Matovič má Námestie SNP počas výročia Nežnej revolúcie rezervované pre seba, iniciatíva Za slušné Slovensko je pobúrená

19.07.2019 | 18:24
  7
Členovia iniciatívy rovnako ako minulý rok plánovali na námestí organizovať veľké zhromaždenie.

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič si zarezervoval Námestie SNP medzi 14. a 19. novembrom. Plánuje tam usporiadúvať jeho vlastné podujatia. Ako prvý priniesol túto informáciu Denník N.

Osobnosti, ktoré stáli na námestiach v novembri 1989, tento Matovičov prešľap kritizujú. Na avizované podujatia dokonca ani neprídu – vlastnú akciu budú organizovať na Hviezdoslavovom námestí.

Matovič to neurobil poprvýkrát – námestie SNP si rezervoval aj v roku 2017 a 2018. V roku 2016 ho ale predstihol predseda KDH Alojz Hlina.

Ako vlastne funguje rezervácia verejného priestoru? Žiadosti o verejné zhromaždenia ako také nemôže mestská časť zamietnuť. Organizátor má oznamovaciu povinnosť, teda ak ju správne nahlási, nič mu nestojí v ceste.

„Vzhľadom na to, že mestská časť eviduje platné oznámenie o zvolaní verejných zhromaždení v týchto dňoch, verejné priestranstvo na Námestí SNP nemôže byť užívané inou osobou, pokiaľ zvolávateľ oznámené zhromaždenia nezruší,“ cituje Denník N hovorcu radnice Starého mesta Matej Števove.

Matovič na november plánuje viacdňové podujatie, kde budú výstavy či iné sprievodné akcie. „Nebudú na nich chýbať významné osobnosti, pamätníci Nežnej revolúcie, workshopy či hudba,“ reaguje hnutie pre Denník N. Bližšie informácie zatiaľ neposkytlo.

Fedor Gál je jedným zo spoluzakladateľov Verejnosti proti násiliu. „Možno však majú v úmysle venovať rezervovaný priestor a tribúnu občanom a nie sebe,“ dodal. On sám sa rozhodol oslavovať výročie na východe Slovenska v Košiciach.

K situácii sa vyjadril aj ďalší člen VPN Martin Bútora, ktorý bol poradcom bývalého prezidenta Andreja Kisku. „Som prekvapený, je to sviatok, ktorý patrí viacerým, najmä keď je to 30 rokov,“ povedal pre Denník N. Podľa jeho slov by mali záujem o tento priestor aj iní pamätníci či aktivisti.

„Je to nepochopenie výročia – keď si jedna politická strana uzurpuje celé námestie na týždeň, je to nehorázne,“ cituje Denník N bývalý študentský líder Nežnej revolúcie Filip Vagač. On sám by na pódium počas spomienkovej akcie nevyšiel.

„Neviem si predstaviť, že akýkoľvek míting bude súvisieť s akoukoľvek politickou stranou. To, čo sa dialo na námestiach, nesúviselo so žiadnou politickou stranou. Bolo to vzopätie ľudí, ktorí nesúhlasili s politickou mocou,“ dodal Vagač. Myslí si, že by to malo byť práve naopak – občianski aktivisti by na námestie mali pozývať hostí.

Práve preto bude zároveň prebiegať aj druhá akcia na Hviezdoslavovom námestí. „Takže sa obávam, že pán Matovič tam ostane osamotený,“ uzavrel Vagač.

OĽaNO ale vytiahlo argument, s ktorým sa bojuje ťažko. Výročie Nežnej revolúcie chcú „ochrániť“ pred tým, aby nebolo zneužité na akcie radikálov. Bútora tento krok víta, no zároveň dodal, že by mal byť niektorý z dní vyhradený pre iných záujemcov. Fedor Gál tomu nerozumie – ako vraví, „mohli pokojne inšpirovať niektorú mimovládku, ktorá sa venuje napríklad ľudským právam, alebo Hnutiu za slušné Slovensko, a prenechať im dramaturgiu celej akcie. Riziko zneužitia by potom bolo minimálne.“

Za slušné Slovensko: Bezohľadný Matovič si rezervoval Námestie SNP pre seba

Členovia iniciatívy Za slušné Slovensko rovnako ako minulý rok plánovali organizovať na námestí SNP veľké zhromaždenie. Na Obecnom úrade Bratislava - Staré mesto im však v júni oznámili, že nie je možné rezervovať žiaden z revolučných dátumov.

„Igor Matovič bezohľadne zabral všetky termíny,“ píšu vo svojom stanovisku. Matovič podľa nich odmieta námestia prenechať aj priamo organizátorom a hlavným osobnostiam Nežnej revolúcie.

Iniciatíva vyzvala Matoviča, aby na Námestí SNP v Bratislave prenechala priestor verejnosti a všetkým, ktorí sa chcú podieľať na oslavách Novembra ´89.

„Pán Matovič, takto sa slušná a nová politika, o ktorej hovoríte, nerobí. Prenechajte námestia občianskej spoločnosti a prestaňte bezohľadne zneužívať tak silný symbol na vlastnú kampaň. November ’89 nepatrí iba Vám, ale všetkým!,“ uviedla iniciatíva na Facebooku.

 

Zdroj: hlavnydennik.sk / aktuality.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti