Merkelovej vláda pripravila návrh zákona o zavedení tretieho pohlavia

15.08.2018 | 15:58
  0
Doteraz bolo možné pri narodení dieťaťa zaznamenať ako pohlavie buď mužské, alebo ženské, alebo kolónku nechať nevyplnenú.

Nemecká vláda kancelárky Angely Merkelovej v stredu schválila návrh zákona, ktorý umožní zavedenie tretieho pohlavia v úradných dokumentoch. K tomuto kroku vyzval vlani v decembri nemecký ústavný súd orgány výkonnej a zákonodarnej moci. Doteraz bolo možné pri narodení dieťaťa zaznamenať ako pohlavie buď mužské, alebo ženské, alebo kolónku nechať nevyplnenú.

Ústavný súd vo svojom náleze dospel k záveru, že doterajšia právna úprava je v tejto záležitosti v rozpore s osobnostnými právami a so zákazom diskriminácie zakotvenými v ústave. Návrh zmeny, o ktorého dnešnom prijatí spolkovým kabinetom informovala agentúra DPA, zavádza popri mužskom a ženskom pohlaví možnosť zapísania v kolónke pohlavia "divers".

Vláda teraz svoju predlohu zákona postúpi parlamentu. Ústavný súd stanovil zákonodarcom lehotu na schválenie uvedenej zmeny do konca tohto roka.

Týmto opatrením sa má umožniť získanie pozitívnej identity tiež osobám, ktoré necítia príslušnosť k mužskému, ani ženskému pohlaviu. Čoskoro by mali nasledovať zmeny v ďalších normatívnych aktoch, ktoré sa týkajú transsexuálnych osôb.

Ústavný súd sa prípadom registrácie intersexuálnych osôb zaoberal na základe sťažnosti občana, ktorý úrady požiadal o zmenu záznamu o svojom pohlaví. V úradných dokumentoch bola táto osoba vedená ako dievča, podľa predloženého chromozomatického testu však nebola ani ženou, ani mužom.

So žalobou, ktorú osoba po zamietavom stanovisku úradov podala, ale neuspela vo všetkých inštanciách vrátane najvyššieho súdu. Rozhodnutie ústavného súdu je tak prelomové.

Podľa odhadov žije v Nemecku okolo 80-tisíc intersexuálnych osôb. Ak parlament tretie pohlavie do konca roka skutočne schváli, stane sa Nemecko prvou krajinou v Európe, ktorá tak urobila.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti