Matovičova vláda predstavila ekonomické opatrenia. S odborármi však nerokovala. Opozícia a automobilky ich považujú za nedostatočné

29.03.2020 | 21:06
  4
Nikto s nami nekomunikoval, odkazujú vláde odborári. Vydržíme 2-3 mesiace, hovoria zamestnávatelia

Koaličná vláda v nedeľu predpoludním predstavila opatrenia na prvú pomoc zamestnancom, živnostníkom a firmám vo výške miliardy eur mesačne. Kroky na podporu slovenskej ekonomiky v čase šírenia pandémie priblížili premiér Igor Matovič (OĽaNO), minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) a minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Cieľom opatrení je podľa premiéra podať pomocnú ruku tým, ktorí za to nemôžu a potrebujú intervenciu a zásah štátu. Balík vláda označila ako prvú pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom (SZČO).

„Štát preplatí firmám 80% platu zamestnancov v prevádzkach, ktoré sú povinne uzavreté,“ povedal Matovič v úvode tlačovej konferencie. Informáciu potvrdil aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Dodal, že preplatené budú aj odvody a daň za zamestnanca, aby zamestnávatelia nemuseli prepúšťať.

„Celkovo ide o pomoc pre 800-tisíc zamestnancom a približne 200-tisíc SZČO. Ide o najväčšiu finančnú pomoc v dejinách Slovenska pre SZČO a zamestnávateľov, na udržanie pracovných miest,“ povedal Krajniak s tým, že 15. apríla sa tieto financie začnú vyplácať.

Historická pomoc

Minister financií Eduard Heger zopakoval, že ide o historicky najmasívnejšiu pomoc slovenským zamestnancom a zamestnávateľom. „Rozsah tejto pomoci, bude vo výške jednej miliardy eur mesačne a v bankových zárukách vo výške pol miliardy mesačne,“ povedal Heger.

Premiér Igor Matovič tvrdí, že sme sa týmto krokom zaradili medzi bohatšie krajiny, ktoré si môžu dovoliť pumpovať miliardy eur na podporu ekonomiky. Slovensko si na to bude musieť požičať, aj keď za výhodných podmienok z Európskej centrálnej banky.

Podľa šéfa rezortu financií nie je teraz dôležité, koľko bude riešenie krízy stáť peňazí, najdôležitejšie je, aby sa situácia spôsobená pandémiou podpísala na Slovensku čo najmenej. „ECB prichádza na pomoc a jasne vydala signál, že peňazí bude dosť a my tento nástroj budeme využívať,“ dodal Heger k financovaniu opatrení.

Prídu desiatky ďalších opatrení

Štát poskytne aj mesačne záruky pre banky, aby boli schopné financovať pôžičky pre podnikateľov a zamestnancov. Banky budú podľa vyjadrení vládnych predstaviteľov mesačne „posúvať“ za výhodných podmienok pol miliardy eur podnikateľom, ktorí budú potrebovať pomoc s výpadkami tržieb.

Pre firmy, ktorých tržby v apríli klesnú o viac ako 40 %, prípadne v marci boli nižšie o viac ako 20 %, zase vláda otvára možnosť odkladu platby odvodov za zamestnávateľa a taktiež odklad preddavkov dane z príjmu. Súčasťou opatrení je aj možnosť započítania si doteraz nezapočítanej straty od roku 2014 vrátane. V rámci opatrení je už aj skôr komunikované predĺženie karanténnej OČR vo výške 55 % hrubej mzdy pre rodičov, ktorí museli zostať doma s deťmi kvôli zatvoreným školám, až do doby ukončenia karanténnych opatrení.

Minister hospodárstva Richard Sulík uviedol, že je s balíkom „prvej pomoci“ veľmi spokojný. „Presne toto je ten krok, ktorý sme museli urobiť, nie sú tam všetky opatrenia a budeme predstavovať ešte možno desiatky ďalších sektorových opatrení, napríklad pre cestované kancelárie, ale toto je podstatný krok, ktorý sme museli urobiť a urobili, nenecháme zamestnávateľov padnúť na dno. Chcem ich preto poprosiť, aby dobre zvážili výpoveď zamestnancom,“ vyzval šéf rezortu hospodárstva.

Sulík však zdôraznil, že podnikateľom nebude štát vyplácať zisky, ale iba toľko, aby boli schopní prežiť opatrenia, ktoré si vyžiadala pandémia koronavírusu. „Nenahradíme im zisky, všetci utrpia, ale spoločnými silami bude možné krízu prekonať,“ povedal minister hospodárstva.

Štát je na to, aby pomáhal

Veronika Remišová si myslí, že ochrana občanov pred koronavírusom a pomoc podnikateľom je prioritou pre všetky vlády sveta, ktoré riešia pandémiu ochorenia Covid-19. Nechýbal ani útok na bývalú vládu pod vedením Smeru.

„Krajiny, ktoré si v dobrých časoch robili rezervy, si môžu do ekonomiky dovoliť naliať do miliardy eur. Vláda Smeru a SNS bola v tomto nezodpovedná a dnes nám peniaze chýbajú, pretože sa musíme postarať o ľudí, ktorí si nedokážu pomôcť sami,“ povedala Remišová.

Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu vyzvala na súdržnosť so staršími ľuďmi, ktorí sú najrizikovejšou skupinou v prípade nákazy týmto koronavírusom. „Štát je tu na to, aby pomáhal, a kedy keď nie v tejto ťažkej situácii, urobíme všetko preto, aby sme túto krízu zvládli,“ uviedla Remišová.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár odkázal, že všetci sme na jednej lodi. „Nikto nezostane bez pomoci, či už je zamestnancom alebo zamestnávateľom,“ povedal Kollár s tým, že musíme ťahať za jeden povraz. Kollár vyzval aj opozíciu, aby predkladala návrhy na pomoc ekonomike, o ktorých sa bude dať rokovať.

Vláda rieši príznaky, nie chorobu, hovorí Žiga

Predložené opatrenia kritizuje bývalý minister hospodárstva Peter Žiga (Smer – SD). „Vláda konečne predstavila, ako chce pomôcť ekonomike. Musím žiaľ konštatovať, že vôbec nerieši chorobu, ale len jej príznaky. Aj to slabo. Hospodárstvo si práve zlomilo nohu a lekár Matovič mu predpísal Ibalgin proti bolesti, natieranie Voltarenom a intenzívne fúkanie rany. Pokiaľ nedáme do poriadku kosť, nič sa nerozbehne,“ tvrdí Žiga vo svojom vyjadrení zverejnenom na sociálnej sieti. Ako dodáva, nevidno riešenie pre veľké podniky, ktoré dávajú prácu malým a stredným. Chýba podľa neho aj riešenie financovania a cash flow s bankami.

„Úvery pre podnikateľov na mzdy pre zamestnancov, ktorí nemajú prácu je dláždenie cesty do pekla. Chýba moratórium na úvery, leasingové splátky a úroky, pozastavenie zákona o konkurze a reštrukturalizácii, čo Nemecko urobilo do 30. septembra, alebo exekúcií,“ poukazuje bývalý šéf rezortu hospodárstva. Naši južní susedia pritom podľa neho zmrazili splácanie úverov a úrokov už pred dvoma týždňami. „Čo urobí vláda s nákladmi na nájomné?“ pýta sa ďalej Žiga. Zatiaľ údajne prešľapuje na mieste a objem pomoci je v porovnaní s inými európskymi štátmi slabý.

Nedostatočné, hovorí Zväz automobilového priemyslu

Spokojný nie je ani Zväz automobilového priemyslu. Prijaté opatrenia hodnotí ako nedostatočné a opätovne vyzýva na prijatie princípov „Kurzarbeit/Shorttimework“.

„Princíp, kedy štát a zamestnávateľ združia prostriedky, a tak sa postarajú spoločne o udržanie pracovného miesta, je vnímaný ako jeden zo základných a účinných princípov na udržanie ekonomiky v chode, elimináciu hrozby prudkého nárastu nezamestnanosti a zánik firiem bez náhrady v budúcnosti, a to bez ohľadu na to, aká je firma veľká. Jeho neprijatie môže mať pre priemysel a pre príjmy Slovenska devastačné následky, ktoré môžu spôsobiť nezvrátiteľné škody,“ argumentuje zväz vo svojom stanovisku.

Od vlády očakáva opätovné rokovania so zástupcami zamestnávateľov o vytvorení balíka opatrení aj na podporu veľkých podnikov a zamestnávateľov. Podľa predstaviteľov automobilového sektoru si kompetentní musia uvedomiť, že prijaté opatrenia ovplyvnia aj správanie sa investorov v budúcnosti.

„V prípade, že pre veľkých zamestnávateľov a investorov, pôsobiacich naprieč Slovenskom, neurobíme nič, vnímame to ako fakt, ktorý výrazne zníži našu konkurencieschopnosť pri získavaní nových projektov. Veríme, že panuje všeobecná zhoda, že je potrebné našu konkurenciu podporovať a nie znižovať,“ konštatuje zväz.

Nikto s nami nekomunikoval, odkazujú vláde odborári. Vydržíme 2-3 mesiace, hovoria zamestnávatelia

Slovenskí zamestnávatelia aj odborári reagovali v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS na v sedembodový plán, ktorý v nedeľu predpoludním predstavila vláda pod vedením Igora Matoviča. Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR privítal prijaté opatrenia a zdôraznil, že najdôležitejšie je zabrániť masovému prepúšťaniu. Odborári pripomínajú, že nesmie dôjsť k porušeniu právnych a sociálnych istôt zamestnancov.

Rastislav Machunka viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR v diskusii povedal, že všetky opatrenia prijaté v prospech podnikateľov sú opatreniami prijatými v záujme zamestnancov, ktorých firmy nebudú musieť s pomocou štátu prepúšťať.

„Je správne, že opatrenia sú adresné a sú prijaté v takom časovom horizonte, v akom sú,“ povedal Machunka s tým, že je dôležité, aby zamestnávatelia nemuseli prepúšťať.

Prepúšťanie podľa Machunku hrozí, ale masívne prepúšťanie sa vraj eliminuje a záleží na tom, ako budú vyzerať ďalšie mesiace. Nedá sa však údajne predvídať, ako dlho firmy dokážu vydržať opatrenia proti šíreniu koronavírusu na Slovensku. Machunka verí, že by sa to so stratami dalo vydržať dva tri mesiace.

Podľa exministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) hrozí, že sa bude v apríli prepúšťať. „Sú to práve práva pracujúcich, na ktoré sa ide šiahať,“ povedal exminister v reakcii na vyhlásenie Machunku, ktorý povedal, že zamestnávatelia budú požadovať od vlády zjednodušenie prepúšťania.

Požiadavky odborárov

Prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Marián Magdoško povedal, že opatrenia predstavené vládou preberie mimoriadne predstavenstvo konfederácie. „Žiadame, aby bola podmienka, že kto dostane 80% náhrady platu pre zamestnancov, nebude prepúšťať,“ povedal.

Magdoško povedal, že s odborármi nikto nekomunikoval a očakáva ďalšie kroky na udržanie zamestnanosti. Odporučil, aby bol zriadený krízový štáb venovaný ekonomickým dopadom koronavírusu vytvorený z členov vlády, odborárov a zástupcov zamestnávateľských zväzov.

„Odmietame, aby boli v súvislosti s koronavírusom znižované právne a sociálne istoty zamestnancov,“ vyhlásil Magdoško. Heger reagoval, že ochrana práv zamestnancov je jednou z priorít, ale zatiaľ sa s predstaviteľmi odborárov jednoducho nestihli stretnúť.

Zdroj: denniks.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti