Matovič s Lengvarským nakúpia desať miliónov antigénových testov. Celoslovenské špáranie ľuďom v nose stálo daňových poplatníkov už pol miliardy eur

07.10.2021 | 16:59
  24
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po rokovaní vlády spresnil, že testy budú použité na testovanie v školách, v nemocniciach, v rámci mobilných odberových miest, v domovoch sociálnych služieb a v podnikoch, ktoré o to prejavia záujem.

Slovensko nakúpi desať miliónov antigénových testov v rámci obstarávania realizovaného Európskou komisiou. Nákup schválila na štvrtkovom rokovaní vláda, minister zdravotníctva má na stanovený objem testov uzatvoriť zmluvu, minister financií zabezpečiť a uvoľniť prostriedky na ich nákup.

"Z dôvodu pretrvávajúcej pandémie ochorenia Covid-19 naberá na intenzite potreba zabezpečenia dostatočného množstva antigénových testov pre potreby testovania občanov SR, keďže testovanie predstavuje jednu z foriem boja proti pandémii," vysvetlilo akvizíciu Ministerstvo zdravotníctva SR.

Rezort definoval nielen celkový počet Ag testov, ale aj objemy potrebné pre jednotlivé rezorty – 1,2 milióna testov pre ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, 4,8 milióna testov pre ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, 1,8 milióna pre ministerstvo hospodárstva a 3,2 milióna testov pre ministerstvo zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po rokovaní vlády spresnil, že testy budú použité na testovanie v školách, v nemocniciach, v rámci mobilných odberových miest, v domovoch sociálnych služieb a v podnikoch, ktoré o to prejavia záujem. "Prvá tranža z dohodnutého objemu príde na Slovensko v najbližších dňoch," dodal minister.

Rezort zdravotníctva pripomenul, že SR sa ako členský štát Európskej únie zapojila do obstarávania na nákup antigénových testov realizovaného Európskou komisiou: SANTE/2020/C3/064. V predmetnom obstarávaní Európska komisia vyhodnotila ako najúspešnejšieho kandidáta testy spoločnosti Siemens - antigénový test CLINITEST Rapid Covid-19 Antigen Self-Test, spĺňajúce aj kritériá pre potreby samotestovania.

Celoplošné testovanie, ktoré odštartovalo v novembri 2020 a trvalo pol roka stálo daňových poplatníkov takmer pol miliardy eur. Predsedníčka PS Irena Bihariová na jar 2021 pripomenula, že hnutie už na jeseň minulého roka vznieslo proti plošnému testovaniu niekoľko výhrad. Neexistuje podľa nej taký ústavný zákon, ktorý by umožňoval prinútiť občanov podstúpiť odber biologických vzoriek, ide teda o zásah do ľudských práv. Spomenula aj výhrady odbornej obce či koaličných partnerov.

Zdroj: ta3.com / spravy.rtvs.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti