Matoviča zvalcovala politika. Takto slabého premiéra Slovensko nepamätá

17.12.2020 | 10:55
  33
Koho so sebou stiahne na ceste dolu? pýta sa vo svojom komentári zástupca šéfredaktora portálu Trend Ronald Ižip.

Slovensko sa nachádza v jednom z najťažších období svojej existencie. Politická nedôvera, ekonomická kríza a kolaps nemocníc predo dvermi. Vláda zavádza lockdown, no jeho predstavenie na tlačovej konferencii sa stalo fiaskom odzrkadľujúcim rozvrat vedenia krajiny.

Premiéra nikde, rečníci koktali a najradšej by ušli omnoho rýchlejšie ako po piatich otázkach pre novinárov, ktorí na nich čakali celý deň. Na pár minút sa ukázal aj zlomený Igor Matovič, ktorý si obligátne ponadával na Sulíka a prezidentku, a rovnako rýchlo sa vyparil.

V najkritickejšej situácii, ktorá ovplyvní život takmer každého Slováka, slovenská vláda predstavila všetko, len nie ucelený, racionálny a uveriteľný spôsob boja s koronavírusom. V stredu 16. decembra Slovensko prišlo o svojho lídra.   

Nie je to až také veľké prekvapenie. Igor Matovič dokázal k sebe prilákať masy - nasľuboval im hory-doly, aby získal politické body, no po deviatich mesiacoch jeho vlády je zrejmé, že realizácia neprišla. Nie kvôli koronavírusu, ale kvôli tomu, že I. Matovič nie je politik v pravom slova zmysle.  

Dobrým politikom nemôže byť človek, ktorý nedokáže robiť kompromisy. Ktorý nedokáže načúvať ľuďom a hodnotiť racionálne argumenty. Dobrý politik, a premiér obzvlášť, si musí vedieť presadiť svoju agendu. A to I. Matovič nedokázal. Prijatý lockdown je výsmechom zdravému rozumu.

Nejde iba o to, že keď mu nevyšlo antigénové testovanie, tak premiér riadenie koronakrízy zabalil. Súčasný lockdown je presadením lyžiarskych záujmov Borisa Kollára a cirkevnej loby. To všetko na úkor zdravia Slovákov, budúcnosti detí a slovenského maloobchodu. Igora Matoviča prevalcoval politický lobing. A ani mu nepovstal na odpor.

Tým, že budú otvorené lyžiarske strediská, chaty a hotely, sa môže v praxi zabudnúť na vznik maximálne dvojrodinných bublín. Tým, že ostanú otvorené kostoly a budú sa konať sviatočné omše, sa vírus bude šíriť aj počas lockdownu.

Môžeme iba veriť, že aj slovenské cirkevné inštitúcie pôjdu v šľapajach tých holandských, ktoré sa rozhodli z dôvodu ochrany zdravia všetky cirkevné akcie počas sviatkov zrušiť.

Lyžiarske strediská to ale nespravia. Ľudia budú radi, že môžu ísť aspoň lyžovať, no všetko má svoju cenu. A tou bude menší efekt lockdownu. Vírus ostane na Slovensku kolovať, čo bude ďalej odďaľovať otvorenie škôl, ale aj reštaurácií. Lyžiarsky biznis vyhral, školy a maloobchod prehrali.

Slovensko by sa mohlo tešiť aspoň na nový epidemiologický semafor. No po jeho prečítaní človek ostane v rozpakoch. Množstvo parametrov a ich netransparentnosť svedčí o jeho nulovej predvídateľnosti. Na chaotickom a nesystémovom manažmente epidémie sa nič nezmení.

Nekonzistentné riadenie koronakrízy značne prispieva ku kolapsu dôveryhodnosti premiéra. A tá sa prepadla na úroveň Roberta Fica. Odtiaľ už niet cesty späť. Otázkou je, koho ďalšieho so sebou stiahne.

V prvom rade OĽaNO, ktorých preferencie prepadli podľa Focusu k jedenástim percentám. Po lockdowne to bude ešte horšie. No tam to skončiť zďaleka nemusí.

Stredajšia tlačová konferencia a premiérove úvahy o odvolaní R. Sulíka sú znamením, že pozícia vlády a vládnej koalície je vratkejšia ako kedykoľvek predtým.

Pritom pred očami máme postupný rozklad právneho štátu, kolaps zdravotníctva a devastáciu značnej časti podnikateľského prostredia. Ak sa nič nezmení, vláda môže čoskoro stratiť spolu s Igorom Matovičom nielen svoju dôveryhodnosť, ale čoskoro aj legitimitu.

Autor: Roland Ižip

Zdroj: trend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti