Migrácia neohrozuje kresťanstvo, tvrdí pápež František vo svojej novej knihe a pohoršuje sa nad odmietaním utečencov

24.11.2020 | 11:17
  12
Pápež František v novej knihe zároveň uviedol, že dobre pozná utrpenie ľudí chorých na COVID-19.

Pápež František vo svojej novej knihe publikovanej v pondelok zdôraznil, že migrácia neohrozuje kresťanstvo ani kresťanskú kultúru. Informovala o tom agentúra AFP.

"Odmietnuť strápeného migranta, odhliadnuc od jeho vierovyznania, zo strachu z oslabenia "kresťanskej" kultúry je absurdná dezinterpretácia kresťanstva aj kultúry," uviedol pápež.

"Migrácia kresťanstvo neohrozuje, (ohrozuje ho) len v mysliach tých, ktorí sa obohacujú na úkor takýchto vyhlásení," dodal.

"Hlásať evanjelium a neposkytnúť pomoc cudzincom v núdzi a neuznať ich za božie deti, znamená podporovať kultúru, ktorá má s kresťanstvom spoločné len meno a je zbavená všetkého, čo ju robí jedinečnou," uviedol pápež vo svojej novej knihe Let Us Dream: The Path to a Better Future (Snívajme: Cesta k lepšej budúcnosti), kde vedie rozhovory s britským životopiscom Austenom Ivereighom.

František je sám vnukom talianskych imigrantov, ktorí sa usadili v Argentíne. Vo svojich vystúpeniach pravidelne vyjadruje solidaritu s utečencami a kritizuje bohaté krajiny, ktoré im odmietajú poskytnúť útočisko, píše AFP.

V novej knihe sa pápež venuje prevažne témam súvisiacim so súčasnou pandémiou koronavírusu.

Viem z prvej ruky, čím prechádzajú pacienti s COVIDom

Pápež František v novej knihe uviedol, že dobre pozná utrpenie ľudí chorých na COVID-19 vzhľadom na to, že on sám bol pred niekoľkými desaťročiami na pokraji života a smrti, keď zápasil s respiračným ochorením. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Františka v auguste 1957 hospitalizovali v rodnej Argentíne, keď ho "zložila" infekcia pľúc. Bol v druhom ročníku cirkevného seminára a mal 20 rokov.

"Celé mesiace som nevedel, kto som. Nevedel som, či budem žiť alebo umriem. Ani lekári nevedeli, či to zvládnem," spomína 83-ročný pápež vo svojej knihe, ktorá je už pripravená na vydanie.

"Raz som požiadal svoju matku, keď som ju objímal, aby mi povedala, či zomriem... Z vlastných skúseností viem, ako sa cítia pacienti s koronavírusom napojení na pľúcnu ventiláciu, keď bojujú o každé nadýchnutie," dodáva František.

Tieto citáty sú z knihy Let Us Dream: The Path to a Better Future (Snívajme: Cesta k lepšej budúcnosti), ktorú František napísal spolu s anglickým životopiscom Austenom Ivereighom a ktorá má vyjsť 1. decembra.

Pasáž z knihy v pondelok zverejnili v talianskym novinách La Repubblica a upozornil na ňu aj vatikánsky oficiálny spravodajský portál Vatican News.

Pápež v knihe spomína na dve ďalšie "covidové situácie", v ktorých sa cítil izolovaný a osamelý, ako pacient v karanténe.

Jednu takúto situáciu zažil v roku 1986 počas niekoľkomesačného pobytu v jezuitskej teologickej škole v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom, kde sa učil nemčinu a robil výskum pre doktorát. "Cítil som sa ako ryba bez vody," píše pápež.

V tom roku Argentína zvíťazila na majstrovstvách sveta vo futbale a pápež uvádza, že nemal s kým tento triumf osláviť, preto cítil ešte väčšiu túžbu za domovom.

Zdroj: info.sk (1), (2)

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti