Migrantov zachránených v Stredozemnom mori si majú v EÚ prerozdeľovať

10.07.2019 | 12:34
  3
Nemecký minister vnútra Horst Seehofer chce na túto tému rokovať počas nadchádzajúceho neformálneho zasadnutia európskych ministrov vnútra a spravodlivosti.

Nemecká vláda sa v priebehu budúceho týždňa pokúsi dohodnúť s európskymi partnermi na predpise, ktorý by upravoval prerozdeľovanie migrantov zachránených v Stredozemnom mori. Tlačová agentúra DPA to uviedla v utorok s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer podľa nich požiadal fínske predsedníctvo v Rade EÚ, aby zaradilo túto tému do programu nadchádzajúceho neformálneho zasadnutia európskych ministrov vnútra a spravodlivosti, naplánovaného na 18. júla v Helsinkách. V liste adresovanom fínskej rezortnej partnerke Marii Ohisalovej píše, že Berlínu ide o "vypracovanie humanitárnych a praktických riešení na prechodné obdobie".

"Som presvedčený, že naliehavo potrebujeme európske riešenie spoločnej zodpovednosti, ktorú ponesie široká koalícia členských štátov a komisia EÚ," citovala DPA ministra na základe údajov z "vládnych kruhov".

Podľa týchto zdrojov rokovalo v utorok spolkové ministerstvo vnútra o tejto záležitosti so zástupcami úradu kancelárky, ako aj ministerstiev spravodlivosti, zahraničných vecí a hospodárskej spolupráce a rozvoja. O výsledku rokovaní však zatiaľ nie je nič známe.

Nemecko a niekoľko ďalších krajín EÚ opakovane prijali v poslednom čase migrantov, ktorých zachránili mimovládne organizácie v Stredozemnom mori, zatiaľ čo iné krajiny to nevnímali ako svoju povinnosť, pripomenula agentúra.

Talianske orgány momentálne riešia prípad lode nemeckej mimovládnej organizácie Sea-Watch, ktorá bez povolenia priviezla k brehom Talianska migrantov zachránených blízko Líbye. Prijatie migrantov z lode Sea-Watch ponúkli Nemecko, Francúzsko, Fínsko, Luxembursko a Portugalsko.

Pracovníčka mimovládnej organizácie sa preriekla ako v skutočnosti prebieha tzv. záchrana migrantov. Pozrite si video v článku:

Zdroj: ta3.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti