Matovič odletel do Moskvy rokovať o Sputniku V. Minister financií hovorí o špinavej hre s ruskou vakcínou a nenávistnom brechote ratlíka Valáška

08.04.2021 | 14:18
  13
Pre nákup vakcíny Sputnik V vypukla na Slovensku pred mesiacom vládna kríza.

Minister financií Igor Matovič dnes (8.4.) odcestoval do Moskvy. Stretnúť sa tam má s výkonným riaditeľom Ruského fondu pre priame investície Kirillom Dmitrievom. Témou ich rokovaní bude ruská vakcína Sputnik V. Matovič, ešte počas funkcie premiéra, dohodol s Dmitrievom kontrakt na dva milióny vakcín pre Slovákov. 


"Cieľom pracovného stretnutia je doriešenie technických záležitostí súvisiacich s realizáciou dodávok tejto vakcíny na Slovensko," ozrejmilo ministerstvo.

„Rokovanie sa bude týkať, samozrejme, vakcíny. Akékoľvek pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, z hĺbky duše odsudzujem a urobím všetko preto, aby boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohlo na Slovensku konečne začať očkovať," napísal Matovič na sociálnej sieti. Na záver dodal, že o výsledkoch bude informovať.

Korčok chce s premiérom Hegerom hovoriť o tom, aké sú postupy pri koordinácii zahraničných ciest

Minister zahraničia Ivan Korčok sa o ceste ministra financií Igora Matoviča do Moskvy dozvedel včera od nášho veľvyslanca v Moskve. Korčok to potvrdil dnes na tlačovej konferencii. 

Účel návštevy bol podľa ministra zahraničia uvedený ako Sputnik V. Korčok to vníma ako tému pre rezort zdravotníctva.

"Sputnik vnímam niečo, čo je vakcína, týka sa to zdravia, čo má v kompetencii ministerstvo zdravotníctva," povedal Korčok s tým, že minister zdravotníctva by sa mal vyjadriť k tomu, prečo rieši vakcínu minister financií.

Šéf diplomacie o Matovičovej návšteve hovoril aj s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Ocenil, že ho o tejto ceste informoval.

Korčok na druhú stranu poznamenal, že chce s premiérom hovoriť o tom, aké sú postupy pri koordinácii zahraničných ciest. Táto cesta totiž nebola vládou schválená vopred, ako je bežné.

Minister zahraničia zároveň povedal, že krátko pred tlačovou konferenciou sa dozvedel, že Matovič sa zajtra chystá do Budapešti. Tému návštevy zatiaľ nepozná. 

Je však možné, že rovnako pôjde o Sputnik V. Matovič v minulosti ďakoval maďarskej strane za pomoc pri vybavovaní vakcíny pre Slovensko. Maďarsko bolo prvou krajinou Európskej únie, ktorá Sputnik doviezla a dodnes je jediná, ktorá ruskou látkou očkuje.

Matovič o svojej ceste do Ruska informoval na sociálnych sieťach dnes ráno. 

"Rokovanie sa bude týkať, samozrejme, vakcíny. Akékoľvek pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, z hĺbky duše odsudzujem a urobím všetko preto, aby boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohol na Slovensku konečne začať očkovať. O výsledkoch budem informovať," uviedol Matovič.

Téme Sputnik sa venoval aj v stredajšom večernom satuse na sociálnej sieti s príznačným názvom Špinavá hra so Sputnikom, kde už avizoval, že sa sústredí na podstatu - zabrániť tomu, aby sme o Sputnik definitívne prišli. Čo je v tejto chvíli, bohužiaľ, najpravdepodobnejší scenár.“ 

Podľa statusu poslanca Tomáša Valáška búra Matovičova cesta do Moskvy mýty o „odstúpení“ ex-premiéra. „Oni vždy stáli na hlinených nohách, lebo minister financií je druhý najmocnejší muž vlády a cez peniaze nepriamo kontroluje iných ministrov. Ale táto cesta potvrdila, že pre ex-premiéra je aj táto dôležitá agenda len pridruženou činnosťou a mieni sa naďalej venovať aspoň časti tém, ktorú riešil ako premiér. Bude akýmsi ministrom pre čokoľvek sa mu zachce a vláda Igora Matoviča ostáva vládou Igora Matoviča,“ uviedol na sociálnej sieti T. Valášek.

„Na Slovensku vraj opäť nejaký “strašne nebezpečný” ratlík začal svoj nenávistný brechot kvôli Sputniku. Ja tu urobím to, čo je mojou psou povinnosťu a on nech si zatiaľ teda opäť užije svoju chvíľku pocitu nadľudskej dôležitosti,“ uviedol Matovič v ďalšom statuse na Facebooku.

Sulík: Matovičovu cestu vnímam ako snahu sprístupniť Sputnik pre ľudí

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vníma štvrtkovú cestu bývalého premiéra a súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) do Moskvy ako snahu sprístupniť ruskú vakcínu proti novému koronavírusu Sputnik V pre ľudí na Slovensku. Sulík to vo štvrtok povedal na tlačovej konferencii venovanej prioritám jeho rezortu na nasledujúce obdobie.

"Vidím úplne jasnú snahu Igora Matoviča sprístupniť Sputnik pre ľudí, ktorí ho chcú mať, a toto my podporujeme," povedal Sulík, podľa ktorého strana SaS nikdy nebola proti dovozu Sputnika. "Naopak, keď je tu časť obyvateľstva, ktorá chce Sputnik, nech ho dostane," dodal Sulík.

Minister nechcel reagovať na Matovičov status na sociálnej sieti, podľa ktorého so Sputnikom na Slovensku "naďalej niekto hrá svoju špinavú hru" a chce znemožniť jeho používanie. Sulík však vylúčil, že by SaS alebo niekto z koalície chcel zabrániť používaniu ruskej vakcíny. "To rozhodne vylučujem. My sme aj boli za to, aby sa Sputnik doviezol, lebo keď to reálne zachraňuje ľudské životy, tak nevidím dôvod sa tu hrať na nejaké geopolitické hry," dodal minister.

Nákup dvoch miliónov kusov vakcíny spustil koaličnú krízu, keď ho Matovič dohodol ešte vo februári bez vedomia svojich koaličných partnerov. Na Slovensko dorazila prvá zásielka 200.000 kusov začiatkom marca. Vakcína nie je registrovaná v EÚ a napriek tomu, že sa s ňou očkuje napríklad aj v susednom Maďarsku a v ďalších desiatkach štátov, je podmienkou jej použitia aspoň súhlas Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Ten však uviedol, že v dovezených ampulkách nie je látka popísaná v odbornej tlači a nemá na jej schválenie dostatok informácií.

Pellegriniho Hlas-SD naložil expremiérovi za cestu do Ruska: Matovič chce naďalej vládnuť Slovensku ako sultán

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zasiahol svojou cestou do Ruska do kompetencií ministra zahraničných vecí a ministra zdravotníctva. Zároveň úplne poprel autoritu nového predsedu vlády. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD.

"Svojvoľná cesta Igora Matoviča do Moskvy a Budapešti potvrdzuje, že Slovensko dnes nemá vládu Eduarda Hegera (OĽANO), ale druhú vládu Igora Matoviča," tvrdí strana. Je podľa nej neprijateľné, aby sa dotknutí ministri a koaliční partneri tvárili, že Matovičov prístup je v poriadku.

"Igor Matovič chce naďalej vládnuť Slovensku ako sultán bez akýchkoľvek pravidiel a ďalej generovať konflikty vo vláde i v celej krajine," podotkol Hlas-SD. Situácia na Slovensku sa nemôže vyriešiť fraškou v podobe rekonštrukcie vlády, do ktorej sa vrátili všetci pôvodní ministri okrem Mareka Krajčího, konštatuje strana.

Fico: Vakcína Sputnik nepatrí do kompetencií ministra financií

Smer-SD chce iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k pandémii nového koronavírusu. Podpisy potrebné na zvolanie zasadnutia chce podať na budúci týždeň. Informoval o tom predseda strany Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii. Ak by koalícia neschválila program schôdze, Smer-SD bude iniciovať aj mimoriadne rokovanie na vyslovenie nedôvery vláde. Kabinet podľa Fica nesie zodpovednosť za stav, v akom je Slovensko po roku pandémie.

Šéfa Smeru-SD zaujíma v súvislosti s vakcínou Sputnik V, čo expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽANO) na Slovensko doviezol, keďže sa hovorí o rozdielnej šarži medzi dovezenou vakcínou a tou, ktorej hodnotenie sa objavilo v prestížnom medicínskom magazíne. Pýta sa na okolnosti jej obstarania, na cenu aj podmienky dodávok. Otázna je podľa neho nielen kvalita, ale aj plán, čo sa s dovezenou vakcínou ide robiť. Poukázal aj na dátum jej exspirácie. Pýta sa tiež na ďalší postup vlády pri používaní vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ako aj na ďalšie dodávky očkovacích látok na Slovensko a ich možný nedostatok v nadchádzajúcom období.

Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že rezort bude o vakcíne Sputnik V komplexne informovať až po ukončení všetkých laboratórnych testov. Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca má byť zase jednou z tém štvrtkového konzília odborníkov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv po záveroch o jej súvislosti s prípadmi krvných zrazenín hovoril o potrebe diskusie o očkovacej stratégii na Slovensku.

Fico reagoval aj na cestu Matoviča do Ruska. Pripomenul, že vakcína Sputnik nepatrí do kompetencií ministra financií a kvalita očkovacej látky je záležitosťou rezortu zdravotníctva. V súvislosti s hrozbou ruskej armády na hranici s Ukrajinou sa obáva, že môže v krátkom čase dôjsť k "čistému politickému rozhodnutiu" a prijatiu Ukrajiny do NATO z politických dôvodov. Nemyslí si, že Ukrajina je na to pripravená. Môže ísť podľa neho o snahu posunúť hranice NATO k Rusku, čomu sa Rusi zrejme nebudú len tak prizerať. Dodal, že ak by potom došlo k napadnutiu Ukrajiny ako krajiny NATO, štáty v Aliancii by jej museli pomôcť.

Heger: Na cestu Matoviča do Ruska sa pýtajte jeho. Nie som hovorca vlády

Premiér Eduard Heger potvrdil, že o ceste ministra financií Igora Matoviča do Ruska bol informovaný podobne ako koaliční partneri a prezidentka. O závere cesty má však informovať až Igor Matovič. O rokovaní v Maďarsku premiér nevie a bude sa na to ministra pýtať.

 „Nie som hovorca vlády,“ odpovedal premiér Heger na otázku, na akom základe išiel riešiť vakcínu Sputnik V namiesto ministra zdravotníctva práve minister financií. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja cíti Igor Matovič zodpovednosť za rokovanie vo veci vakcíny Sputnik V. Práve on totiž dohadoval prvú dodávku na Slovensko. S týmto odôvodnením premiér súhlasí.

Predseda vlády ďalej informoval, že plánuje telefonovať ukrajinskému prezidentovi v súvislosti s pohybom ruských vojsk. Slovensko podporuje teritoriálnu suverenitu Ukrajiny, uviedol. Cesta ministra Matoviča do Ruska s tým podľa neho nemá nič spoločné. V rámci nákupu vakcín chce dať geopolitiku bokom.

 Obvinenie predsedu SNS Andreja Danka, že Matovič išiel urovnať problémy s porušením zmluvy, nechcel premiér Eduard Heger komentovať. „Slovenská republika je v omeškaní s odberom týchto vakcín a hrozia jej sankcie a penále. Slovenská republika uviedla ruskú stranu do omylu pri odberoch. Odobrali sme očkovaciu látku, pričom sme deklarovali, že ju budeme používať a že je zaregistrovaná,“ tvrdil Danko.

Zdroj: tvnoviny.sk / trend.sk / YouTube / hnonline.sk (1), (2) / cas.sk / refresher.sk / topky.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti