Minister Kaliňák stojí za šéfom policajnej inšpekcie

14.02.2018 | 15:39
  0
Za obvineniami vidí snahu o pomstu.

BRATISLAVA 14. februára – Śéf policajnej inšpekcie ministerstva vnútra Milan Lučanský patrí medzi ľudí, ktorí sa v čase, keď sa všetci skrývali a báli, postavil do čela boja proti organizovanému zločinu. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

BOJOVALI, KEĎ IŠLO O ŽIVOT

„Aj vďaka pánovi Lučanskému je dnes pán Černák odsúdený na doživotie,“ zdôraznil. Lučanský patrí podľa ministra do skupiny ľudí ako policajný prezident Tibor Gašpar, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik alebo generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorí stáli na čele špecializovaných útvarov a proti zločinu bojovali v čase, keď išlo o život. V súčasnosti podľa Kaliňáka ľudia, ktorí boli odsúdení za rôzne trestné činy, vyhľadávajú pomstu.

„Toto je jedna z tých foriem. Aj tento človek (Milan Ch. pozn. SITA) bol pánom Lučanským na základe jeho spolupráce z FBI vyhostený zo Spojených štátov,“ povedal minister s tým, že ľudia odsúdení za trestné činy nebudú robiť na ministerstve personálnu politiku. Dodal, že za Lučanským stojí na 110 percent.

Šéf policajnej inšpekcie mal vydierať podnikateľov, Nicholsonová má vraj nahrávky ako dôkazy

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) sa obracia na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), na Generálnu prokuratúru SR a na orgány činné v trestnom konaní s podozrením z porušenia povinnosti policajta, riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra Milana Lučanského.

Ako uviedla v utorok na tlačovej besede, má k dispozícií listy a nahrávky ako dôkazy na Lučanského, ktorý mal údajne nezákonným spôsobom nadobudnúť apartmán na Floride a podieľať sa na vydieraní podnikateľov z okolia Žiliny.

SPÔSOB NADOBUDNUTIA APARTMÁNU

„Mne prináleží to odstúpiť orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedla s tým, že problémom podľa nej nie je cena apartmánu, ale spôsob, akým bol nadobudnutý. Informáciu o podozrení z trestnej činnosti vydierania a zneužívania právomoci verejného činiteľa odstúpila aj Generálnej prokuratúre SR.

S podozrením z porušenia povinností policajta sa v liste Nicholsonová obracia aj na Kaliňáka. Posiela mu e-mailovú správu a ďalšie listinné materiály od Michala Chynoradského, týkajúce sa podozrenia z trestnej činnosti príslušníka PZ Milana Lučanského, ako aj okolností kúpy apartmánu na Floride. Lučanský sa podľa jej slov vyhrážal aj Chynoradskému.

PORUŠENIE POVINNOSTI POLICAJTA

„Taktiež viem, že vydieral podnikateľov z okolia Žiliny, ktorí robia DPH podvody, aby mu zaplatili 40 percent a on sa postará o to, že mu nepošle domov návštevu,“ citovala Nicholsonová zo správy od Chynoradského. Ako zdôraznila, prípad jej neprináleží hodnotiť.

„Z nejasných okolností (prevody finančných prostriedkov cez tretie osoby) nadobudnutia nehnuteľnosti – apartmánu v meste Sarasota v štáte Florida vyvstáva možné porušenie povinnosti policajta uvedené v zákone o štátnej službe príslušníkov PZ. Uvedené Vám preto zasielam, aby ste ako príslušný orgán vo veci konali a rozhodli,“ uvádza v liste adresovanom Kaliňákovi podpredsedníčka NR SR.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti