Ministerka Laššáková stopla financovanie projektov LGBTI komunity

16.05.2019 | 13:48
  8
Výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko informoval, že rezort kultúry nepodporí ani jeden projekt, a to napriek tomu, že udelenie dotácií týmto projektom navrhla odborná hodnotiaca komisia.

Projekty predložené organizáciami zastupujúcimi LGBTI ľudí v dotačnom programe pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva nedostanú finančnú podporu.

Ako agentúru SITA informoval výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko, rezort nepodporí ani jeden projekt, a to napriek tomu, že udelenie dotácií týmto projektom navrhla odborná hodnotiaca komisia.

Podpora nebude vôbec možná

Podľa iniciatívy ide o osobné rozhodnutie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Inakosť takisto upozornila, že ministerstvo do budúcnosti podmienky dotácií zmenilo tak, že podpora projektov LGBTI organizácií nebude možná vôbec.

„Ministerstvo kultúry zverejnilo 2. mája nové podmienky dotačného programu pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva. Bez akejkoľvek konzultácie, avizovania či diskusie s dotknutými subjektmi zásadne a brutálne obmedzilo aktivity, ktoré je možné financovať. V budúcnosti tak už nebude možné financovanie nielen všetkých spomínaných aktivít LGBTI organizácií, ale ani väčšiny ostatných organizácií, ktoré boli od roku 2004 financované z tejto výzvy,“ konštatuje Macko v stanovisku, ktoré podpisujú Iniciatíva Inakosť, Dúhový PRIDE Bratislava a Divadlo Nomantinels.

Ministerku kultúry vyzývajú, aby zdôvodnila svoje konanie, zrušila aktuálnu výzvu a začala rokovať s dotknutými organizáciami o ďalšom fungovaní dotačnej schémy pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva.

Problémom je nedostatočná kvalita

Už vyše desaťročie sa LGBTI organizácie uchádzajú o podporu pre svoje kultúrne aktivity z dotačného programu kultúry znevýhodnených skupín na Ministerstve kultúry (MK) SR. Urobili tak aj vo výzve na tento rok, keď žiadalo o podporu osem projektov. Medzi nimi aj Filmový festival inakosti a Dúhový PRIDE Bratislava.

„V priebehu apríla 2019 zverejnilo MK výsledky posudzovania dotácií a rozhodlo sa nepodporiť ani jeden z ôsmich projektov organizácií Iniciatíva Inakosť, Dúhový PRIDE Bratislava a divadla Nomantinels. Ako dôvod uviedlo nedostatočnú kvalitu a výsledky posúdenia odbornej komisie. Roky neboli s našimi projektmi väčšie problémy a napr. Filmový festival inakosti bol podporovaný z tejto dotačnej schémy každoročne od roku 2008, preto nám prišli zverejnené výsledky a ich odôvodnenie zvláštne. Vyžiadali sme si preto všetky materiály odbornej komisie na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Napriek tomu, že MK nám ich opakovane odmietlo sprístupniť v kompletnej podobe, aj z čiastočne sprístupnených dokumentov jasne vyplýva, že odborná komisia navrhla na podporu šesť z ôsmich projektov. Medzi nimi aj Filmový festival inakosti 2019 s navrhovanou podporou 35 000 eur a Dúhový PRIDE Bratislava 2019 s podporou 19 000 eur. Rekordná výška navrhovanej podpory svedčí o vysokej kvalite projektov,” podotkol Macko.

LGBTI komunita hovorí o predpojatosti

Podľa Macka tak oficiálne zdôvodnenie neudelenia dotácie nezodpovedá realite. „O udelení dotácie rozhoduje v konečnej inštancii ministerka kultúry a je zrejmé, že vyradenie všetkých LGBTI organizácií je jej osobné rozhodnutie. Za desať rokov mojich skúseností s rôznymi dotačnými schémami ministerstiev som sa ešte nestretol s prípadom, že by minister v takom rozsahu nerešpektoval návrh odbornej komisie a vylúčil projekty celej konkrétnej skupiny obyvateľstva,” konštatuje Macko.

Dodal, že ministri sa obmedzovali na kozmetické úpravy navrhovaných súm dotácií alebo skôr v ojedinelých prípadoch pridelili dotáciu projektu, ktorý komisia neodporučila podporiť.

„Takýto zásah je skutočne bezprecedentný a vyvoláva podozrenie z predpojatosti. Je absurdné a neprijateľné, aby sa znevýhodňovali celé skupiny obyvateľstva v dotačnej schéme určenej práve znevýhodneným skupinám,” uzatvára Macko.

Na Slovensku neexistuje zo strany štátu inštitucionálna podpora organizácií, ktoré sa venujú LGBTI ľuďom, ako to je v iných európskych krajinách. Napriek tomu LGBTI organizácie nemali problém uspieť so svojimi projektmi v dotačných schémach založených na slobodnej a férovej súťaži s transparentným procesom hodnotenia založeným na kvalite, prízvukoval Macko.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti