Matica reaguje na vlnu šírenia nenávisti voči národne orientovaným Slovákom a Slovenkám na internete

22.03.2019 | 18:55
  0
Matica svojím stanoviskom reagovala aj na prípad študenta bratislavského protestanského Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa Emila Hodála, ktorého už v tejto súvislosti rieši slovenská polícia.

Matica slovenská sa jednoznačne stavia proti šíreniu nenávisti voči národne orientovaným Slovákom a Slovenkám na internete. Reaguje tak na výzvy niektorých ľudí, medzi inými aj mladých, na ich povolebné fyzické útoky. Internetovými výzvami je znepokojená.

"To je v slobodnej, demokratickej spoločnosti neakceptovateľné a Matica slovenská má prirodzenú povinnosť vyzvať verejnosť na upokojenie vášní," uviedla jej hovorkyňa Veronika Matušková. Podľa Matice slovenskej by mali byť "dostatočným" poučením slovenské dejiny z obdobia totalitných režimov.

Pripomína tiež, že vyjadriť svoj názor má právo každý občan Slovenskej republiky, väčšina aj prostredníctvom volieb. Povzbudzuje však k slušnému a kultivovanému vyjadrovaniu svojho názoru cez občiansko-demokratické práva, akým je aj právo slobodne voliť.

"Uvedomujeme si súčasnú spoluzodpovednosť Matice slovenskej za šírenie národnej hrdosti, osvety, kultúry a dejín, aby sme z našich detí vychovávali dobrých a spravodlivých ľudí, ktorí sa s láskou k vlastnému národu a vlasti postavia za Slovensko," poznamenala Matušková.

Matica slovenská sa nechala tiež počuť, že jej neprislúcha komentovať predvolebnú kampaň. Zdôrazňuje ale, že prezident má byť obraňujúcim hlasom všetkých Slovákov a Sloveniek, bez akéhokoľvek rozdielu. "Má srdcom i rozumom chápať ľudské hodnoty, kresťanské a národné tradície. Má to byť človek, ktorý svojou prirodzenou autoritou, životným príkladom a dlhodobými skúsenosťami dokáže byť garantom spoločenského mieru medzi ľuďmi rôzneho pôvodu, názorov a presvedčení," dodala Matušková.

Mladý neoliberál sa vyhrážal a chcel strieľať národne orientovaných ľudí

Študent bratislavského protestanského Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa Emil Hodál zverejnil po prvom kole prezidetnských volieb na Facebooku nenávistný status voči vlastenecky orientovaným spoluobčanom.

“Ja neverím tomu, akí hlúpi a nevzdelaní sú ľudia v tejto skupine. Nič neviete, ste neúspešní, a tak za svoje smutné životy viníte Ameriku, EÚ, mimovládky, aktérov, ktorí sa vaše životy snažia zlepšovať. Žijete v dierach, obliekate sa ako opice a jete veci, ktoré my bohatí dávame prasatám. Tak sa všetci radšej zabite, aby vaše hlúpe deti nemuseli robiť hanbu slušným a vzdelaným ľuďom. Za to, že žijete životy, ktoré sú horšie ako smrť, si môžete len vy sami. Vďaka Sorosovi a Denníku N má moja rodina super život, tak sa v mimovládkych zamestnajte aj vy!!!” napísal Hodál v jednom zo svojich príspevkov v skupine “Slovenský národ, spamätaj sa“.

V statuse v skupine “Volíme pronárodných kandidátov za prezidenta”, kde neskrýval radosť, že Zuzana Čaputová získala v prvom kole prezidentských volieb vyše 40 percent voličských hlasov ešte pritvrdil: “Tak Čaputová vyhrala a prvé, čo spraví je, že zatočí s opicami a antisemitmi, ako ste vy. Členov tejto skupiny máme označených a budete prví, ktorých budeme strieľať. Nech žije EÚ! Nech žije Zuzana! Nech skape slovenská štátnosť a samostatnosť!!”.

Situáciu už rieši polícia

Na situácia už stihla zareagovať aj slovenská polícia: „V posledných dňoch sme od vás dostali veľmi veľa správ ohľadom priloženého nenávratného statusu. Môžeme ubezpečiť verejnosť, že danou vecou sa zaoberáme. Zdôrazňujeme, že pre Policajný zbor nie je nikdy rozhodujúca politická orientácia danej osoby. Konáme vždy, ak existuje podozrenie zo spáchania trestného činu. Osobné preferencie tu nehrajú žiadnu rolu,“ informovala polícia v piatok.

 

Harabin hovorí o trestnom čine

Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin poukázal na to, že v prípade mladého extrémistu došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu násilia proti skupine obyvateľov:

Všetky indície nasvedčujú tomu, že v prípade mladého muža došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu násilia proti skupine obyvateľov podľa § 359 Tr. zák.( č.300/2005 Z. z.), ktorý hovorí:

(1) Kto sa skupine obyvateľov vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou, alebo spôsobením škody veľkého rozsahu, alebo kto použije násilie proti skupine obyvateľov, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.


(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) z osobitného motívu,

b) závažnejším spôsobom konania, alebo

c) verejne

Zdroj: parlamentnelisty.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti