Masaker Palestínčanov v Gaze: Zomrelo osemmesačné dievčatko. USA zablokovali návrh na jeho nezávislé vyšetrovanie

15.05.2018 | 14:29
  0
V návrhu bola zahrnutá aj požiadavka na nezávislé vyšetrovanie okolností vlny násilia, pri ktorom v pondelok prišli o život desiatky Palestínčanov.

Na 59 sa zvýšil počet obetí vlny násilia v pohraničnej oblasti pásma Gazy po tom, čo po nadýchaní sa slzotvorného plynu zomrelo osemmesačné dievčatko. Uviedla to v utorok agentúra DPA.Palestínske ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že dieťa sa zadusilo po tom, čo izraelskí vojaci zasiahli slzotvorným plynom proti palestínskym demonštrantom.

Palestínčania budú v utorok v Gaze pochovávať svojich mŕtvych, ktorí prišli o život počas pondelkových násilných stretov s izraelskými vojakmi, informuje agentúra AP.

Organizátori protestov oznámili, že utorok bude dňom vyhradeným pre pohreby a naznačili, že v najbližších hodinách neplánujú ďalšie protesty v pohraničnom pásme. Izraelské médiá informovali, že niektoré stany, kde ktorými sa palestínski demonštranti zhromažďovali na hraniciach s Izraelom, boli odstránené.

Palestínčania si v utorok zároveň pripomínajú 70. výročie vzniku Izraela. Tento deň označujú  výrazom "nakba" (katastrofa), pretože počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli o svoje domovy státisíce palestínskych Arabov.

USA v OSN zablokovali návrh na vyšetrenie

Spojené štáty zablokovali v noci nadnes v Bezpečnostnej rade OSN návrh na zaujatie spoločného stanoviska k násiliu v pásme Gazy. V návrhu bola zahrnutá aj požiadavka na nezávislé vyšetrovanie okolností vlny násilia. 

Bezpečnostná rada mala o návrhu pôvodne diskutovať v utorok, pričom o situácii mal informovať aj osobitný koordinátor OSN pre Blízky východ Nikola Mladenov.

V pásme Gazy a Predjordánsku medzitým začal trojdňový smútok za obete násilia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil na utorok generálny štrajk. 

Desaťtisíce Palestínčanov protestovali pri pohraničnom plote v pásme Gazy proti blokáde a za právo návratu na dnešné štátne územie Izraela, pripomína DPA. Masové protesty by mali vyvrcholiť v priebehu utorka.

Masívne zrážky medzi izraelskou armádou a Palestínčanmi vypukli v pohraničnom pásme Gazy v pondelok. Izraelskí vojaci zastrelili najmenej 59 Palestínčanov. Zranenia podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva utrpelo najmenej 2770 ľudí, pričom 1370 malo strelné zranenia.

Zdroj: parlamentnelisty.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti