Matovič chce zarúškovať školákov. Čaputovú kritizoval za vetovanie zákona, ktorým by sa monitorovali ľudia prichádzajúci z červených krajín

13.08.2020 | 14:53
  12
Do debaty o tom, ako sa začne školský rok na slovenských školách, vstúpil premiér Igor Matovič svojím návrhom na facebooku aj konzíliu odborníkov.

Rezort zdravotníctva pripravuje čestné vyhlásenie, ktoré by rodičia na začiatku školského roka podpísali a garantovali tak bezinfekčnosť prostredia, z ktorého deti prichádzajú. Matovičovi to však nestačí. Premiér chce, aby deti chodili v triedach dva týždne v rúškach. Má to byť ochrana pred nezodpovednými rodičmi, ktorí by poslali svoje deti do školy, aj keby prišli z rizikového prostredia.

„Viem, že to nebude úplne príjemné, ale je to mimoriadne dôležité opatrenie. Zďaleka sa totiž nepotvrdila teória, že deti COVID-19 neprenášajú," argumentuje predseda vlády.

Dočasné nosenie rúšok v triede by malo byť podľa neho preventívnym opatrením pre prípad, ak rodičia nebudú zodpovední a zataja, že boli v rizikovej krajine a ohrozia ostatné deti v škole.

Premiér zároveň kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, lebo vetovala zákon, ktorý by podľa premiéra „nezbedníkov“ identifikoval. Myslí na novelu zákona o elektronických komunikáciách. Mala umožniť Úradu verejného zdravotníctva získavať telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v „červených“, čiže rizikových krajinách. V novele sú aj pokuty za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z „červenej“ krajiny, ktorá má byť do výšky 5000 eur.

Zdroj: pravda.sk / info.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti