Matovičova manželka mala investovať milióny do krachujúcej investičnej skupiny Arca. Premiér tvrdí, že nemá o tom informácie

16.09.2020 | 19:43
  8
Od rozdelenia bezpodielového vlastníctva manželov sa Igor Matovič (OĽaNO) podľa vlastných slov nestará, kde má jeho manželka uložené peniaze.

Čo si moja manželka urobí s riadne zdanenými peniazmi, mi je úplne jedno, je to jej slobodné rozhodnutie a vás do toho absolútne nič, reagoval premiér Igor Matovič (OĽaNO) na otázku, či je pravda, že jeho žena Pavlína vložila do investičnej spoločnosti Arca Capital 10 miliónov eur. On o týchto peniazoch informácie nemá, ale doplnil, že „možno je to pravda, čo hovoríte, možno nie“.

Ako ďalej uviedol, už štrnásť rokov sa manželky nepýta, do čoho investuje či akým spôsobom má uložené peniaze.

"Prepáčte, niekto vám podsunul nejaké bludy a ja teda kvôli tomu Pavlínku otravovať nebudem. Štrnásť rokov sa absolútne nemiešam do toho, kam sa Pavlínka rozhodne investovať, a túto tradíciu budem poctivo dodržiavať naďalej. A keď to nezaujíma mňa, nevidím prinajmenší dôvod, aby to zaujímalo niekoho iného," reagoval na ďalšie otázky Igor Matovič.

Od roku 2006 majú totiž rozdelené bezpodielové vlastníctvo manželov (BSM). Bolo to ešte štyri roky predtým, ako vstúpil do politiky.

Podľa vlastných slov tak urobil preto, lebo ho „podnikanie začalo zaťažovať a veľa peňazí porozdával“. Matovič uviedol, že išlo o bezúročné pôžičky a kamaráti mu zhruba 100 miliónov vtedajších korún nevrátili späť. Tak si povedal, že takýmto spôsobom okráda svoju rodinu a biznis prenechal manželke Pavlíne. Od rozdelenia BSM sa nestará, kde má jeho manželka uložené peniaze.

Premiér čelil otázkam na investičné aktivity svojej manželky aj na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní vlády. "Nerozumiem, prečo by som sa mal k tomu vyjadrovať. Čo moja manželka urobí so svojimi riadne zdanenými peniazmi, mi je úplne jedno," povedal, pričom sa opäť odvolával na zrušené bezpodielové vlastníctvo.

Investičná skupina Arca Capital má v súčasnosti problémy a chce svoje finančné problémy vyriešiť vstupom investora. PR manažérka spoločnosti Terézia Barčíková povedala, že ak sa tento scenár nepodarí naplniť, nevylučuje ani reorganizáciu či reštrukturalizáciu firmy. V takom prípade by mohli veritelia dostať, v závislosti od ich požiadaviek na rýchlosť vyrovnania, od 50 do 100 percent hodnoty svojich pohľadávok.

Predseda predstavenstva materskej spoločnosti Arca Investments Rastislav Velič označil za príčinu súčasných problémov pandémiu ochorenia COVID-19, ktorá obmedzila možnosti podnikania.

„Arca Capital v súčasnosti vlastní a spravuje rozsiahle majetkové portfólio sústredené do rozličných odvetví, ako napríklad automobilový priemysel, energetika, zdravotnícky sektor, developerská činnosť, finančné služby, pracovné agentúry, ubytovacie a rekreačné služby,“ uviedol.

Hoci toto portfólio podľa neho zámerne budovali rôznorodo preto, aby bola Arca Capital schopná odolať výkyvom na hospodárskych trhoch, a aby tak boli ochránené vklady investorov, spoločnosť Arca Investments, ktorá je materskou spoločnosťou celej skupiny Arca Capital, bola nútená požiadať o dočasnú ochranu pred veriteľmi.

Dočasná ochrana pred veriteľmi však podľa Veliča v žiadnom prípade neznamená, že by skupina Arca Capital nechcela splniť svoje záväzky voči všetkým veriteľom. 

Matovič neodpovedal na otázku, či jeho manželke nebol vklad vyplatený predčasne.

Budúcnosť krachujúcej finančnej skupiny načrtla advokátska a insolvenčná kancelária LANGMEIER & CO, ktorá pripravuje pomoc nezabezpečeným veriteľom Arcy.

Ak bude spustené konkurzné konanie, dôjde k reorganizácii celej skupiny, prípadne ku konkurzu.

"To zjednodušene znamená, že buď prejde táto skupina očistným procesom, ktorého súčasťou bude pravdepodobne čiastočný odpis pohľadávok (najmä nezabezpečených, ako sú pohľadávky zo zmeniek), prípadne dôjde k situácii, kedy budú predávané jednotlivé podniky tejto skupiny. V rámci konkurzu by potom nepochybne došlo k predaju jednotlivých podnikov skupiny, ako aj ďalšieho majetku a činnosť skupiny by bola ukončená. Z výťažku speňaženia by potom boli uspokojovaní jednotliví veritelia," píše advokátska kancelária.


Zdroj: pravda.sk / finweb.hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti