Ministerka spravodlivosti Kolíková obhajovala v minulosti teroristu

12.08.2020 | 20:37
  4
Ide o kauzu týkajúcu sa Mustafu Labsiho, Alžírčana žijúceho v Londýne, ktorý bol ešte v roku 2001 zatknutý pre obvinenia z terorizmu.

Súčasná šéfka rezortu justície Mária Kolíková v minulosti obhajovala aj Alžírčana Mustafu Labsiho, usvedčeného teroristu, ktorý sa u nás snažil vydobyť si azyl, a aktéra jedného z najsledovanejších súdnych prípadov prvej dekády po prelome milénia.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) mala ešte pred nástupom do vedenia rezortu justície za sebou pomerne dlhú právnickú kariéru. Pracovala vo funkcii riaditeľky Centra právnej pomoci, vo vlastnej advokátskej kancelárii, v štátnej správe aj v akademickom prostredí.

Počas pôsobenia v kancelárii Kolíková & Partners, kde osobne figurovala medzi rokmi 2007 až 2010 a potom v období 2012 až 2016, jej rukami prešlo množstvo prípadov, no jeden z nich predsa len vyčnieva a rokmi sa na neho celkom pozabudlo, hoci bol jednou z top mediálnych tém na Slovensku.

Prípad v kocke

Ide o kauzu týkajúcu sa Mustafu Labsiho, Alžírčana žijúceho v Londýne, ktorý bol ešte v roku 2001 zatknutý pre obvinenia z terorizmu. Samotný Labsi sa pritom priznal, že absolvoval výcvik v Afganistane v jednom z kľúčových zariadení al-Kájdy.

V roku 2006 bol vydaný do Francúzska v súvislosti s prípravou teroristických útokov na jeho území a taktiež za falšovanie dokladov a odsúdený na 5 rokov nepodmienečne. Neskôr sa mu podarilo odísť na Slovensko za svojou manželkou a synom, kde sa zdržiaval nasledovné roky s výnimkou jeho krátkodobého úteku do susedného Rakúska.

Nakoľko bol vo svojej rodnej krajine v neprítomnosti v roku 2005 odsúdený za terorizmus, toto obdobie bolo sprevádzané neustálou snahou alžírskych orgánov dostať ho do výkonu trestu, zložitým posúvaním jeho spisu z jedného súdu na druhý a ambíciou jeho obhajcov a ľudskoprávnych aktivistov zamedziť jeho vydaniu do severoafrického štátu z dôvodu obáv z možného mučenia.

Po vyhostení Labsiho do Alžírska bol zrušený odsudzujúci rozsudok vyhlásený proti nemu v tomto africkom štáte v jeho neprítomnosti a vedené nové trestné konanie. V tomto trestnom konaní Labsi odsúdený na trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odložením výkonu trestu v trvaní jedného roka. Obavy z mučenia sa tak nenaplnili.

Kolíková: Legislatíva o vydávaní cudzincov by sa mala zmeniť

To, prečo sa Kolíková osobne snažila o Labsiho nevydanie, zhrnula v roku 2008. „Podstata prípadu spočíva v zákaze mučenia, ktorý platí pre všetkých za každých okolností,“ povedala vtedy.

Kolíková argumentovala, že Labsiho prípad je dôkazom, že by sa legislatíva o vydávaní cudzincov mala zmeniť. Ak v krajine, ktorá žiada o vydanie, existuje hrozba mučenia, súdy by podľa nej vôbec nemali mať možnosť rozhodovať, či vydanie povolia, alebo nie. Malo by byť podľa nej zakázané.

Ako však bolo spomenuté vyššie, slovenské orgány nakoniec rozhodli o vyhostení Labsiho do Alžírska. Argumentovali, že Labsi pre Slovensko predstavuje bezpečnostné riziko a že jeho obavy boli subjektívnej povahy a neboli podložené objektívnymi skutočnosťami. Labsi totiž nepreukázal, že by bol prenasledovaný a že by jeho prenasledovanie bolo politicky motivované.

Zdroj: dennikslovensko.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti