Matovič označil za vinníkov šírenia koronavírusu kritikov koronadivadla. Premiér zvalil vinu za obmedzenie slobody na nich

25.09.2020 | 11:47
  25
Premiér svojim vyhlásením de facto označil nejmenej tretinu slovenských občanov za verejných nepriateľov štátu. Alarmujúce je, že Matovič považuje kritické informovanie ľudí - odlišné od mediálneho a vládneho naratívu o koronavíruse - za oberajúce nás o slobodu.

Na Slovensku pribudol opäť rekordný počet prípadov nákazy novým koronavírusom, a to 419. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti s tým, že nedovolí, aby nezodpovední ignoranti ohrozovali naďalej nevinných ľudí. "Pokazili sme si to", napísal Matovič na sociálnej sieti.

Premiér v reakcii na nárast počtu prípadov reagoval, že nerozvážnosť, ľahkovážnosť a egoizmus zvíťazili. „Neustále útoky, spochybňovanie nebezpečnosti COVID-19, teatrálne ignorovanie opatrení, vysmievanie sa z tých, ktorí ich dodržujú … priniesli svoje výsledky. Výsledky ‚boja za slobodu‘, ktorý teraz slobodu zoberie všetkým,“ skonštatoval. Ako hovorí, veril, že ľudia sa budú správať rozumne, ale zodpovednosť vo vlastných rukách neuniesli.

Na Ministerstve zdravotníctva SR bude v piatok od 11.00 h zasadať Pandemická komisia vlády SR. Či zverejní svoje odporúčania, nie je zatiaľ zrejmé.

„O prípadnom mediálnom výstupe rozhodnú na zasadnutí členovia pandemickej komisie,“ uviedli z tlačového odboru ministerstva zdravotníctva.

Vo štvrtok o situácii na pôde rezortu rokovalo konzílium odborníkov. Ako priblížil Matovič, hovoriť sa malo aj o epidemiologických opatreniach v súvislosti s nárastom pozitívne testovaných, ktoré by sa mohli postupne zapínať. Konkrétne opatrenia zatiaľ nespresnili.

Matovič považuje tretinu Slovákov za nepriateľov štátu

Premiér svojim vyhlásením de facto označil najmenej tretinu slovenských občanov za verejných nepriateľov štátu. Podľa najnovšieho výskumu, ktorý uskutočnila agentúra Focus v dňoch 26. augusta až 2. septembra na vzorke 1 022 respondentov tretina Slovákov odmieta nosiť rúška. Alarmujúce je, že premiér Slovenskej republiky verejne povedal, že kritické informovanie ľudí - odlišné od mediálneho a vládneho naratívu o koronavíruse - pripraví o slobodu nás všetkých. Predseda vlády týmto spôsobom verejne lynčuje kriticky zmýšľajúcich spoluobčanov.

V apríli roku 1961 predniesol 35. prezident Spojených štátov John F. Kennedy pred vydavateľmi tlače pamätný prejav, v ktorom sa vyjadril aj k snahám cenzurovať nepohodlné názory:

„Bez diskusie a bez kritiky žiadna administratíva ani krajina nemôže byť úspešná - a žiadna republika nemôže takýmto spôsobom prežiť. Preto aténsky zákonodarca Solón vyhlásil za zločin, ak sa občan stráni kontroverzie. Preto je aj naša tlač chránená Prvým dodatkom - ako jediný podnik v Amerike je osobitne chránený ústavou. Nie baviť a zabávať, nie zdôrazňovať triviálnosť a sentiment, nie dávať verejnosti iba to, čo chce ... ale informovať, vzdelávať, burcovať, zrdkadliť, formulovať a zdôrazňovať naše nebezpečenstvá a naše príležitosti, naznačiť naše krízy a naše rozhodnutia, viesť, formovať, vzdelávať a niekedy dokonca pohnevať si verejnú mienku.“

Jeho synovec Robert F. Kennedy koncom augusta 2020 v Berlíne varoval pred nástupom globálnej totality pod zámienkou opatrení namierených proti pandémii koronavírusu.

Slovensko v zajatí vládno-mediálnej choroby

Na Slovensku vo štvrtok (24. 9.) pribudlo 419 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 8048. Laboratóriá otestovali 5540 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 58 pacientov.

V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva SR spresnilo, že pozitívne testovaných bolo 224 žien a 195 mužov, sú vo veku od jedného do 92 rokov.

Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Bratislava (54), Námestovo (45), Tvrdošín (26), Nové Zámky (19), Skalica (15), Trnava (15), Prievidza (14), Komárno (14), Spišská Nová Ves (13), Banská Bystrica (11), Košice (11), Prešov (10), Senec (10), Topoľčany (10), Trenčín (10), Dolný Kubín (9), Liptovský Mikuláš (9), Sabinov (8), Stará Ľubovňa (8), Humenné (7), Ilava (6), Nitra (6), Pezinok (6), Poprad (6), Bardejov (5), Senica (5) a Trebišov (5).

Štyri prípady boli v okresoch Snina a Žilina, po tri prípady v okresoch Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Dunajská Streda, Hlohovec, Malacky, Michalovce, Myjava, Partizánske, Sobrance a Žiar nad Hronom.

Po dva prípady mali okresy Čadca, Kežmarok, Martin, Šaľa a Žarnovica, jeden prípad zaznamenali okresy Bytča, Detva, Galanta, Levoča, Lučenec, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Ružomberok, Trenčianske Teplice, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou a Zvolen.

V nemocniciach je hospitalizovaných 160 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 125 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 12 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 12 pacientov.

Od začiatku vypuknutia ochorenia sa v krajine urobilo 433.848 laboratórnych testov. Počet potvrdených úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 je 41. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 3971.

Zdroj: info.sk / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:

 


 

 

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti