Migrantov v Grécku opäť pribúda, akoby sa napĺňala Erdoganova hrozba

09.09.2019 | 17:17
  1
V preplnených táboroch pre migrantov na ostrovoch teraz podľa agentúry DPA zdržiava viac ako 20 000 ľudí, kapacitu pritom majú pre 6 300 obyvateľov.

Grécko ďalej čelí veľkému tlaku kvôli migrantom, ktorí v posledných týždňoch v stále vyšších počtoch priplávajú na ostrovy v Egejskom mori z Turecka. Cez víkend ich do zeme za 24 hodín dorazilo 332, píše server idnes.cz.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis preto únijné krajiny vyzval, aby z Grécka prevzali aspoň maloletých migrantov, a ukázali tak nevyhnutnú solidaritu. "Niektoré štáty chcú požívať výhody slobody pohybu v schengenskom priestore, ale zdráhajú sa deliť sa spoločne o náklady," povedal v nedeľu predseda gréckej vlády televíznu stanicu ERT.

Mitsotakis zároveň kritizoval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý minulý týždeň pohrozil, že umožní sýrskym utečencom opustiť Turecko a odcestovať do Európy. "Erdogan musí pochopiť, že nemôže EÚ a Grécku vyhrážať, aby získal viac peňazí," uviedol. Únia už podľa neho Turecku na základe dohody o migrácii z roku 2016 previedla šesť miliárd eur.

V sobotu a nedeľu priplávali na grécke ostrovy Rodos, Kalymnos, Samos, Farmakonisi a Lesbos viac ako tri stovky migrantov. Podobný počet nových migrantov hlásili grécke úrady aj v predchádzajúcich dňoch.

V preplnených táboroch pre migrantov na ostrovoch teraz podľa agentúry DPA zdržiava viac ako 20 000 ľudí, kapacitu pritom majú pre 6 300 obyvateľov. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa v auguste do Grécka po mori dostalo 8 103 ľudí, zatiaľ čo v rovnakom období vlani ich bola len asi tretina, respektíve 3 200.

Prílev migrantov neustáva ani z Líbye. Loď Ocean Viking prevádzkovaná neziskovými organizáciami v nedeľu pri jej brehoch zachytila päťdesiatku migrantov z nafukovacieho člna.

Loď plávajúca pod vlajkou Nórska a prevádzkovaná organizáciami Lekári bez hraníc (MSF) a SOS Méditerranée zatiaľ nemá jasno, kam migrantov odvezie.

Taliansko a Malta dlhodobo odmietajú zachránené migrantov prijímať. Posádka však nepochybne predpokladá, že jedna z týchto krajín nakoniec prevážaných ľudí prijme z humanitárnych dôvodov.

Zdroj: konzervativnyweb.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti