Matovičovo plošné testovanie na koronavírus ako biznis pre Pentu?

24.03.2020 | 10:25
  14
Je toto plošné testovanie v záujme ľudí alebo v záujme laboratórií finančných skupín? Za akým účelom chce teda premiér plošne testovať? Chce prioritne nájsť nosičov? Alebo sa chystá spraviť 4,5 mil. ľuďom stery?

Novopečený premiér Igor Matovič 23. marca v plnom nasadení vyhlásil, že kvôli vláde Petra Pellegriniho máme málo testov na COVID-19, ktoré nám vystačia len na týždeň. Poobede zas Matovič slávnostne prehlásil, že problém vyriešil, a to tak, že zabezpečil 10-tisíc testov.

Faktom je, že 10-tisíc testov objednala ešte Pellegriniho vláda. Na konci dňa je teda evidentné, že žiaden nedostatok testov tu nebol a Igor nič nezabezpečil. Matovič však naďalej bojuje a zahajuje plošné testovanie. To je síce pekné, avšak premiér nevysvetlil jednu vec. Na základe čoho, na základe akých indikácií chce ľudí testovať?

Začne sa Bratislavou alebo pôjdeme podľa abecedy? Alebo uprednostníme tých, čo si to chcú zaplatiť, lebo sa dnes necítia dobre?

Druhou otázkou je, čo chce testami vyšetriť? Antigén z krvi, antigén z výteru z nosohltanu alebo protilátky z krvi?

V nejednom prípade klientovi vyšiel ster negatívny, avšak po dvoch dňoch mu vyšiel pozitívny. Je viacej COVID-19 pozitívnych ľudí, avšak celoplošne sa nedajú testovať, pretože čísla nie sú objektívne.

Pokiaľ urobia pacientovi so zvýšenou telesnou teplotou testy antigénu z krvi, tak je to úplne zbytočné, nakoľko ešte nemá vytvorené protilátky. Čiže mu vyjde falošne negatívny test. Dôkaz protilátok získame po cca 5-6 týždňoch, kedy sa v tele začínajú tvoriť protilátky, čiže až v tomto štádiu rekonvalescencie by malo zmysel robiť testy.

Za akým účelom chce teda premiér plošne testovať? Chce prioritne nájsť nosičov? Alebo sa chystá spraviť 4,5 mil. ľuďom stery?

Matovič povedal na tlačovej konferencii, že chce nájsť externé zdroje prostredníctvom medzinárodnej spolupráce či využitia súkromných laboratórií. Inak povedané, chce nahrať súkromným laboratóriám ako sú oligarchami vlastnené laboratória Medirex a Alpha medical (Penta).

Tieto firmy donedávna robili testy na COVID-19 samoplatcom. Doslova zneužili túto atmosféru strachu, aby „ošklbali“ ľudí, ktorí sa boja, sú hysterickí a za takýchto okolností sú ochotní platiť, aby zistili, či nie sú náhodou pozitívni. Bývalý premiér im toto opatrenie zakázal a Matovič im dal povolenie akurát s tým rozdielom, že to zaplatia poisťovne.

Je toto plošné testovanie v záujme ľudí alebo v záujme laboratórií finančných skupín?

Matovič sa počas kampane o koronavíruse nezmienil. Vtedy natáčal demagogické videjká z Cypru, kde vykrikoval, aká je Penta zlá, s tými, s ktorými teraz robí hysterické tlačovky - s Hegerom a Krajčim. Ak vie niekto predsa o trestnom čine, treba ho nahlásiť! Okrem vykrikovania voči Penťáckym zlodejom Matovič doteraz nič neurobil.

Avšak ocitli sme sa po voľbách a hľa, slová si protirečia so skutkami. Matovič prvé čo spravil je, že vybavil Penťáckemu laboratóriu pekný kšeft.

Zdroj: prehladsprav.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti