Matovič poškodil obraz a povesť Slovenska v zahraničí, tvrdia bývalí diplomati

12.04.2021 | 12:51
  13
Pod stanovisko sa podpísali bývalí diplomati Pavol Demeš, Igor Furdík, Peter Holásek, Mária Krásnohorská, Eduard Kukan, Stanislav Vallo, Magdaléna Vášáryová, Ján Voderadský, Peter Weiss.

Bezprecedentné poníženie a zneváženie slovenskej diplomacie, ignorovanie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, nerešpektovanie kompetenčného zákona a porušovanie pravidiel a diplomatických zvyklostí v medzinárodných stykoch i poškodenie povesti a dobrého obrazu SR v zahraničí. Aj takto vnímajú bývalí slovenskí diplomati udalosti okolo zahraničných ciest ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) v uplynulom týždni.

"My bývalí diplomati, ktorí sme v minulosti prispievali k budovaniu úspešného obrazu nášho štátu a presadzovaniu jeho záujmov v zahraničí, veríme, že vláda ako celok bude spoločne s ostatnými ústavnými činiteľmi dbať o to, aby nedochádzalo k poškodzovaniu dobrého mena Slovenska v zahraničí, a, naopak, v oblasti vnútornej a zahraničnej politiky bude konať v prospech národných a štátnych záujmov Slovenskej republiky a jej občanov. V tomto vidíme ďalšiu perspektívu pre Slovensko ako rešpektovaný členský štát medzinárodného spoločenstva," uviedli v spoločnom stanovisku.

Hovoria o bezprecedentnom ponížení a znevážení slovenskej diplomacie pri organizácii a realizácii Matovičových ciest do Moskvy a do Budapešti. Tvrdia, že v oboch prípadoch bol ignorovaný rezort diplomacie a došlo k nerešpektovaniu kompetenčného zákona a k hrubému porušeniu v medzinárodných stykoch zavedených pravidiel a diplomatických zvyklostí.

"Navyše sa pán minister financií veľmi ponižujúco vyjadril voči rešpektovaným odborným inštitúciám nášho štátu. Nepochybne bol v zahraničí poškodený obraz a povesť Slovenskej republiky ako štátu a zvlášť jej výkonnej moci. Od Slovenska ako člena EÚ a NATO sa očakáva štandardné vystupovanie a súladné konanie všetkých členov vlády, ktorí majú v zahraničí reprezentovať jednotnú politiku štátu," poznamenali. Zdôraznili, že zodpovednosťou každého predstaviteľa štátu je prispievať k budovaniu dobrého mena vlastnej krajiny.

"Čo nie je možné zabezpečiť svojvoľným konaním a neštandardným vystupovaním, ako sa to stalo v týchto prípadoch," dodali. Pod stanovisko sa podpísali bývalí diplomati Pavol Demeš, Igor Furdík, Peter Holásek, Mária Krásnohorská, Eduard Kukan, Stanislav Vallo, Magdaléna Vášáryová, Ján Voderadský, Peter Weiss.

Zdroj: topky.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti