Moskva: Polónium-210, ktoré zabilo Litvinenka, sa vo Veľkej Británii nachádzalo ešte pred príchodom Rusov obvinených z jeho vraždy

09.04.2018 | 13:33
  0
Ruská generálna prokuratúra poukázala na ruského miliardára Borisa Berezovského, ktorý v tomto prípade zohrával svoju rolu.

Úrad ruského generálneho prokurátora zverejnil dokumenty, ktoré sa vzťahujú na množstvo závažných trestných činov spáchaných na britskom území. Moskva v tejto súvislosti vyjadrila znepokojenie, akým spôsobom Británia tieto činy vyšetrovala. Ruskí predstavitelia poukázali na závažné nedostatky pri vyšetrovaní zo strany britských orgánov.

Jedným z takýchto prípadov bolo otrávenie Alexandra Litvinenka, bývalého ruského spravodajského dôstojníka a blízkeho spolupracovníka ruského oligarchu Borisa Berezovského, ktorý sa po roku 2000 usadil vo Veľkej Británii. Britské orgány tvrdia, že Litvinenka otrávili dvaja ruskí občania rádioaktívnym Polóniom-210. Ide o Dmitrija Kovtuna a Andreja Lugovoja.

Kovtun sa v Londýne stretol s Lugovojom a Litvinenkom. Do Veľkej Británie pricestoval z nemeckého Hamburgu. To je dôvod, prečo sa na vyšetrovaní podieľali aj nemecké orgány. Ruská prokuratúra zverejnila 9. apríla dokument vydaný v novembri 2006 prokuratúrou v meste Hamburg, ktorý je v rozpore s tvrdeniami britských orgánov.

Dokument spolkovej prokuratúry:

„Podľa záverov našich nemeckých kolegov založených na všetkých dôkazoch zhromaždených hamburskými prokurátormi vrátane tých, ktoré obdržali z Veľkej Británie, vrátane sledovania radiačných stôp zanechaných Polóniom-210, táto látka sa nachádzala na území Londýna ešte predtým, ako 1. novembra 2016 pricestovali do mesta Lugovoj a Kovtun,“ oznámil Nikolaj Atmoniev, ktorý je asistentom ruského generálneho prokurátora.

Dodal, že Nemci obdržali z Británie informácie, že „najvyššia úroveň rádioaktívnej kontaminácie bola zaznamenaná v londýnskom sídle Borisa Berezovského a v tele talianskeho právnika a jadrového experta Maria Scaramellu“. Scaramella sa stretol s Litvinenkom v deň jeho otravy.

Litvinenko bol Berezovského dôverníkom a okrem iného poskytol britským úradom dôkazy, ktoré ruskému oligarchovi pomohli získať v Spojenom kráľovstve politický azyl. Berezovský bol týmto statusom chránený pred vydaním na trestné stíhanie do Ruska, kde bol obvinený z rozsiahlej sprenevery.

Podľa ruských prokurátorov sa cesty oboch aktérov v roku 2006 rozišli, pretože Litvinenko predstavoval pre Berezovského hrozbu tým, že by mohol odhaliť podvodný charakter procesu získania politického azylu, ako aj úlohu britských spravodajských služieb pri ochrane Berezovského pred trestným stíhaním do Ruska. Litvinenko bol navyše podľa britských médii na výplatnej listine špionážnej služby MI6. Ruskí prokurátori sa domievajú, že Berezovskij mohol dať Litvinenka zabiť, aby tak uchránil svoj azylový status v Spojenom kráľovstve.

„Máme dôvody konštatovať, že v tom čase bol Berezovskij osobou s najsilnejším motívom zabiť Litvinenka. Rádioaktívna stopa v jeho kancelárii je v tomto prípade ďalším dôkazom proti nemu,“ vysvetlil Atmoniev na tlačovej konferencii v Moskve, na ktorej sa hovorilo o otrave bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie.

„Britskí predstavitelia v súvislosti s Litvinenkovou vraždou naďalej šíria neopodstatnené obvinenia proti Rusku a pokúšajú sa nastoliť nepodložené paralely medzi týmto prípadom a Skripaľovou otravou“, uviedla ruská prokuratúra.

Väčšina pozornosti sa na konferencii sústredila na kazašského podnikateľa Vladimíra Terluka. Terlukovo svedectvo hovorí o tom, že v čase keď sa ruský magnát usiloval získať v Británii azyl, bol najatý na jeho zavraždenie. Britský súd tak mal presvedčiť o tom, že Berezovskij potrebuje ochranu. O niekoľko rokov neskôr Terluk v televíznom rozhovore povedal, že jeho svedectvo z roku 2003 bolo nepravdivé. Berezovskij proti nemu podal žalobu, v ktorej od Terlkuka žiadal o 150-tisíc libier.

Minulý týždeň vydal Terluk stanovisko v ktorom tvrdil, že ho koncom januára tohto roku bol oslovený príslušníkom Scotland Yardu, aby vydal verejné vyhlásenie proti Rusku výmenou za predĺženie jeho povolenia na pobyt vo Veľkej Británii. Terluk povedal, že po uplynutí jeho predchádzajúceho päťročného povolenia, čelí v súčasnosti vyhosteniu zo Spojeného kráľovstva. Ako uviedol, tento návrh mu pripomenul skúsenosť z roku 2003, keď ho Litvinenko nútil podať falošné svedectvo, aby tak pomohol Berezovskému získať v krajine politický azyl.

Bližšie k téme vrážd a záhadných úmrtí v nasledujúcich článkoch InfoVojny:

Otec smrteľne otráveného ruského agenta Litvinenka tvrdí, že ho zabil agent CIA

Záhadné samovraždy, vraždy a otravy vo Veľkej Británii

Londýn nehľadá v Skripaľovom prípade pravdu. Rusi, ktorí utiekli do Veľkej Británie sú v skutočnosti rukojemníci západných špionážnych služieb

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti