MECOM podvádza v zložení výrobkov NATUR - nie je to po prvý raz 

16.06.2020 | 20:27
  2
Klamanie spotrebiteľa v súvislosti zo zložením výrobkov spoločnosti MECOM však Štátna veterinárna a potravinová správa zistila už aj v minulosti.

Pred mesiacom upozornili členovia občianskeho združenia Prinášame nádej štátne kontrolné orgány - Slovenskú obchodnú inšpekciu a Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR o opakujúcej sa skutočnosti, že spoločnosť MECOM GROUP s.r.o., uvádza zavádzajúce informácie na obaloch svojich výrobkov (klamlivé označenie tovaru). Konkrétne išlo o zavádzajúce označenie výrobku z rady NATUR - salámu NATUR Vysočina, kde výrobca - MECOM na prednej strane obalu spotrebiteľom sľuboval salámu „bez éčok“ a ďalej uvádzal upresnenie - bez: konzervantov, stabilizátorov, pridaných fosforečnanov, zvýrazňovača chuti a umelých farbív. 

Aby sa spotrebiteľ takéhoto kvalitného salámu dočkal musel by však byť výrobcom niekto iný ako penťácky MECOM. Na zadnej strane obalu si už klasickým malým písmom na etikete možno prečítať, že saláma obsahuje aj antioxidant E316 a konzervačnú látku E250. Pričom konzervačná látka E250 - Dusitan sodný - obsiahnutý v mäsových výrobkoch môže privodiť vznik malého množstva silno karcinogénnych nitrozlúčenín. Tieto zlúčeniny vznikajú nielen za vysokých teplôt, napr. pri vyprážaní slaniny, ale k podobnej chemickej reakcii môže dôjsť aj v žalúdku spotrebiteľa. Niektoré štúdie hovoria o súvislosti konzumácie týchto produktov so vznikom rakoviny žalúdka. Antioxidant E316 - Erythorban sodný sa používa ako lacnejšia náhrada kyseliny askorbové. V celej EÚ je jeho použitie povolené v obmedzenom množstve. 

Výrobok spoločnosti MECOM je na prednej strane popísaný ako NATUR Vysočina „bez éčok“, bez konzervatvov, stabilizátorov, ….. a faktické zloženie produktu obsahuje konzervačnú látku a stabilizátory, preto takto označený produkt klame spotrebiteľa.

Klamanie spotrebiteľa v súvislosti zo zložením výrobkov spoločnosti MECOM však Štátna veterinárna a potravinová správa zistila už aj v minulosti. Mediálne známa je napríklad kauza Spišských párkov, kde výsledky úradných kontrol preukázali závažnejšie pochybenie v zložení vo všetkých testovaných spišských párkoch od spoločnosti MECOM, najmä nižší podiel čistej svalovej bielkoviny (rozumej menej mäsa) a stopové množstvo sóje, ktoré sa výrobca snažil vysvetliť kontamináciou v procese výroby alebo prostredníctvom pridávaných surovín, ktoré boli do Spišských párkov použité. Nevieme si presne predstaviť kontamináciu v procese výroby, keď má byť dodržiavaná hygiena prostredia, ale nejako sa musela nájdená sója v zložení MECOM Spišských párkov vysvetliť.

Ďalší prípad klamlivého značenia riešila Regionálna veterinárna a potravinová správa Humenné, keď na prednej strane produktu Lovecká saláma bolo napísané, že na výrobu 100 g produktu bolo použito 135 g mäsa a na zadnej strane etiketa uvádzala údaj: na výrobu 100 g výrobku bolo použito 130 g masa. Regionálna veterinárna a potravinová správa Humenné po kontrole v prevádzke spoločnosti MECOM konštatovala, že označenie výrobku je v rozpore s Nariadením Európskeho parlamentu a Rady o poskytovaní informácií o potravinách. Veterinárny inšpektori boli v tomto prípade na MECOM veľmi zhovievavý, pretože uverili pracovníkom spoločnosti MECOM, že na výrobu 100 g produktu bolo naozaj použité 135 g mäsa a preto spoločnosti MECOM uložili aby označenie všetkých druhov mäsových výrobkov vyrábaných spoločnosťou MECOM poskytovalo spotrebiteľovi presné informácie a ako je vidno na prípade salámy NATUR Vysočina MECOM si túto uloženú povinnosť neplní.

Klamanie spotrebiteľa významného rozsahu zistila aj Státní zemědělská a potravinářská inspekce ČR, keď v niekoľkých testovaných výrobkoch spoločnosti MECOM chýbalo takmer 25 % mäsa a napríklad v šunkovej saláme bol nameraný rozdiel v obsahu tuku až o 69 % vyšší oproti hodnote uvedenej na etikete.

Taktiež si možno pamätáte aj ďalšiu známu kauzu spoločnosti MECOM z konca roku 2017 - výskyt baktérie Listeria monocytogenes v slanine, ktorá vyústila až k zákazu výroby niektorých druhov slanín, pretože výskyt tejto nebezpečnej baktérie sa opakoval. Mimochodom na základe dotazu odoslaného podľa info zákona na Regionálnu veterinárnu správu v Humennom bolo zistiené, že baktéria Lm bola kontrolami nájdená vo výrobkoch MECOM Humenné minimálne v 16 prípadoch a dokonca bolo v tejto súvislosti evidované aj porušovanie nariadení Regionálnej veterinárnej správy zo strany spoločnosti MECOM. 

Projekt MECOM má v Pente priamo na starosti humenský rodák Marián Slivovič a generálny riaditeľ Ladislav Čechovič, ktorí sa neustále snažia držať tento upadajúci projekt nad vodou. Chalani bojujú všetkými prostriedkami a pre úspech sú ochotný urobiť doslova čokoľvek ako aj vstúpiť do šedej zóny podnikania porušovaním nariadení Regionálnej veterinárnej správy, klamaním spotrebiteľov alebo dokonca aj ohrozením ich zdravia.

Ako sme písali v minulom článku, Penta vletela do mäsiarskej branže s obrovskými ambíciami a postupne kúpila na Slovensku, v Maďarsku a v Čechách dokopy 8 výrobných závodov s celkovou kapacitou okolo 15 tisíc ton mäsových výrobkov mesačne a dnešná realita je taká, že slovenský MECOM má kumulovanú neuhradenú stratu 164.000.000,- EUR, najmodernejší výrobný závod v Čechách - Masokombinát Plzeň bol pod vedením Penty trvalo stratový a v súčasnosti je rozpredaný a maďarská aktíva je lepšie vôbec nespomínať. Z maďarských aktív si Penta ponechala len obchodnú značku Kaiser, ktorú pre maďarský trh vyrába v Humennom, výrobu uhorskej salámy  v Szolnoku a výrobu klobás v Békéscsabe.

Situácia v „mäsiarskom stredoeurópskom gigantu“ Penty nie je vôbec ružová a majitelia sa snažia aj za cenu klamania zákazníkov udržať projekt v stave, kedy je možné odpredať zostávajúce aktíva čo najlepšie, čo potvrdil aj jeden z partnerov Penty Iain Child vo svojom PR rozhovore pre Index SME. 

Povesť Penty ako finančných žralokov svojím pôsobením v mäsiarskom biznise jednoznačne utrpela a môžme len dúfať, že obchodné praktiky, ktoré Penta vo veľkom uplatňuje pri riadení projektu MECOM - podvody na spotrebiteľoch, zakrývanie prítomnosti nebezpečnej baktérie v ich produkcii, ovplyvňovanie štátnych úradníkov atď. nebude aplikovať vo svojich ostatných projektoch - napríklad v zdravotníctve ….

NÁDEJ zomiera posledná, preto z pohľadu spotrebiteľov prajeme zamestnancom spoločnosti MECOM veľa síl a úspechov pri dôkladnej a rýchlej náprave podvodov na spotrebiteľoch.

Členovia Občianskeho združenia Prinášame nádej Pavol Forisch, Stanislav Žiaran a Václav Nedvěd

Zdroj: OZ Prinášame nádej


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti