Moskva odkazuje Západu: Vo vašej snahe udržať sa pri moci, pamätajte na príbeh Goliáša

04.04.2018 | 16:26
  0
Šéf ruskej zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin vyhlásil, že západné štáty sa nedokážu vyrovnať s tým, že už viac nedokážu diktovať svoje predstavy zvyšku sveta.

Západ sa stáva orwellovskou verziou samého seba v rámci jeho zúfalej snahy udržať sa pri moci. Povedal to riaditeľ ruskej zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin. Doplnil, že ak to bude pokračovať týmto spôsobom aj naďalej, postihne Západ podobný osudu ako Goliáša v známom bliblickom príbehu.

Naryškin na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Moskve 4. apríla vyhlásil, že Západ a predovšetkým Spojené štáty nedokážu priznať, že už viac nemôžu diktovať zvyšku sveta svoju vôľu.

„Západné národy nemôžu a nedokážu čeliť pravde, že ich nedotknuteľný vplyv sa teraz znižuje. Stále sa pokúšajú nadviazať vzťahy s inými národmi, založené na starých princípoch zakorenených v kolonializme, nátlaku a diktáte,“ pokračoval ruský predstaviteľ.

„USA sa snažia maskovať brutálny americký diktát za euroatlantickú alebo medzinárodnú solidaritu a prezentovať systém medzinárodných vzťahov orientovaný na USA - založeného na nátlaku a dokonca vydieraní - ako zdanlivo dobrovoľného podriadenia sa,“ uviedol Naryškin, ktorý svoje slová ilustroval príkladom nedávneho vyhostenia ruských diplomatov.

V tejto súvislosti povedal, že otrava bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa vo Veľkej Británii bola provokáciou amerických a britských tajných služeb. Upozornil, že neochota niektorých európskych štátov pripojiť sa k vyhosteniu, je znakom toho, že americký „vazalský systém“ sa rozpadá.

Vo svojej arogancii „USA čoraz viac pripomínajú nadmieru sebavedomú biblickú postavu Goliáša, ktorý bol zabitý mladým Dávidom“. Ako dodal, globálne spoločenstvo by malo venovať pozornosť tomuto príbehu, pretože inak môže napätie medzi Západom a Ruskom viesť k „novej karibskej kríze“.

Šéf ruskej zahraničnej rozviedky poznamenal, že Západ útočí na Rusko svojimi divokými obvineniami, pretože jeho krajina predstavuje hybnú silu zmien vo svete. Upozornil, že Washington sa fixuje na boj proti „neexistujúcej ruskej hrozbe“. Poznamenal, že charakter tohto boja sa stal smiešnym.

„Politika nikdy nebola čestnou záležitosťou, ale to množstvo a povaha klamstiev, ktoré sa prezentujú v snahe ospravedlniť západnú hegemóniu, je bezprecedentná,“ povedal Naryškin.

Podľa jeho názoru používa Západ orwellovský 'doublespeak' (dvojaký zmysel slov), aby jeho opačným významovým charakterom ospravedlnil svoju politiku.

„Silné reči o ľudských právach a demokracii sprevádzali vojenské zásahy na územiach suverénnych štátov. Tieto národy sa ocitli v krvavom chaose, kde nebolo miesta pre základné ľudské právo, akým je právo na život. Za posledné dve desaťročia sa tisícky ľudí stali obeťami agresie NATO v Európe, na Strednom východe a v severnej Afrike,“ zdôraznil ruský predstaviteľ.

Sergej Naryškin na záver vyhlásil, že existuje silná potreba „resetovať medzinárodné vzťahy, aby dokázali ďalej fungovať.“ To si podľa neho vyžiada, aby sa krajiny vzdali dvojakých štandardov a „začali hovoriť spoločným jazykom ľudstva, skôr ako bude príliš neskoro“.

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti