Mattis hrozí vojenskou silou tým, ktorý nebudú rešpektovať americkú demokraciu

19.01.2018 | 18:15
  0
Americký minister obrany odhalil novú obrannú stratégiu USA.

Ak dôjde vo svete k ohrozeniu amerického demokratického experimentu, v prípade potreby využijú Spojené štáty aj vojenskú silu. Varoval americký minister obrany James Mattis.

V rámci prezentácie novej národnej obrannej stratégie Trumpovej administratívy upozornil, že Pentagon sústredí svoju pozornosť na Rusko a Čínu, ktoré chcú podľa neho uplatniť autoritatívny model vlády pre iné štáty.

„Čelíme narastajúcemu globálnemu neporiadku, ktorý je charakterizovaný úpadkom pravidiel doterajšieho medzinárodného poriadku a ktorý v porovnaní s tým predchádzajúcim vytvára nestabilné a zložitejšie bezpečnostné prostredie. Odteraz bude hlavným zameraním americkej národnej bezpečnosti medzištátna strategická súťaž a nie terorizmus,“ zhrnul Mattis podstatu novej stratégie.

Dokument hovorí o tom, že v úsilí udržať doterajší vplyv Spojených štátov je potreba masívneho zoskupenie spojencov a partnerov v kombinácii so smrtonosnou, odolnejšou a rýchlo inovatívnou spoločnou veliacou štruktúrou.

Šéf Pentagonu vyhlásil, že tzv. islamský štát je síce porazený, avšak extrémistické organizácie ako napríklad Hizballáh a Al-Káida predstavujú pre Ameriku aj naďalej hrozbu, ktorej musí ministerstvo obrany venovať svoju pozornosť.

Pri tejto príležitosti americký minister poznamenal, že za posledných šestnásť rokov najväčšie škody americkej armáde nespôsobil nepriateľ, ale zníženie výdavkov na obranu a nedostatočná predvídateľnosť armádneho rozpočtu. Z uvedeného dôvodu amerických zákonodarcov vyzval, aby sa problémom zaoberali.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti