asi muž jeho výzoru veľmi neohúril.

Naproti tomu má Zsuzsová, podľa dostupných informácií, len základné vzdelanie. Nikdy riadne nepracovala. Živila sa ako spoločníčka v Taliansku a možno aj niekde inde. Taká forma života zbaví jedinca citov, ilúzií a vedie ho k jedinému - prežiť a udržať si životný štandard vybudovaný pomocou najvyššej obety, predaja seba samej. Vychovávala dcéru a žila bez muža. Možno našla svoj priestor na trhu a začala obchodovať so životmi iných. Namotávala sa na lokálne i celospoločensky vplyvných ľudí s ambíciami a peniazmi. Možno sa snažila uhádnuť ich želania a vychádzala im po svojom v ústrety. Vo viacerých oblastiach. Predstierajúc pritom ženskú náklonnosť a oddanosť. Za to inkasovala a mohla žiť podľa svojich predstáv. Možno Kočner žiadnu vraždu u Zsuzsovej neobjednával, možno to bola Zsuzsovej vlastná iniciatíva, lebo sa cítila ako rovnocenný hráč a nič iné ponúknuť, aby sa udržala v kurze, nevedela. A možno s Kočnerom hrala svoju falošnú hru a v skutočnosti pracovala pre niekoho iného. Pre niekoho, kto si s ňou žiadne správy cez telefón nevymieňal. Pre niekoho, komu Kočner ležal dlho v žalúdku a kto chcel zároveň meniť politické pomery v štáte.

Vieme, že Zsuzsová chodila za Kočnerom na Donovaly do jeho hotela Residence. Jej príchody a pobyty tam neboli nijak utajované. Mala tam chodiť aj s dcérou. Teda o jej blízkom vzťahu ku Kočnerovi sa mohli ľahko dozvedieť aj mnohí z tzv. bratislavskej kaviarne. Medzi nimi mnohí vplyvní muži s väzbami na podsvetie, tzv. oligarchiu a vplyvné politické kruhy. Kúpil niekto z nich Zsuzsovú? Preplatil ju? Povedal jej, aby to nepriamo hodila na Kočnera? Jednak by sa ten niekto Kočnera zbavil a zároveň by rozvíril povestnú a toľko omieľanú Ficovu politickú stabilitu. 

Možno to tak bolo, možno nie. 

Vyrušuje ma tá neistota v prejave prokurátorov ...

Judita L. - asistentka europoslanca Miroslava Radačovského

Zdroj: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti