Merkelová žiada po vražde tínedžerky rýchlejšie azylové konania

11.06.2018 | 07:02
  0
Iba 14-ročné dievča zavraždil v Nemecku neúspešný žiadateľ o azyl.

BERLÍN. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v nedeľu na rýchlejšie deportácie tých, ktorým v krajine zamietli udeliť štatút utečenca.

Vyjadrila sa v reakcii na vraždu 14-ročného dievčaťa, z ktorej je podozrivý iracký žiadateľ o azyl a ktorá otriasla Nemeckom, píše agentúra DPA.

"Tento prípad ukazuje, aké dôležité je, aby ľudia, ktorí nemajú povolenie na pobyt, rýchlo dostali svoje pojednávanie pred správnym súdom a mohli byť rýchlo poslaní späť domov," povedala Merkelová pre verejnoprávnu televíziu ARD.

Zavraždil mladé dievča
Dvadsaťročného žiadateľa o azyl z irackého Kurdistanu Aliho B. poslali cez víkend späť do Nemecka po tom, ako z krajiny ušiel po vražde 14-ročnej Susanny F.

Žiadosť podozrivého o azyl nemecké úrady zamietli ešte koncom roku 2016, s právnou pomocou sa však vyhýbal deportácii.

V piatok ho zadržali v jeho domovskom irackom Kurdistane a tamojšia polícia pred jeho vydaním uviedla, že sa priznal k uškrteniu nemeckej tínedžerky.

Nemecká prokuratúra v nedeľu večer podobne oznámila, že muž sa priznal k zabitiu dievčaťa, poprel však obvinenia z jej znásilnenia.

Reforma systému
Nemecký minister vnútra Horst Seehofer predtým tiež vo svetle tohto prípadu zopakoval svoju požiadavku na reformu azylového systému krajiny.

"Azylová politika Nemecka musí byť zásadne prepracovaná. Stále nemáme náležité pravidlá pre budúcnosť," citovalo Seehofera nedeľňajšie vydanie denníka Bild.

Minister chce podľa správ predstaviť médiám v utorok 63-bodový plán v tejto záležitosti, podľa ktorého by migrantom bez dokladov mali na hranici odmietnuť vstup do krajiny, pričom by mali byť aj sprísnené predpisy týkajúce sa deportácií.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti