Merkelová tvrdí, že zvyšovanie vojenských výdavkov pre NATO nie je pre Nemecko nijakým fetišom

15.05.2018 | 12:41
  0
Šéfka nemeckej vlády zdôraznila potrebu dodržať svoje záväzky voči Severoatlantickej aliancii.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že jej záväzok vyčleniť 2 percentá hrubého domáceho produktu (HDP) do rozpočtu NATO nie je pre Nemecko nijakým "fetišom", ale odráža len zmenu bezpečnostných potrieb.

Na stretnutí s vysokými vojenskými predstaviteľmi nemeckej armády zdôraznila potrebu dodržať svoje záväzky voči NATO.

„Dve percentá nie sú fetišom, ktorý by nemal nič spoločné s Bundeswehrom. Je však potrebné splniť požiadavky našich medzinárodných misií ako aj potrebu v rámci obrany vlasti a Aliancie,“ povedala Merkelová.

Jej poznámky prichádzajú v čase, keď niektorí nemeckí zákonodarcovia vyjadrili znepokojenie nad zvyšovaním vojenských výdavkov. Tie podľa nich povedú k militarizácii nemeckej spoločnosti.

Nemecko v súčasnosti vynakladá na spoločnú obranu 1,2 percenta HDP. Ministerka obrany Ursula von der Leyenová na stretnutí s predstaviteľmi armády predstavila plán zvyšovania vojenských výdavkov. Do roku 2019 by mali vzrásť na 1,3 percenta a do roku 2025 by sa mali zvýšiť na 1,5 percenta, čo by ešte stále nedosahovalo dve percentá, na ktorých sa v horizonte do roku 2024 dohodli členské štáty NATO.

Merkelová povedala, že po rokoch znižovania výdavkov potrebuje nemecká armáda modernizovať. Pripomenula, že bývalé Západné Nemecko počas studenej vojny vyčlenilo na spoločnú obranu 2,3 percenta svojho HDP.

Za nesplnenie cieľa 2 percent skritizoval Nemecko minulý rok aj americký prezident Donald Trump.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti