Minister obrany Naď navrhuje prítomnosť amerických vojakov na Slovensku, ktorí by radili našej armáde

12.08.2020 | 21:16
  10
Účelom prítomnosti amerických vojakov má byť poskytovanie poradenstva a výcviku pre vojakov Ozbrojených síl SR.

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky navrhuje, aby mohli na Slovensku pôsobiť štyria príslušníci Ozbrojených síl Spojených štátov amerických. Účelom prítomnosti amerických vojakov má byť poskytovanie poradenstva a výcviku pre vojakov Ozbrojených síl SR.

„Je veľmi dôležité zdôrazniť, že tento návrh neznamená žiadnu novinku v pôsobení amerických vojakov na Slovensku. Príslušníci Ozbrojených síl USA pôsobili na našom území už v minulosti, pretože ide o dlhodobú a kontinuálnu spoluprácu s našim kľúčovým spojencom na vysokej úrovni, vrátane intenzívnej vojenskej spolupráce v oblasti vojenského výcviku, cvičení a poradenstva," zdôraznil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Z predloženého materiálu ďalej vyplýva, že príslušníci Ozbrojených síl USA by boli v prípade schválenia návrhu v posádke v meste Martin, pričom na Slovensku by pôsobili od 1. októbra 2020 po dobu 36 mesiacov v deväťmesačných rotáciách. Náklady spojené s prítomnosťou príslušníkov Ozbrojených síl Spojených štátov amerických by boli hradené americkou stranou.

Návrh je v medzirezortnom pripomienkovom konaní do 13. augusta. Rezort obrany ho chce na rokovaní vlády predložiť začiatkom budúceho týždňa.

Tento rok v máji slovenský minister obrany vyhlásil, že Rusko je bezpečnostný výzva.

Naď prejavil svoje protiruské postavenie, keď uviedol, že chce mať v bezpečnostnej stratégii jasne napísané, kto je hrozbou pre Slovensko.

„Ja si myslím, že keď Česká republika, Rakúsko, Poľsko a Maďarsko definujú Ruskú federáciu z hľadiska rôznych aspektov ako hrozbu, keď bola na Slovensku bývalá vláda nútená vyhostiť ruského agenta, ktorý mal diplomatické krytie, lebo tu robil také veci, potom áno, Ruská federácia realizuje množstvo krokov, ktoré podrývajú naše členstvo v Európskej únii, v NATO a môžeme ju považovať minimálne za bezpečnostnú výzvu, ak nie za hrozbu," vyhlásil v jednom z rozhovorov.

Avšak, zahranično-politická orientácia nového ministra obrany je však v úplnom rozpore s mienkou ľudí na Slovensku. Kým Naď považuje Spojené štáty americké za kľúčového spojenca SR a Rusko za hrozbu, Slováci to vnímajú presne naopak. Dôkazom sú dokonca aj výsledky prieskumu, ktorý nechala vypracovať nepolitická mimovládna organizácia Globsec. Podľa nich Rusko za hrozbu považuje len 26% Slovákov. Z prieskumu vyplýva aj to, že ľudia na Slovensku za väčšiu hrozbu považujú Spojené štáty americké – túto možnosť uviedlo až 41% Slovákov.

Zdroj: magazin1.sk

Článok súvisiaci s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti