Matovič nakúpil od odsúdeného Majského obrovské pozemky. A to aj po začatí trestného stíhania veľkopodnikateľa

31.07.2020 | 12:12
  5
Šéf OĽaNO od jeho spoločností Jozefa Majského kúpil pozemky pri Trnave o celkovej výmere asi 15-tisíc metrov štvorcových.

Jedným z obchodných partnerov čerstvo odsúdeného podnikateľa Jozefa Majského bol aj terajší predseda vlády Igor Matovič. Šéf OĽaNO od jeho spoločností kúpil pozemky pri Trnave o celkovej výmere asi 15-tisíc metrov štvorcových. A to aj po začatí trestného stíhania za miliardový podvod voči 170-tisíc občanom.

Senát Najvyššieho súdu SR dal v stredu definitívnu bodku za jedným z najdlhšie trvajúcich a najsledovanejších justičných procesov v modernej histórii Slovenska.

Zamietol totiž odvolanie podnikateľa Jozefa Majského voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorým mu vymeral 9-ročný trest odňatia slobody.

Kolosálny podvod

Majskému sa začalo dariť už v 90-rokoch, kedy sa viezol na vlne masovej privatizácie a jeho meno sa spája predovšetkým s kauzou nebankoviek B.M.G Invest a Horizont Slovakia, vďaka ktorej ho napokon aj odsúdili.

Obom spoločnostiam sa do roku 2002 podarilo od ľudí vymámiť takmer 63-miliárd korún. 170-tisíc ľuďom, ktorí boli podvedení, sa napokon vrátil iba zlomok peňazí.

Podnikateľ sa toho času nemal zle aj vďaka kontaktom na najvyššie mocenské špičky. Sponzoroval napríklad aj stranu HZDS premiéra Vladimíra Mečiara. Ten pritom nebol jediným predsedom vlády, s ktorým prišiel do bližšieho styku.

Viac než výhodná kúpa

Portál Pluska.sk totiž pred dvomi rokmi priniesol správu o tom, že Jozef Majský mal obchodné väzby aj na terajšieho (vtedy ešte len budúceho) premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

Politik kúpil spolu s manželkou Pavlínou ešte v roku 2001 od Majského zastavané plochy v oblasti Trnavských automobilových závodov (TAZ) s výmerou vyše 5-tisíc metrov štvorcových a to výrazne pod ich trhovú hodnotu.

Matovič totiž zaplatil Majskému v starej mene vyše milión korún (34-tisíc eur) a to aj napriek tomu, že znalec trhovú hodnotu nehnuteľnosti približne v rovnakom čase vyčíslil na 1,8 milióna korún, čo je po prepočte asi 60-tisíc eur.

Transakcia číslo 2

V júni 2002 a teda niekoľko mesiacov po krachu nebankoviek, prevalení obrovského podvodu a začatí trestného stíhania voči Jozefovi Majskému Matovičovci obchod s ním opäť zopakovali.

Tentokrát podpísali zmluvu o kúpe dvoch parciel vo výmere 9-tisíc metrov štvorcových od Majského akciovky Škoda-Sipox Holding. Rozdiel medzi trhovou hodnotou a čiastkou, ktorú terajší premiér naozaj zaplatil, bol pritom ešte väčší. Matovič kúpil pozemky za asi milión korún (33-tisíc eur). Znalecký posudok ich však ocenil až na 3,7-milióna (123-tisíc eur).

Premiér problém nevidí

Matovič pofidérny biznis obhajuje. O predaji pozemkov sa vraj dozvedel z inzerátu. „Myslím, že to bolo v ponuke aj v našich inzertných novinách,” uviedol náš vysoký ústavný činiteľ. Na mieste vraj chcel stavať tlačiareň. 

„Priznám sa, že si už ani úplne presne nepamätám cenu. Ale bola to trhová cena, za ktorú pozemky kupovalo niekoľko stoviek ľudí v Trnave,” argumentoval. Dnes sú parcely písané iba na jeho manželku, keďže politik previedol celý majetok v roku 2006 na ňu.

Zdroj: dennikslovensko.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti