Matovič plánuje kvôli koronavírusu sprísňovať opatrenia

09.07.2020 | 21:05
  21
Do týždňa bude podľa Matoviča prijatý nový zákon na kontrolu občanov a ich pohybu, ktorí cestujú zo zahraničia.

Ďalšia vlna uvoľňovania opatrení Slovensko nečaká. Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal predseda vlády Igor Matovič, nárast počtu prípadov nákazy nie je lichotivý, a preto zvolal operatívne krízové stretnutie. Dohodli sa na opatreniach, ktoré v najbližších dňoch uskutočnia. V pondelok zasadne konzílium epidemiológov a navrhne Úradu verejného zdravotníctva, či prijať, alebo neprijať opatrenia. Nebudú však o uvoľňovaní, ale o sprísnení režimu prípadne o jeho ponechaní.



Ako premiér informoval, kabinet by mal v pondelok na mimoriadnom zasadnutí schváliť legislatívnu zmenu, ktorá umožní informovať každého, kto prekročí hranice a bol počas uplynulých 14 dní v zahraničí v niektorej z 'červených' krajín. Automaticky by pri prechode hraníc dostal výstražnú SMS, že by sa mal bezodkladne nahlásiť na regionálny úrad verejného zdravotníctva, ísť do domácej karantény a na piaty deň absolvovať bezplatné testovanie. "Ak to neurobí, bude ho kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva a dostane dosť slušnú pokutu," doplnil Matovič. K pokute 1 650 eur by sa podľa neho mohla pridať jedna nula. Ako dodal, platiť by to teoreticky mohlo od konca budúceho týždňa.



Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že infikovaní sa dajú rozdeliť do troch skupín. V prvej ide o importované prípady z cudziny, teda ide o ľudí, ktorí sa nahlásili a boli pozitívne testovaní na vírus. Asi najväčšia skupina sú úzke kontakty už pozitívne testovaných osôb. Tretia skupina sú roztrúsené prípady, ktoré sa objavia a sú pod epidemiologickým drobnohľadom. Mikas aj v tejto súvislosti vyzval občanov, aby zvážili organizovanie veľkých rodinných osláv, kde sa združuje niekoľko desiatok ľudí z celého Slovenska či ľudí spoza hraníc.



Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripomenul, že pacienti by pred vstupom do nemocníc mala prejsť triážou. Za tejto situácie odporúča, aby boli pacienti, ktorí idú na operáciu, testovaní na prítomnosť vírusu. Nemocnice budú mať uhradený test z eurofondov.

"Prvý spôsob úhrady odporúčam štátnym nemocniciam, aby testy pacientov posielali do regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Je možné odoslať výsledky aj do súkromných laboratórií, ktoré nemocnica uhradí a faktúry budú preplácané z eurofondovej výzvy," uviedol šéf rezortu zdravotníctva. Ako doplnil, jej spustenie je plánované o niekoľko týždňov.

Krajčí tiež odporúča, aby v prípade, ak sa akýkoľvek pracovník zariadenia sociálnych služieb alebo zdravotníckeho zariadenia vráti zo zahraničia, absolvoval test na koronavírus na náklady štátu.

Predseda vlády dodal, že by sa to týkalo aj tých pracovníkov, ktorí prídu z menej rizikových krajín, napríklad Česka, Maďarska alebo Poľska.

Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika Jána Mikasa po stretnutí členov permanentného krízového štábu. V reakcii na počty nakazených, ktoré v uplynulých dňoch stúpajú, apelujú na zodpovednosť ľudí. V najbližších dňoch zrejme prijmú nové, prísnejšie opatrenia:

Zdroj: konzervativnyweb.sk / ta3.com

Články súvisiace s tematikou:

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti