Matovič chce očistiť kresťanskú politiku, ide bojovať za národnostné menšiny, kresťanov, protestantov aj liberálov

10.06.2019 | 12:56
  3
Odchádzajúci prezident Andrej Kiska, ktorý plánuje oznámiť založenie vlastnej strany ani predseda Spolu Miroslav Beblavý nie sú podľa šéfa OĽaNO žiadni konzervatívci.

Je čas zabojovať o očistu kresťanskej politiky a vrátiť ju tam, kam patrí. V pondelok to vyhlásil líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý oznámil založenie nového krídla hnutia s názvom Odvážne. OĽaNO tak chce zabojovať o kresťanov, ktorí nedôverujú existujúcim kresťanským politickým stranám, a preto ich nevolia. Matovič informoval o tom, že pre novú platformu ponúkajú polovicu miest na kandidátke OĽaNO i polovicu svojich peňazí.

„Dodnes naše hnutie stálo na jednej nohe Obyčajní ľudia, protikorupčné hnutie. Po dnešnom dni sme sa rozhodli postaviť sa na druhú nohu, na Odvážne, hnutie obyčajných kresťanov,“ povedal Matovič. Deklaruje, že to nič nemení na hodnotách OĽaNO ani presvedčení, že je potrebné na Slovensku „vykoreniť“ korupciu.

"OĽANO naďalej zostane protikorupčným hnutím. Musíme vykoreniť korupciu, lebo inak sa ľudia na Slovensku lepšie mať nebudú," povedal s tým, že tento pilier hnutia naďalej zostáva. "Dnes sa postavíme na dve nohy. Chceme pozvať ľudí, ktorí to cítia kresťansky. Čokoľvek, čo dnes zaznie, nie je útokom voči kresťanským stranám. Chceme dať ponuku ľudom, ktorí nedokážu voliť KDH a iné kresťanské strany," povedal.

„Pozrite si Kuffu, to bolo o zakazovaní, prikazovaní a posielaní do basy. Takejto politike nechceme vytvárať priestor.“ Matovič hovorí, že obyčajným kresťanom vyčleňuje „možno až viac ako polovicu kandidátky“.

Podľa neho plán politiky pre chudobných, slabých a chorých vytváral dva a pol roka. "Toľko mi trvalo, kým som ľudí v OĽANO presvedčil, že poďme do toho. Toto sme schválili 20. marca na našom predsedníctve," povedal Matovič. Dodal, že o svojom rozhodnutí založiť novú platformu informoval aj lídra KDH Alojza Hlinu a tiež prezidenta Andreja Kisku, ktorý zakladá novú politickú stranu.

„Andreja Kisku som nikdy nebral ako konzervatívca, ani Mira Beblavého. Konzervatívec nemôže byť štátny tajomník na ministerstve práce a neozvať sa, keď Kaník berie desiatkam tisíc ľudí dôchodky,“ povedal Matovič.

Matovič tvrdí, že kresťania na Slovensku neveria kresťanským politickým stranám. "Zo sto kresťanov len šesť volí kresťanskú stranu. Až 94 kresťanov nedôveruje kresťanským stranám. Miesto toho, aby tieto pomáhali, zavesili ako nepotrebný amulet sociálne cítenie na klinec a radšej kážu o morálke. Ľudia sa v nich sklamali, preto voliť nechodia," povedal Matovič.

Predseda hnutia priblížil, že na kandidátke do najbližších parlamentných volieb ponúka 79 miest novým ľuďom, ktorí doposiaľ neboli súčasťou OĽANO. Zároveň upozornil všetkých liberálov a novovzniknuté politické strany, že bez kresťanov voľby nevyhrajú.

"Chceme vytvoriť priestor pre obyčajných kresťanov, ktorí budú bojovať za rodinu, ale za rodinu budú považovať aj slobodnú matku s dieťaťom, aj rozvedenú matku. Chceme dať priestor ľuďom, ktorí chcú bojovať za nás všetkých, národnostné menšiny, kresťanov, protestantov, liberálov. Chceme vytvoriť priestor ľuďom, ktorí budú bojovať za slabších. Toto nám v politike chýba," zdôraznil.

Na tlačovej besede bola väčšina poslancov za OĽANO. Chýbala Veronika Remišová. Podľa Matoviča bolo každého slobodným rozhodnutím, či sa na brífingu zúčastní, ako to cíti. Matovič by bol rád, ak by jeho stranícka kolegyňa zostala aj naďalej v hnutí. Myslí si však, že polročné "naťahovanie a vajatanie", či z OĽaNO odíde alebo nie, treba už rozseknúť. Čakanie na rozhodnutie Remišovej už vraj začína byť zraňujúce. 

"My ju máme radi a boli by sme radi, keby Veronika zostala u nás a nepodľahla pokušeniu ísť k Andrejovi Kiskovi," povedal líder OĽaNO. Minulý týždeň bolo podľa jeho slov stretnutie 30 ľudí z hnutia a predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Remišová bola jeho súčasťou. "Povedala, že stále sa nejako rozhoduje," skonštatoval Matovič. Je presvedčený o tom, že dosluhujúci prezident Kiska, ktorý oznámil založenie vlastnej strany, urobí všetko pre to, aby Remišovú do svojej strany získal. "My ju nechávame sa slobodne rozhodnúť a vyjadriť sa," uviedol s tým, že poslanec parlamentu Gábor Grendel (ponuku od Kisku odmietol a bude kandidovať na kandidátke OĽaNO.

 

Zdroj: infospravy.sk / ta3.com / hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti