Matovič: Musíme ešte pritvrdiť v blackoute, prepáčte. Zoberie nám to zo slobody, budú slzy a strádanie

03.04.2020 | 11:49
  11
Ako premiér konštatoval, možný blackout znamená, že utlmené a spomalené Slovensko sa spomalí ešte viac, aby sa koronavírus nešíril.

Počas Veľkej noci chce premiér Igor Matovič prijať výraznejšiu reguláciu voľného pohybu. V piatok má zasadať Ústredný krízový štáb, ktorý bude riešiť aj Veľkú noc.

 „Môže sa to zvrhnúť a Slovensko sa premixuje, čo sme si vydobyli drastickou disciplínou zrazu všetko pokazíme v priebehu pár dní,“ uviedol Matovič po štvrtkovom rokovaní vlády.

Na toto obdobie by sa podľa neho mala prijať výrazne tvrdšia regulácia voľného pohybu. Ako premiér informoval, súčasťou krízového štábu by sa mal stať aj bývalý štátny tajomník Ministerstva dopravy SR Ján Marosz. „Každá dobrá, pracovitá a lojálna ruka je pre nás dobrá,“ konštatoval

Matovič: Môžu u nás zomierať stovky až tisícky ľudí

Ako premiér konštatoval, možný blackout znamená, že utlmené a spomalené Slovensko sa spomalí ešte viac, aby sa koronavírus nešíril. Chce diskutovať aj o tomto riešení. Ako konštatoval, môžu u nás zomierať stovky až tisícky ľudí.

„Verím, že nikto z nás si nechce zobrať na svedomie týchto ľudí. Budem bojovať do poslednej chvíle, aby som presvedčil aj svojich kolegov, aby som im vysvetlil, že je v prvom rade zodpovednosťou vlády chrániť ľudské životy. Zároveň, keď s tým vieme potiahnuť aj ekonomiku, to je ideál,“ uzavrel.

Matovičov príspevok na Facebooku

Matovič svoje slová potvrdil aj vo štvrtok neskoro večer. „Musíme ešte pritvrdiť, prepáčte,“ napísal na sociálnej sieti Facebook na margo boja s koronavírusom. Zároveň dodal, že tvrdšie opatrenia Slovákom zoberú zo slobody a budú slzy a strádanie. No iba tak zachránime stovky či tisíce životov našich blízkych, dodal.

„Opatrenia, ktoré sme spustili, nás posunuli na tretie miesto na svete v ochrane ľudí pred koronou! Preto, ak nepoľavíme a pritvrdíme ešte viac v našom doterajšom ´blackoute´, t.j. vypínaní/spomalení Slovenska, hnusobu porazíme,“ napísal premiér.

Matovič začína útočiť na novinárov

Predseda vlády v ďalšom príspevku na Facebooku označil článok denníka SME za primitivizmus.

"Nepôjdete ani von so psom, tak si Matovič predstavuje vypnutie Slovenska" ... takýto nadpis dala nemenovaná redakcia článku.

V skutočnosti som povedal: "Nie, nepôjdeš so psom von, keď máš rodinný dom. Psa pustíš do záhrady."

Prečítajte si časť článku redaktora denníka SME, na ktorý reagoval Matovič:

Prevažná väčšina ľudí by musela zostať doma. Nemohli by ísť ani len von so psom. V podstate by fungovali len zásobovacie a záchranné služby, ktoré by ľuďom dodávali stravu a základné potreby. Tento stav by trval najmenej tri týždne.

Približne takto si premiér Igor Matovič (OĽaNO) predstavuje "blackout" - vypnutie Slovenska. Nádeja sa, že keby ho krajina podstúpila, vykynožil by sa nový koronavírus a ľudia by sa mohli vrátiť do normálu a naštartovať ekonomiku.

Ak sa Slovensko nezastaví, s nákazou sa podľa Matoviča bude pri pomerne tvrdých opatreniach trápiť možno až do budúceho roka.

Iné krajiny vraj v tom čase budú mať dávno naštartovanú ekonomiku, hoci za to stovky ľudí zaplatia životom, lebo počas epidémie v tých krajinách zomrú, hovorí premiér.

Za príklad dáva Matovič čínsku provinciu Wu-chan, ktorá "blackout" urobila a šírenie vírusu, zdá sa, zastavila. O podobné vypnutie krajiny sa podľa šéfa Slovenskej spoločnosti infektológov Pavla Jarčušku snaží aj maďarský premiér Viktor Orbán. "Len to tak nenazýva," hovorí Jarčuška.

Na spustení "blackoutu" chce premiér Matovič hľadať celospoločenskú zhodu v prieskume. Odmietol odpovedať, ako ho chce urobiť.

Jasné nie je ani to, kedy by chcel krajinu zastaviť. Matovič naznačil len toľko, že by to malo byť pred letom, ako príklad uviedol 1. máj. Rozhodnutie by podľa neho malo padnúť do dvoch týždňov.

Podporu pre "blackout" chce premiér hľadať aj medzi politikmi. Šéf koaličnej strany SaS Richard Sulík úplné zastavenie krajiny odmietol. Podobne sa vyjadrila aj prvá podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Proti je aj najsilnejšia opozičná strana Smer.

Nadšenie pre "blackout" neprejavujú ani odborníci. Túto Matovičovu myšlienku najviac podporuje infektológ Jarčuška. "Z epidemiologického hľadiska je to presne to, čo urobila Čína a dokázala nad infekciou vyhrať," vraví.

Skeptickí sú však ekonómovia. Napríklad Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied vraví, že ekonomika krajiny sa nedá vypnúť zo dňa na deň a problém by mohol byť aj s jej opätovným naštartovaním.

„Nenahovárajme si, že budeme úplne najväčší frajeri na svete, že sa u nás všetci iba nakazia, ale nikto nezomrie,“ povedal v utorok premiér k svojej vízii na zastavenie krajiny.

Zdroj: denniks.sk / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti