Matovičove vyjadrenia, škodia krajine, naštrbujú dôveru investorov a môžu viesť k bankrotu celého Slovenska, kritizujú premiéra zamestnávatelia

02.04.2020 | 09:56
  9
Matovič v stredu predstavil návrh na "vypnutie Slovenska" počas niekoľkých týždňov.

Predstavitelia zamestnávateľov kritizujú vyjadrenia premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý v stredu hovoril o možnosti tzv. blackoutu, teda "vypnutia Slovenska" počas niekoľkých týždňov. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR tvrdí, že by to znamenalo kolaps podnikateľského prostredia.

Blackout by mal podľa asociácie význam len vtedy, ak by sa doň zapojili všetky krajiny európskeho kontinentu. V súčasnej dobe voľného pohybu osôb a globalizácie je to podľa AZZZ prakticky nemožné, preto by mohol mať význam iba vo veľmi uzavretých krajinách.

"Ani potom by sme však nemali stopercentnú istotu, že sa vírus nevráti opäť. Z čoho budú potom firmy platiť zdravých a práceschopných ľudí? A z čoho bude štát vyplácať nezamestnaných, ak podnikatelia a bežní občania prestanú prispievať do štátnej kasy?" dodala asociácia, ktorá opätovne volá po zriadení hospodárskeho krízového štábu.

Predseda Klubu 500 Vladimír Soták súčasne vyzval predsedu vlády, aby na tlačových konferenciách neprezentoval návrhy, ku ktorým neexistujú žiadne analýzy, zdravotné odporúčania a ktoré podľa neho môžu byť v tejto forme považované za šírenie poplašnej správy.

"Vyjadrenia, ktorých sme svedkami v priamom prenose, škodia krajne, naštrbujú dôveru investorov v schopnosť krajiny vrátiť požičané peniaze po skončení krízy a môžu viesť k bankrotu celého Slovenska," podotkol Soták s tým, že premiér by sa mal venovať riešeniu kľúčových problémov SR, nie nepodstatným veciam.

Klub 500 aj s ostatnými zamestnávateľmi podľa Sotáka žiadal predsedu vlády o stretnutie. Ako dodal, na to však Matovič "nemá čas".

"Pán premiér, mali by ste sa venovať riadeniu krajiny, musíte urýchlene iniciovať opatrenia na záchranu ekonomiky, na záchranu veľkých podnikov, aby sme čo najskôr po pominutí zdravotných rizík mohli naštartovať ekonomiku na plný výkon," adresoval premiérovi Soták.

Matovič v stredu predstavil návrh na "vypnutie Slovenska" počas niekoľkých týždňov. Na minimum by sa podľa neho znížila mobilita ľudí, dodržiavala by sa vojenská disciplína a fungovalo by vojenské zásobovanie. Takýto dočasný stav by podľa neho umožnil čo najrýchlejšie naštartovať ekonomiku, ktorá za súčasnej situácie bude dlhodobo trpieť.

Zdroj: ta3.com

Články súvisiace s tematikou:

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti