Moskva odkázala Washingtonu: Chcete ukončiť preteky v zbrojení? Začnite s ničením vašich chemických zbraní

12.04.2018 | 11:44
  0
Donald Trump pred tým vyzval Rusko, aby zastavilo zbrojné preteky

Výmena odkazov medzi Washingtonom a Moskvou pokračuje po tom, ako Rusko pripomenulo Spojeným štátom, že USA sa ešte stále nezbavili svojich zásob chemických zbraní.

„Naše vzťahy s Ruskom sú teraz na najhoršej úrovni, čo zahŕňa aj studenú vojnu. Nie je na to dôvod. Rusko potrebuje v ekonomike našu pomoc, čo by bolo veľmi jednoduché vyriešiť. Potrebné je, aby všetky krajiny spolupracovali. Zastavte preteky v zbrojení?,“ vyzval vo svojom stredajšom príspevku na Twitteri americký prezident Donald Trump.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharov na jeho slová v reakcii na Facebooku napísala: „Skvelý nápad. Začnime tým, že sa zbavíme chemických zbraní. Tých amerických.“

Spojené štáty sa v roku 1997 po podpísaní Dohovoru o chemických zbraniach (CWC) zaviazali zničiť zásoby chemických zbraní - druhé najväčšie na svete - do roku 2012. Po opakovanom nedodržaní tohto termínu teraz Washington sľubuje, že tak urobí do roku 2023.

Moskva v roku 2017 deklarovala, že svojich chemických zbraní sa už zbavila. Rusko v minulosti disponovalo najrozsiahlejším arzenálom chemických zbraní na svete.

Trump v stredu upozornil Rusko, aby sa pripravilo na „pekné nové a chytré rakety“, ktoré na Sýriu vypustia Američania. Šéf Bieleho domu tak reagoval na údajný chemický útok, ktorý sa údajne 7. apríla odohral v sýrskom meste Dúmá, a z ktorého Washington obvinil sýrsku vládu.

Zacharova sa vo svojej reakcii na tieto slová opýtala, či chcú Spojené štáty „za cieľ zničiť všetky dôkazy o používaní chemických zbraní v krajine? Alebo je to skutočný plán - zakryť všetky dôkazy o tomto zinscenovanom útoku prostredníctvom chytrých raketových útokov, aby tak medzinárodní inšpektori nenašli žiadny dôkaz, ktorý hľadali?“

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti