Merkelovej vláda pripravila opatrenia v boji proti nenávisti, pravicovému extrémizmu a antisemitizmu

30.10.2019 | 17:30
  2
Nedávny prieskum odhalil, že každý štvrtý Nemec má antisemitské zmýšľanie a 41 percent občanov Nemecka si myslí, že Židia až príliš veľa rozprávajú o holokauste.

Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) založí útvar na vyšetrovania zločinov z nenávisti, informovala v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na dokumenty nemeckej vlády.

Nemecká vláda pripravila deväťbodový balíček opatrení, ktorý v boji proti nenávisti, pravicovému extrémizmu a antisemitizmu využije všetky prostriedky právneho štátu. Píše o tom na svojej webovej stránke denník Die Welt.

Vláda posilňuje boj proti pravicovému extrémizmu tri týždne po útoku pri synagóge v meste Halle, ktorý si vyžiadal dve obete na životoch.

Internetové platformy budú mať povinnosť informovať BKA o obsahu, v ktorom sa vyskytujú vyhrážky smrťou alebo podnecovanie k násilným prejavom. Miestni politici, záchranári a lekári záchranných služieb budú mať vyššiu mieru právnej ochrany voči útokom.

Plán takisto zahŕňa opatrenia, na základe ktorých budú udelené prísnejšie tresty ľuďom, ktorí na internete špehujú iné osoby alebo ich vystavujú nenávistným prejavom a násiliu. Plán ešte musí schváliť nemecký parlament.

Páchateľ útoku v Halle 9. októbra zabil 40-ročnú ženu pred synagógou a 20-ročného muža v blízkej predajni kebabu. Predtým sa pokúsil násilne vniknúť do synagógy, kde sa v tom čase nachádzalo 51 ľudí pripomínajúcich si najdôležitejší židovský sviatok Jom kipur.

Každý štvrtý Nemec má antisemitské zmýšľanie

Každý štvrtý Nemec má antisemitské zmýšľanie a 41 percent občanov Nemecka si myslí, že Židia až príliš veľa rozprávajú o holokauste. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnil Svetový židovský kongres (WJC).

Dvadsať osem percent ľudí, ktorých autori štúdie označili za príslušníkov tzv. elity (za elitu považujú absolventov vysokých škôl s ročným príjmom najmenej 100.000 eur) v prieskume uviedlo, že Židia majú až príliš veľkú moc v hospodárstve krajiny; 26 percent z nich si myslí, že majú príliš veľký vplyv na svetovú politiku.

Takmer polovica členov elity (48 percent) zastáva názor, že Židia sa lojálnejšie správajú k Izraelu než k Nemecku. Dvanásť percent všetkých respondentov zase vyslovilo presvedčenie, že Židia nesú zodpovednosť za väčšinu vojen na svete, a 22 percent tvrdí, že nenávisti čelia pre svoje správanie.

Zdroj: postoj.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti