Mikulec uvažuje o postavení policajného prezidenta mimo službu. Nepovažuje však obvinenie Kovaříka za férové a hovorí o zlyhaní prokuratúry

31.08.2021 | 10:05
  6
Minister vnútra je presvedčený, že šéf slovenskej polície Kovařík nezneužil právomoc verejného činiteľa ani nezastavil policajnú akciu.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) podnikne ďalšie kroky voči policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi. Jedným z riešení je podľa neho aj postavenie mimo služby, no na to musia byť splnené podmienky. Mikulec tiež v pondelok zopakoval, že šéfovi polície dôveruje a je presvedčený o tom, že nezastavil policajnú akciu. Minister sa má s Kovaříkom stretnúť ešte v pondelok. Nie je podľa neho vylúčené, že Kovařík sám odstúpi, no nechcel o tom špekulovať.

Postavenie príslušníka Policajného zboru (PZ) mimo služby má podľa ministra vnútra pravidlá. "Budeme sa o tom rozprávať a rozhodnem sa vzhľadom na to, že aj postavenie mimo činnej služby príslušníka PZ má zo zákona určité pravidlá. Ak budú naplnené podmienky na to, aby bol postavený mimo činnej služby, samozrejme, aj toto je jedno z riešení," povedal Mikulec na tlačovej konferencii v budove parlamentu.

Mikulec považuje uniknutie uznesenia o obvinení Kovaříka za "nie celkom férové", skôr za účelové. Dá sa to podľa neho považovať za zlyhanie prokuratúry. "Budeme čakať na ďalšie kroky generálnej prokuratúry," skonštatoval.

Minister je presvedčený, že Kovařík nezneužil právomoc verejného činiteľa ani nezastavil policajnú akciu. "Nedošlo k prerušeniu ani zastaveniu policajnej akcie, došlo len k prerušeniu činnosti zásahovej jednotky, ktorá bola nasadená v rozpore s internými predpismi PZ," pripomenul s tým, že dôveruje orgánom činným v trestnom konaní.

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila vo štvrtok (26. 8.) Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Z. a Petrom P. Kovařík obvinenie odmieta.

Šéf polície vyzval prokuratúru, aby začala trestné stíhanie pre uniknutie dokumentu o vznesení mu obvinenia na verejnosť. Poukázal na to, že uznesenie nikomu neodovzdal, nekopíroval a nezverejnil.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský považuje za problém, že Kovařík ešte nie je postavený mimo služby a hovorí o dvojitom metri vzhľadom na to, že vyšetrovateľka úradu inšpekčnej služby Diana Santusová bola podľa neho postavená mimo služby len preto, že chcel minister ešte niečo preveriť.

Mikulec za rozvrat polície čelí odvolávaniu

Minister vnútra za OĽaNO Roman Mikulec čelil za údajný rozvrat polície opäť snahe o odvolanie z funkcie. Vládna väčšina ale obštrukciou otvorenie mimoriadnej schôdze zastavila a odkladá ju až na polovicu septembra.

Tlak na Mikulca sa vystupňoval po obvinení policajného prezidenta Petra Kovaříka z marenia spravodlivosti. Mikulec síce tvrdí, že mu stále dôveruje, nevylúčil však, že Kovařík sám odstúpi alebo ho dočasne postaví mimo služby. Stretnúť sa mali ešte v pondelok a ako avizoval, svoje rozhodnutie oznámi v krátkom čase.

„Bola zvolaná mimoriadna schôdza na moje odvolanie. Prišiel som a bol som pripravený čeliť či už otázkam, alebo rozhodnutiu Národnej rady,“ vyhlásil minister s tým, že dôvod na svoje odvolanie nevidí. „Na odchod sa necítim, lebo mám v rukách rezort, ktorý som zdedil po 12-ročnom plienení a drancovaní mojich predchodcov,“ zdôraznil Mikulec, ktorý si už odvolávanie vyskúšal v júni. Vtedy za návrh Smeru hlasovalo len 53 zo 135 prítomných poslancov. Na odvolanie ministra je pritom potrebná nadpolovičná väčšina všetkých členov Národnej rady.

Napriek tomu, že Mikulec na schôdzu prišiel a prišli aj jeho kolegovia z OĽaNO, oni už pripravení čeliť otázkam neboli. Nikto z nich sa totiž pri úvodnej prezentácii neprihlásil ako prítomný. Rovnako sa neprezentovali ani poslanci strán SaS a Za ľudí. Parlament sa tak stal takouto obštrukciou neschopný uznášania a mimoriadna schôdza sa otvoriť nemohla.

Klub OĽaNO argumentoval predsedom Smeru Robertom Ficom. „Boli sme opäť svedkami ďalšieho trápneho divadla poslanca Roberta Fica, ktorý sa všemožne snaží na seba upútať mediálnu pozornosť. Všetci súdni ľudia si vedia prečítať, že o odvolávaní Mikulca budeme rokovať v septembri na riadnej schôdzi,“ vysvetľoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

O mimoriadnej schôdzi, ale aj ďalších aktuálnych politických otázkach sa mali lídri štvorice vládnych strán rozprávať aj na pondelňajšej koaličnej rade. Ich dôvody na blokovanie otvorenia schôdze však nepresvedčili.

Pellegrini: Mikulec a Kovařík už dávno nemajú byť na svojich stoličkách

 „Chápem parlamentnú obštrukciu, ak patrí k politickej taktike. Takisto sme ju využili, ale nepamätám si, kedy sa takýmto spôsobom obštruoval návrh na vyslovenie nedôvery kľúčovému ministrovi vnútra,“ reagoval na neotvorenie schôdze líder strany Hlas a nezaradený poslanec Peter Pellegrini. Vyzval tiež koaličné strany, aby „prestali slúžiť“ OĽaNO a aby umožnili rokovať o návrhu na odvolanie ministra.

Strana Hlas a jej šéf Peter Pellegrini aj o dôvodoch, prečo by nemal byť Roman Mikulec ministrom a Peter Kovařík policajným prezidentom:

Podľa Šipoša motivuje predsedu Smeru Roberta Fica k takémuto správaniu strach. Tvrdí, že stopy vyšetrovania najväčších káuz vedú čoraz bližšie k Ficovi, a ten preto zvoláva schôdze parlamentu, chodí na súdne pojednávania, aby „dal jasný odkaz svojim kamarátom, ktorí začali vypovedať – držte huby“.

Z koaličných strán sa prezentovali len poslanci hnutia Sme rodina, ktorí majú voči Mikulcovi dlhodobo výhrady. Aj oni hovoria o zbytočnej obštukcii. „Myslím si, že nie je v poriadku, že sa takto blokuje otvorenie schôdze, pretože my sme to minule v opozícii kritizovali, keď to robila vtedajšia vládna koalícia, a bohužiaľ teraz sa robí to isté,“ upozornil predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Opozičné strany Smer a Hlas vyčítajú ministrovi viacero vecí, od situácie v rezorte a polícii až po podozrenia z korupcie. Tvrdia, že je osobne zodpovedný aj za politicky motivovanú manipuláciu trestných stíhaní voči nominantom bývalej vlády. „Je to on, kto kontroluje a riadi tú skupinu policajtov, o ktorých hovorí správa SIS, že sa manipulujú trestné konania,“ vyjadril sa predseda Smeru Robert Fico na adresu Mikulca.

Vyčítajú mu tiež, že mal prerušiť zásah policajnej inšpekcie proti trojici bývalých kajúcnikov obvinených z krivých výpovedí – takáčovcov Mateja Zemana, Csabu Dömötöra a levického podnikateľa Petra Petrova. Policajná inšpekcia vykonala 20. júna akciu, pri ktorej ich chcela zadržať. Pre pochybnosti o oprávnenosti zásahu ju mal policajný prezident Peter Kovařík na 40 minút prerušiť.

Policajnej inšpekcii sa tak podarilo zadržať len Dömötöra, ktorý bol za krivú výpoveď už aj právoplatne odsúdený na 32-mesačný podmienečný trest. Zvyšní dvaja sa dali na útek. Petrova zadržali 13. augusta a Zeman sa údajne nachádza v Chorvátsku.

V súvislosti so zmarením zásahu bolo Kovaříkovi 26. augusta vznesené obvinenie zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Ešte v ten deň bol aj vypočutý a zároveň podal proti obvineniu sťažnosť, keďže obvinenia odmieta.

Zdroj: hnonline.sk / pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti