Matovičova vláda poskytne osem miliónov eur na výskum súvisiaci s Covid-19

27.05.2020 | 13:25
  5
Základným cieľom programu je podpora výskumu a vývoja zameraných na ochorenie Covid-19.

Program Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) podporí výskum a vývoj so zameraním na zvládnutie pandémie nového koronavírusu a jej dôsledkov na obdobie rokov 2020 - 2021 sumou osem miliónov eur. Vláda na svojom stredajšom rokovaní tento program APVV schválila.

Základným cieľom programu je podpora výskumu a vývoja zameraných na ochorenie COVID-19, respektíve súvisiacich s ním, a s tým spojená prípadná podpora zariadení na testovanie produktov týkajúcich sa tejto nákazy.

"Patriť sem môže výskum a vývoj, ktoré sú zamerané na relevantné lieky (vrátane vakcín) a liečby, ich medziprodukty, účinné farmaceutické zložky a suroviny, zdravotnícke pomôcky, nemocničné a zdravotnícke vybavenie (vrátane pľúcnych ventilátorov a ochranných odevov a vybavenia, ako aj diagnostických nástrojov) a potrebné suroviny, dezinfekčné prostriedky, ich medziprodukty a chemické suroviny potrebné na ich výrobu a nástroje na zber a spracovanie údajov," vyplýva z predloženého materiálu z dielne rezortu školstva.

Na základe verejnej výzvy APVV a po schválení vybraných projektov získajú žiadatelia finančnú podporu. Projekty budú trvať maximálne 18 mesiacov, ich podpora je plánovaná na roky 2020 a 2021, každý rok po štyri milióny eur, spolu teda v sume osem miliónov eur. Na jeden projekt bude maximálne pridelená suma 400.000 eur.

Podporených bude zhruba 20 projektov naprieč všetkými oblasťami vedy a výskumu od základného až po aplikovaný výskum.

"Nevieme, či príde a kedy príde druhá vlna nového koronavírusu. Tieto projekty môžu pomôcť aj tomu, aby sme boli na to lepšie pripravení," povedal štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre oblasť vedy a výskumu Ľudovít Paulis. Žiadosti podľa neho bude možné podávať už v nasledujúcich dňoch.

"Celý proces je zjednodušený, aby mohli byť žiadosti napísané rýchlejšie. Očakávame, že do mesiaca by mohli podať príslušní vedci a tímy žiadosti a do ďalšieho mesiaca by boli vyhodnotené. Pre porovnanie, normálne taký proces trvá šesť mesiacov, niekedy aj 12 mesiacov," uzavrel Paulis.

Prostriedky na realizáciu programu sú zabezpečené v limitoch rozpočtu APVV na rok 2020 a sú zahrnuté aj v návrhu rozpočtu APVV na rok 2021.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti