Medzi Mistríkom a Čaputovou to škrípe. Stretnutie odložili na neurčito

08.02.2019 | 11:46
  0
Podľa informácií Aktuality.sk je Čaputová pripravená odstúpiť z prezidentského súboja len v prípade, že by hrozil postup Štefana Harabina do druhého kola prezidentských volieb.

Pred viac ako dvoma týždňami dvaja opoziční kandidáti Róbert Mistrík a Zuzana Čaputová ohlásili dohodu, podľa ktorej sa jeden z nich vzdá v prospechu druhého pred prvým kolom prezidentských volieb. Rozhodnúť mali relevantné prieskumy.

Opätovne sa mali stretnúť opäť tento týždeň. K tomu však už neprišlo. Róbert Mistrík hovorí, že nevie, prečo sa tak nestalo. A kedy sa tak stane, tiež nevie.

Zuzana Čaputová argumentuje aj časovými dôvodmi. Ale nielen tými.

„Taktiež v tomto bode nie sú známe žiadne nové informácie k tejto téme. (…) Predpokladám, že k téme sa vrátime, keď budeme mať nejaké relevantné čísla,“ vyhlásila pre Aktuality.sk.

Optimizmus Čaputovej rastie

Ich pôvodná dohoda, ktorá mala hovoriť len o tom, že do prvého kola nastúpi ten z dvojice, ktorý bude mať väčšie šance na post hlavy štátu, sa pritom interpretovala rôzne prakticky od začiatku. Dnes Čaputová tvrdí, že sa situácia veľmi rýchlo mení a cíti rastúcu podporu.

„Napríklad aj z ochoty prispieť na moju kampaň finančnými darmi. Len za posledné dva týždne na moju kampaň prispelo 457 darcov a darkýň. (...) Nechcem niečo usudzovať z prieskumov, ktoré sú v tomto momente už dva týždne staré,“ skonštatovala kandidátka Progresívneho Slovenska.

Zároveň naznačila, že plánované stretnutie s Mistríkom, ktorého podporuje SaS a SPOLU - Občianska demokracia, tak skoro zrejme nebude. A to napriek jej tvrdeniu, že pôvodnú dohodu je pripravená dodržať.

„ Teraz nevidím dôvod stretávať sa s pánom Mistríkom, nad rámec predvolebných debát. Keď budeme mať relevantné nové informácie, spravíme rozhodnutie,“ dodala.

Podľa informácií Aktuality.sk je Čaputová pripravená odstúpiť len v prípade, že by hrozil postup Štefana Harabina do druhého kola prezidentských volieb. Mistrík tvrdí, že o takejto podmienke na spomínanom prvom stretnutí reč nebola.

„Ja som mal po našom stretnutí z 22. januára pocit, že nastala zhoda, ale keďže už som odvtedy počul niekoľko rôznych verzií toho, o čom sme sa bavili a ako sme sa dohodli, tak to nie je otázka na mňa,“ odkázal.

Hľadanie termínu

Skutočnosť, že obaja uchádzači o post hlavy štátu mali spoločné zasadnúť za rokovací stôl, pre Aktuality. sk potvrdil aj líder OĽaNO Igor Matovič. Ten toto stretnutie inicioval.

„Hľadáme nový termín a robíme všetko preto, aby obidvaja urobili zadosť verejnému prísľubu, ktorí dali,“ povedal.

Zároveň upozorňuje, že možnosť postupu Harabina do druhého kola by nikto nemal podceňovať.

„Kotleba sa môže vzdať v prospech Harabina a treba teda pripočítať aj tieto hlasy. Verím, že ak by takéto riziko bolo, tak si pani Čaputová ani pán Mistrík na triko nezoberie,“ dodal Matovič pre Aktuality. sk.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti