Morálny úpadok OĽaNO

29.11.2019 | 14:03
  11
… kolaps všetkých hľadačov mafie a korupcie

Vyostrujúcim sa predvolebným bojom graduje aj rétorika jeho aktérov. O menej ako tri mesiace sa na Slovensku uskutočnia parlamentné voľby. A politická scéna, aby zostala zaujímavá, potrebuje nejakú bombastickú tému, niečo, čo ľudí zdvihne z kresiel.

O niečo také sa takpovediac postarala minulý týždeň NAKA, keď 19. 11. 2019 obvinila Jaroslava Naďa, tzv. tieňového ministra obrany strany OĽaNO.

Na druhý deň, čo sa táto správa objavila na facebooku polície, zvolal Igor Matovič tlačovú besedu na pôde Národnej rady SR. Z úst Jaroslava Naďa sme počuli veľmi vážne obvinenie. Podľa neho sú „…bezpečnostné zložky súčasťou mafie“.

Nepamätám si však takéto jeho vyjadrenie, keď ešte pracoval na Ministerstve obrany SR. Ale možno v tom čase boli bezpečnostné zložky v poriadku a súčasťou ochrany štátu, nie mafie. Prípadne som jeho už vtedy hlasné postrehy naozaj len nezachytila. 

Pán Naď tvrdí, že obvinenie prišlo vtedy, keď začal nahlas poukazovať na financie riaditeľa Vojenského spravodajstva MO SR Jána Balciara, resp. na jeho majetkové priznanie a nehnuteľnosti. Pán Balciar podľa svojich slov požiadal o priestor už pred dvomi mesiacmi v televízii TA3 (https://www.ta3.com/clanok/1165193/majetok-sefa-vojenskych-tajnych-minimalna-mzda-580-eur.html) a vysvetľoval svoje príjmy a vlastnícke právo k rôznym nehnuteľnostiam. K rôznym a mnohým nehnuteľnostiam. Vysvetlenie síce odznelo, ale, ako to u „tajných“ býva, človek sa toho veľa nedozvedel. 

Každému je jasné, že existujú profesie, v ktorých zarábate viac, a také, kde menej. Otázkou je, či sa verejnosť môže, má alebo dokonca musí dozvedieť, ako verejný činiteľ, ktorým riaditeľ VOS nepochybne je, prišiel k svojmu majetku. Hlavne, ak by rapídne narístol po vstupe do služby. A v právnom štáte existujú na to určené zložky.

Igor Matovič mohol povedať niečo v tomto zmysle: Vítam vyšetrovanie NAKA, nech už sa jedná o kohokoľvek. Ako predseda strany, ktorá deklaruje boj proti korupcii a poukazuje na prešľapy verejne činných osôb, budem rád, ak NAKA odvedie svoju prácu aj v prípade obvinenia pána Jaroslava Naďa. Sme strana, ktorá bojuje proti korupcii a proti zneužívaniu moci. Nie sme strana, ktorá podporuje činy „našich ľudí“, ak nie sú v medziach zákona, len preto, lebo sú to „naši ľudia“. Nebudeme sa zastávať nikoho, ak poruší zákon Slovenskej republiky len preto, že je to „náš človek“. Nech už by to bol ktokoľvek. Hoci aj ja. Našej strane a ani Slovensku by neprospelo, ak by sme tvrdili, že „polícii rozviažeme ruky“, no akonáhle začne konať proti jednému z nás, vykreslíme ju ako zloducha prenasledujúceho nevinného človeka. Uvedomujeme si, že každý a, samozrejme, aj pán Naď, je nevinný do právoplatného rozhodnutia súdu o opaku. Takže dúfam, že NAKA odvedie skvelú prácu, pretože zastávame názor Padni, komu padni! V tomto prípade plne podporujeme činnosť policajtov, vyšetrovateľov a plne dôverujeme prokurátorovi, ktorý dozerá na zákonnosť tohto vyšetrovania.

Lenže Igor Matovič na zvolanej tlačovej besede použil úplne opačnú rétoriku. Výrokmi, ktoré na tlačovej besede z jeho úst odzneli, si pravdepodobne možnú podporu z radov policajtov vo voľbách nezískal. Zo svojej pozície „bojovníka proti mafii a korupcii“ mal snahy a prácu polície a zákonom im predpísanú povinnosť plne podporiť. Nie, on to nazval „pomstou“.  Týmto výrokom označil každého policajta a vyšetrovateľa za bábku v rukách „vládnucich a mocných“. 

Igor Matovič zlyhal vo svojej „najsilnejšej“ téme. Nech už je majetok Jána Balciara akýkoľvek, nech už vyšetrovanie obvinenia Jaroslava Naďa dopadne akokoľvek, Igor Matovič urobil zásadnú chybu. Ukazuje sa, že Igor Matovič kope do polície vtedy, ak vyšetruje jeho alebo niekoho z jeho politickej strany. Vtedy ide podľa neho o „mafiu v polícii“. Ak však polícia vyšetruje jeho oponentov, vtedy jej tlieska. Je rovnaký, ak nie aj horší, ako tí, na ktorých poukazuje.

Judita L.

Zdroj: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti