Mikasove vyhlášky sú nulitné. Ústavný súd iba konštatoval, že ÚVZ je súčasťou výkonnej moci, ktorý je oprávnený vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy a sú preskúmateľné v súdnom konaní, vyhlásil Harabin v reakcii na verdikt ÚS SR

02.12.2021 | 12:45
  53
Ústavný súd rozhodoval nesporne len o právnom základe pre vydávanie vyhlášok ÚVZ ako všeobecne záväzných právnych predpisov, komentoval rozhodnutie Ústavného súdu bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR vyplýva, že časť zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá oprávňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy, je v súlade s Ústavou SR. Právnu úpravu napadol na ÚS generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Viac v článku TU.

Harabin: Ústavný súd rozhodoval len o právnom základe pre vydávanie vyhlášok Úrad verejného zdravotníctva ako všeobecne záväzných právnych predpisov

Na verdikt súdu reagoval aj bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin, ktorý v minulosti pôsobil aj na čele Najvyššieho súdu SR:

Z toho, čo je známe o včerajšom verdikte Ústavného súdu o Mikasových vyhláškach, cez vyjadrenie Fiačana, sa dá bez najmenších pochybnosti konštatovať, že Ústavný súd nerozhodol o tom, že neplatí právny záver v nasledovnom znení:

„Platný právny stav na území Slovenskej republiky občanovi zákonom neukladá právnu povinnosť nosiť rúško, resp. respirátor, testovať sa, podrobovať sa registrácii na ekaranténu a ani očkovať sa. Občan nemá ani povinnosť preukazovať sa potvrdením o testovaní, resp. o očkovaní a ani odhaľovať svoju zdravotnú dokumentáciu.“

Ústavný súd iba konštatoval, že Úrad verejného zdravotníctva SR (ďalej len „ÚVZ“) je súčasťou výkonnej moci a je splnomocneným orgánom štátnej správy, tzv. dekoncentrovaným orgánom štátnej správy, s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý je oprávnený vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy.

Ústavný súd rozhodoval nesporne len o právnom základe pre vydávanie vyhlášok ÚVZ ako všeobecne záväzných právnych predpisov.

Zjavne nerozhodoval o rozsahu práv a povinností, v rámci ktorých môže ÚVZ nariaďovať opatrenia pri ochrane verejného zdravia a ani neposudzoval samotné vyhlášky podľa ich obsahu.

Konanie o rozsahu práv a povinností, v rámci ktorých môže ÚVZ nariaďovať opatrenia pri ochrane verejného zdravia, bolo odročené a vyhlášky z hľadiska ich obsahu sú posudzované v iných konaniach.

Ústavný súd súčasne povedal ale i to, že vyhlášky ÚVZ sú preskúmateľné v súdnom konaní.

I na podklade toho už dlhodobo tvrdím, že uznesenia vlády Slovenskej republiky a vyhlášky ÚVZ vydávané v tejto spojitostí v oblasti protiepidemických opatrení, ktoré obmedzujú a porušujú základné ľudské práva a slobody, sú právne nulitné, čo sa napokon nepochybne preukáže prostredníctvom konania v rámci správneho súdnictva.

Zdroj: Facebook Štefan Harabin / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti