Matovičova ministerka kultúry chce znižovať príspevok pre Maticu. Hrnko ju označil za hlavnú predstaviteľku rasizmu na Slovensku

03.06.2020 | 09:59
  9
Súčasné financovanie Matice slovenskej napadol počas návštevy inštitúcie predseda Národnej rady Boris Kollár, ktorý ho označil za biedne a hanebné.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) sa nezhodla s predsedom parlamentu Borisom Kollárom, keď odmietla jeho návrh, že Matica slovenská by mala byť podľa neho lepšie financovaná zo strany štátu. Nezhodu si všíma bývalý poslanec SNS Anton Hrnko, podľa ktorého tým ministerka naplno prejavila svoj vzťah k slovenskému národu.

„Dožili sme sa situácie, že nekultúrny minister kultúry, sa hneď prejaví svojím vzťahom k najstaršej a najvýznamnejšej kultúrnej inštitúcii Slovákov, k Matici slovenskej,“ píše bývalý poslanec SNS na svojom facebookovom profile.

Hrnko označuje Milanovú vo svojom statuse za jednu „z hlavných predstaviteliek rasizmu na Slovensku“. Jej odpor nie je podľa neho namierený len proti Rómom, ale aj proti slovenskému národu, keď negatívne reaguje na návrh Borisa Kollára, intenzívnejšie financovať Maticu slovenskú.

V tejto súvislosti Hrnko pripomína programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa hovorí o podpore kultúry národnostných menšín, ale nehovorí sa už o podpore národnej kultúry.

Pohŕdanie slovenským národom

„Ako vidieť, nejde len o pojmovú nevzdelanosť pani Milanovej, ale o koncepciu. Nahradiť pojem národná kultúra pojmom štátna kultúra je surovým pohŕdaním slovenským národom. Štátna môže byť tak nanajvýš kultúrna politika, ale kultúra sama svojím založením je národná, resp. národnostná,“ konštatuje bývalý poslanec parlamentu za SNS.

Milanová tvrdí, že prehodnotenie financovania Matice slovenskej vychádza zo zámeru v programovom vyhlásení vlády zvýšiť efektivitu a hospodárnosť kultúrnych inštitúcií a týka sa zmeny modelu financovania, nie zrušenia inštitúcie samotnej.

Podľa ministerky by mali peniaze na Maticu byť rozdeľované najmä na regionálne aktivity a nie na aparát inštitúcie ako taký. „Pani Milanová má pochopenie pre kultúru príslušníkov národnostných menšín, ale pochopenie pre slovenskú národnú kultúru ho nemá. Jej postoj k Matici slovenskej je len smutným svedectvom jej rasistickej povahy,“ myslí si o tomto nápade ministerky Hrnko.

Bez Matice by nebola ministerkou

Podľa exposlanca by sa Milanová bez Matice slovenskej ani nestala ministerkou. Hrnko sa preto pýta, komu vlastne prekáža Matica slovenská?

„Ja sa len čudujem artistovi z TT, ktorý si každé ráno určite spieva pieseň Cigánsky barón som ja…, že trpí vo svojej vláde takéhoto otvoreného rasistu! Ale keď sa tak pozriem na niektorých členov jeho vlády, tak sa mi zdá, že na ich vymenovanie mal asi taký vplyv ako ja na obežné dráhy planét slnečnej sústavy. Veď čo, aj tak śe dá!“ uzatvára Hrnko svoj facebookový status.

Pripomeňme, že financovanie Matice slovenskej napadol počas návštevy inštitúcie predseda Národnej rady Boris Kollár, ktorý ho označil za biedne a hanebné. Uviedol pritom, že by sa financovanie Matice malo zvýšiť.

Boris Kollár: Matica bola opora národa. Jej biedne financovanie ja hanbou národa

Matica slovenská (MS) aj v 21. storočí zohráva dôležitú úlohu ako moderná národná inštitúcia. Jej financovanie je ale biedne. Hovoril o tom predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) po štvrtkovej návšteve MS v Martine.

"Matica slovenská bola od svojho vzniku pevnou oporou nášho národa. Či už v časoch úspešných, alebo zložitých. Želám si, aby aj naďalej plnila svoje poslanie budovať a upevňovať v Slovákoch národné povedomie a hlboký, pevný vzťah k nášmu štátu," povedal predseda parlamentu.

Cieľom matice je dnes podľa Kollára budovať v mladých ľuďoch vzťah ku kultúre a dejinám. Aj v tejto súvislosti kritizuje financovanie inštitúcie. "Starajú sa o tisíce detí, stovky kultúrnych ustanovizní, folklórne súbory, a takto biedne ich financovať je hanbou tohto národa," doplnil.

Ministerka kultúry však uvažuje úplne opačne.

„Na ministerstve kultúry v súčasnosti uvažujeme skôr o znižovaní príspevku pre Maticu. Pripravujeme však zákon o sponzoringu. Ten dá Matici možnosť nájsť si podporovateľov, ktorí budú mať, na rozdiel odo mňa, porozumenie pre jej súčasné fungovanie a smerovanie,“ uviedla Milanová v reakcii na Kollárove slová.

Zdroj: dennikslovensko.sk / glob.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti