Medvedev: Protiruské sankcie sú aktom agresie a dôvodom na vojnu. Západ by sa mal mať na pozore pred ruským jadrovým arzenálom, keď hovorí o trestnom tribunáli vedenom proti Rusku

30.06.2022 | 18:50
  0
Bývalý prezident Ruskej federácie Dmitrij Medvedev komentoval agresívne a nepriateľské konanie lídrov štátov Západu voči Moskve.

Sankcie voči Moskve môžu byť za určitých okolností vnímané ako akt agresie a dôvod na vyhlásenie vojnu. Vo štvrtok to uviedol podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Rád by som ešte raz zdôraznil, že za určitých okolností možno takéto nepriateľské opatrenia kvalifikovať aj ako akt medzinárodnej agresie. A tiež aj ako casus belli (dôvod na vojnu)," povedal Medvedev. Dodal, že Rusko má právo na sebaobranu.

Západné krajiny uvalili na Moskvu tvrdé ekonomické sankcie po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin 24. februára spustil "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine.

Medvedev, kedysi považovaný za liberála, je v súčasnosti jeden z najväčších zástancov vojny na Ukrajine a od jej začiatku adresoval Západu niekoľko ostro formulovaných odkazov, píše Reuters.

V utorok vyhlásil, že akýkoľvek zásah súvisiaci so situáciou na polostrove Krym zo strany členského štátu Severoatlantickej aliancie sa rovná vyhláseniu vojny Rusku, ktorá by mohla viesť až k tretej svetovej vojne.

Západ by sa mal mať na pozore pred ruským jadrovým arzenálom, keď hovorí o trestnom tribunáli proti Rusku, uviedol ďalej počas štvrtkového prejavu na medzinárodnom právnom fóre v Petrohrade bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

"Naozaj tieto krajiny a politici veria v možnosť konania trestného tribunálu proti krajine, ktorá vlastní najväčší jadrový arzenál na svete?" spýtal sa Medvedev počas fóra a dodal: "O praktickom prínose takýchto krokov ani nehovorím. Je to jednoducho nezmysel, povedzme si to na rovinu."

Bývalý ruský prezdient ďalej položil otázku, prečo napríklad USA nikdy nečelili odsúdeniu zo strany medzinárodného spoločenstva za svoje vlastné vojenské intervencie. "Nespomínam si na jediný úspešný pokus o takýto súdny proces v prípade početných vojenských kampaní, ktoré USA uskutočnili v 20. a 21. storočí," povedal.

Hoci Medzinárodný trestný súd oficiálne začal trestné vyšetrovanie údajných vojnových zločinov spáchaných na území Afganistanu, a to aj zo strany USA a ich spojencov, tieto snahy nakoniec neviedli k žiadnemu súdnemu procesu. Navyše, po rokoch obštrukcií zo strany USA hlavný prokurátor ICC Karim Khan minulý rok oznámil, že jeho vyšetrovanie sa zameria výlučne na zločiny spáchané Talibanom a Islamským štátom.

Bývalý ruský prezident trval na tom, že "jemne povedané, nezákonné kroky" Washingtonu slúžili na vybudovanie "demokracie v anglosaskom štýle na kostiach civilného obyvateľstva Kórey, Vietnamu, Juhoslávie, Iraku a Afganistanu".

Medvedev, ktorý v súčasnosti pôsobí ako podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, poznamenal, že Rusko je krajinou, ktorá "stála pri počiatkoch budovania súčasného svetového poriadku a formovania právneho základu pre vznik medzinárodných organizácií", ako sú tie, ktoré vyzvali na vytvorenie tribunálu na súdenie ruskej vlády.

Jeho reakcia prišla po búrlivom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN začiatkom tohto týždňa, na ktorom prostredníctvom videospojenia vystúpil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský, ktorý obvinil Rusko z útokov na civilistov počas prebiehajúceho vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom.

Zelenský vyzval, aby bolo Rusko vyhlásené za "teroristický štát" a vylúčené z nielen z Bezpečnostnej Rady, ale aj z OSN. Trval tiež na zriadení medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil ruskú vládu za to, čo nazval "dobyvačnou vojnou v plnom rozsahu".

Zelenského výzvy podporili zástupcovia Poľska, Estónska a Spojeného kráľovstva, avšak vylúčenie Ruska z Bezpečnostnej rady alebo OSN je prakticky nemožné, keďže je stálym členom organizácie a má právo takéto rozhodnutie vetovať.

Moskva dôrazne poprela, že by sa počas svojej špeciálnej operácie v krajine zamerala na civilistov, a obvinila Kyjev z vedenia propagandistickej vojny s cieľom získať viac zbraní a finančnej pomoci od Západu.

Zdroj: ta3.com / rt.com / InfoVojna / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti